ΔΙΕΘΝΗ

Ντάγκλας Σόουζα: Θέλω να με θυμούνται ως τον πρώτο ομοφυλόφιλο βολεϊμπολίστα υψηλού επίπεδου

Ντάγκλας Σόουζα: Θέλω να με θυμούνται ως τον πρώτο ομοφυλόφιλο βολεϊμπολίστα υψηλού επίπεδου

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα social media, εν μέσω της καραντίνας λόγω κορονοϊού, o χρυσός Ολυμπιονίκης της Βραζιλίας και περσινός πρωταθλητής της Ταουμπατέ, Ντάγκλας Σόουζα, απάντησε σε ερωτήσεις φίλων του βόλεϊ.

Στη 45λεπτη live παρουσία του στο επίσημο προφίλ της ομάδα του, ο 24χρονος ακραίος της “σελεσαο” μίλησε μεταξύ άλλων για τους μέχρι τώρα τίτλους της καριέρας του, για το όνειρο του να αγωνιστεί στο εξωτερικό, ανέφερε ότι είχε ως πρότυπό του τον πρώην σουπερστάρ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, Αμαράλ Ντάντε, ενώ τόνισε πως θέλει όλος ο κόσμος να το θυμόμαστε, στο μέλλον, ως ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος παίκτης που παίζει βόλεϊ παίζει σε υψηλό επίπεδο, αποτελώντας  παράδειγμα για όσους ομοφυλόφιλους που αισθάνονται περιθωριοιποιημένοι και έξω από τα κοινωνικά πρότυπα.

Δείτε τα κυριότερα σημεία της “ανάκρισης” του Ντάγκλας Σόουζα από τους θαυμαστές και τις θαυμάστριές του.

Ιστορίες Καραντίνας

Είμαι ένας από αυτούς που πληρώνουν το BBB pay-per-view και βλέπω όλα όσα συμβαίνουν όλη μέρα στο σπίτι (γέλια). Σε αυτήν την καραντίνα, παίζω περισσότερο βιντεοπαιχνίδια, παρακολουθώ σειρές, ταινίες, κοιμάμαι το απόγευμα (rs) και μου αρέσουν τα ριάλιτι σόου. Προσπαθώ επίσης να ασκούμαι όσο μπορώ, φυσικά δεν είναι το ίδιο πράγμα, γιατί δεν έχω τον κατάλληλο εξοπλισμό προπόνησης, αλλά διατηρώ τον εαυτό μου ενεργό. Παράλληλα περπατώ πολύ με το σκυλί μου. Αλλά μου λείπει η επαφή με άλλα άτομα, η επικοινωνία με την ομάδα. Είναι περίεργο να είσαι μόνος για τόσο πολύ καιρό και να μην έχεις αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Με πρότυπο τον Ντάντε 

Πάντα παρακολουθούσε τον Αμαραλ Ντάντε, γιατί χτυπούσε με πολύ ωραίο τρόπο την μπάλα. Ταυτίστηκα σε πολλά μαζί του, ήταν πάντα το είδωλό μου, ακόμη και για τον σωματότυπό του, πολύ λεπτός (lol) και ψηλός. Ήταν μια εποχή που όλοι προτιμούσαν τον Τζίμπα, αλλά για εμένα πηγή έμπνευσης ήταν ο Ντάντε..

Αγορά σε κρίση

Εάν είσαι διάσημος παίκτης της ομάδας της Βραζιλίας, είναι πιο δύσκολο να είστε σε μια εξαιρετική ομάδα, λόγω της κρίσης και της αβεβαιότητας των συλλόγων σήμερα. Έχουμε περίπου 4-5 ομάδες με μεγάλους προϋπολογισμούς σήμερα. Αλλά για εκείνους που μόλις ξεκινούν, είναι μια καλή ευκαιρία να παίξουν.

