ΔΙΕΘΝΗ

Ώρα κυρώσεων και στο βόλεϊ: Eμπάργκο, μποικοτάζ, ματαίωση VNL – «Στον άερα» το Παγκόσμιο

Ώρα κυρώσεων και στο βόλεϊ: Eμπάργκο, μποικοτάζ, ματαίωση VNL – «Στον άερα» το Παγκόσμιο

O πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή εναντίον της Ρωσίας, αλλά και τον αθλητισμό της χώρας, καθώς και το βόλεϊ δέχθηκε τις δικές του κυρώσεις το Σάββατο. Μετά την UEFA και την Euroleague Basketball, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βόλεϊ (CEV) υποχρέωσε τους ρωσικούς συλλόγους να παίζουν όλους τους εντός έδρας αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα, ματαίωσε τα τουρνουά του Volley Nations League από δύο ρωσικές έδρες, ενώ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία κατέστησε σαφές ότι η τύχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2022, που πρόκειται να διεξαχθεί σε δέκα ρωσικές πόλεις τον Σεπτέμβριο, είναι πλέον υπό έντονη αμφισβήτηση.

Η αρχή έγινε με την επιστολή της πολωνικής Ομοσπονδίας στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία ανέφερε ότι δεν πρόκειται η Πολωνία να συμμετάσχει σε διοργανώσεις εναντίον ομάδων από τη Ρωσία ή χωρών υποστηρικτών της στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Κάτι που σημαίνει ότι η Ντιναμό χωρίς αγώνα πηγαίνει στα ημιτελικά του Champions League, όπου θα παίξει με τον νικητή του ζευγαριού Lube Civitanova (Ιταλία) – Jastrszembski (Πολωνία).

Στα προημιτελικά του Champions League γυναικών η Λοκομοτίβ από το Καλίνινγκραντ θα παίξει με τη Φενέρμπαχτσε. Είναι πιθανό ο ρωσικός σύλλογος να συμφωνήσει να γίνουν και οι δύο αγώνες στην Τουρκία.

Άλλος ένας ρωσικός προημιτελικός: Dynamo-Ak Bars Kazan εναντίον Dynamo Moscow. Η CEV δήλωσε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν αγώνες βόλεϊ, μπιτς βόλεϊ και βόλεϊ χιονιού υπό την αιγίδα του οργανισμού στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση το ΕΚΒ μπορεί να κάνει εξαίρεση. Όπως έγινε γνωστό στη «BO Sport», και οι δύο σύλλογοι έχουν ήδη προχωρήσει σε ένα τέτοιο αίτημα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα. Στο χειρότερο σενάριο, οι δύο ρωσικοί σύλλογοι θα πρέπει να παίξουν μεταξύ τους, εκτός συνόρων.

Μεγάλη “χασούρα” των ρωσικών ομάδων από τις οικονομικές συνέπειες

Οι ρωσικοί σύλλογοι περιμένουν επιπλέον οικονομικό συνέπειες για πτήσεις, διαμονή και ενοικίαση γηπέδων . Επιπλέον, χάνουν έσοδα από εντός έδρας αγώνες. Οι σύλλογοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα για τα εισιτήρια που έχουν ήδη αγοράσει οι φίλαθλοι. Δεν είναι ακόμη σαφές, εάν οι ομάδες θα μπορούν να παίξουν με όλους τους χορηγούς στις φανέλες τους, καθώς ορισμένοι βρίσκονται ήδη στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ (για παράδειγμα, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι). Σε ευρύτερη κλίμακα, λόγω της πτώσης του ρουβλίου, τα συμβόλαια των ξένων αθλητών που αγωνίζονται σε ρωσικές ομάδες και  αμείβονται σε ευρώ και δολάρια έχουν ήδη γίνει πιο δύσκολα.

Ματαιώνονται τα τουρνουά  του VNL ανδρών -γυναικών σε Ούφα και Κεμέροβο

Επιπλέον, η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB) ματαίωσε τους αγώνες του Volley Nations League από το Κεμέροβο και την Ούφα και πλέον τα πλάνα των χωρών που θα συμμετείχαν, αλλάζουν άρδην.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 28 Ιουνίου – 3 Ιουλίου, οι γυναικείες ομάδες της Ρωσίας, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κορέας και της Ταϊλάνδης θα έπρεπε να συγκεντρωθούν στην Ούφα.

Αντίστοιχα στο Κεμέροβο, η ρωσική ομάδα ανδρών έπρεπε να φιλοξενήσει την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Σερβία, το Ιράν, τη Σλοβενία ​​και την Ιταλία.

“Ερωτηματικό” για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2022 – Μποϊκοτάζ από Γαλλία, Πολωνία, Ολλανδία, Σλοβενία

Το ίδιο μήνυμα της FIVB λέει ότι η μοίρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 είναι τώρα επίσης υπό αμφισβήτηση, αν και πριν από μερικές ημέρες η διοργανώτρια αρχή είχε ισχυριστεί ότι το τουρνουά δεν κινδύνευε.

«Η FIVB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα εξετάσει το ενδεχόμενο άλλων διοργανώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανδρών που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η FIVB ακούει και υποστηρίζει τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ομοσπονδιών, με βαθιά ανησυχία για τον λαό της Ουκρανίας», αναφέρει η δήλωση.

Φαίνεται όμως ότι  θέμα χρόνου είναι και να μεταφερθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο από τη Ρωσία σε άλλη έδρα, δεδομένου του τι συμβαίνει σε άλλα αθλήματα και της πίεσης που δέχεται η FIVB. Πολλοί συμμετέχοντες στο Μουντοβόλεϊ του 2022 έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτά ότι σκοπεύουν να το μποϊκοτάρουν. Εκτός από την νυν παγκόσμια πρωταθλήτρια Πολωνία, αυτές είναι η Γαλλία, Σλοβενία και η Ολλανδία. Η Ιταλία βρίσκεται επίσης κοντά σε παρόμοια απόφαση.

Την ίδια στιγμή μία χώρα έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να φιλοξενήσει τη διοργάνωση και αυτή είναι η Πολωνία. «Είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βόλεϊ φέτος. Το έχουμε ήδη συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki και τον Πρόεδρο της Πολωνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Sebastian Swiderski», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Αθλητισμού της Πολωνίας Kamil Bortnichuk .