 Παρέλυσε η Superliga

Με την Ταουμπατέ ήμασταν σε ένα καλό φεγγάρι, είχαμε παίξει τα δύο αποφασιστικά παιχνίδια της σεζόν, νικώντας Sesc RJ και Sada. Όπως συνέβη την περασμένη σεζόν, η ομάδα μας ήταν φαβορί για να διατηρήσει ξανά τον τίτλο. Ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι και σίγουρα θα αγωνιζόμασταν για το δεύτερο πρωτάθλημα. Νομίζω ότι η Superliga έπρεπε να είχε κλείσει από την πρώτη συνάντηση, όπως συνέβη με την Superliga των γυναικών. Δεν είμαστε πλέον σε θέση να συνεχίσουμε. Όλα τα σωματεία έδιωξαν τους αθλητές τους. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση έτοιμοι να επιστρέψουμε. Δεν έχουμε αγγίξει την μπάλα εδώ και πολύ καιρό, η φυσική μας κατάσταση δεν είναι η ίδια. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.

Άλλο άθλημα το Μπιτς βόλεϊ

Μου αρέσει να βλέπω μπιτς βόλεϊ, αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα. Χρειάζεται μια πολύ εκρηκτική, φυσική προπόνηση. Αλλά θα προσπαθούσα στο μέλλον. Νομίζω ότι θα ήταν διασκεδαστικό.

Σχέδια για καριέρα στο εξωτερικό

Θέλω να παίξω στο εξωτερικό. Πάντα έεγα ότι θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου στην Ιαπωνία. Πάντα αγαπούσα τον ιαπωνικό πολιτισμό. Έχω πάει εκεί, έχω δει πώς λειτουργούν τα πράγματα και ονειρεύομαι κάποια στιγμή να βρεθώ εκεί.

brazil-argentina-rio-2016-

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016

Ήταν απίστευτο, δεν έχω τρόπο να εξηγήσω την αίσθηση όλων όσων βιώσαμε. Ήταν σαν… ταινία, κάθε παιχνίδι, μια ιστορία. Ήταν πραγματικά ένα όνειρο. Κάθε προσπάθεια, κάθε ιδρώτας άξιζε τον κόπο.  Είμαι πολύ ευγνώμων που συμμετείχα στην ιστορία του βραζιλιάνικου βόλεϊ με αυτόν τον τρόπο. Το ολυμπιακό μετάλλιο το φυλάω στη θυρίδα ασφαλείας. Το έχω βάλει σε ένα ασφαλές μέρος, γιατί διαβάζουμε τόσα για κλοπές και τέτοια.

Το πιο δύσκολο μπλοκ στον κόσμο

Σίγουρα το πιο δύσκολο για να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της Ρωσίας,  Είναι πολύ ψηλοί παίκτες και το μπλοκ είναι η “σπεσιαλιτέ” της ομάδας τους.

Ο πιο σκληρός αντίπαλος

Η Πολωνία, χωρίς αμφιβολία. Μας κέρδισαν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, αλλά στη συνέχεια τους νικήσαμε το 2019 … Θα είναι πάντα ένας ζόρικος αντίπαλος.

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2021

Δεν σκέφτομαι πάρα πολύ για το τι θα συμβεί το επόμενο έτος. Το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς τους αθλητές είναι να επικεντρωθούμε καθημερινά, στην προπόνηση και, εάν υπάρχει κάποια κλήση από τον ομοσπονδιακό, θα είναι καλό. Η ομάδα της Βραζιλίας έχει μια βάση που πραγματικά λειτουργεί και πρέπει να διατηρηθεί. Όμως, πάντα μπορεί να υπάρχει μια έκπληξη ή κάτι άλλο.

Πώς θέλετε να σας θυμούνται στο μέλλον;

Όπως ο Ντάγκλας που έγραψε ιστορία ως ο πρώτος ομοφυλόφιλος στο βόλεϊ που κατάφερε να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Θέλω να είμαι ο “καθρέφτης” μη τυπικών ανθρώπων, όπως είμαι κι εγώ. Εάν εγώ, ένα κοκαλιάρικο, μικρό αγόρι από το εσωτερικό του Σάο Πάολο, πέτυχα, τότε όλοι μπορούν να πετύχουν. Έτσι θέλω να με θυμούνται…

Η ανησυχία της μανούλας…

Κάποια στιγμή στη live σύνδεση παρενέβη και η μητέρα του, Elisângela Moraes για να τον ρωτήσει αν τρώει σωστά: «Μητέρα, είμαι καλά, φυσικά είμαι. Έφαγα ακόμη και τα τρία Πασχαλινά αυγά που μου έστειλες… ».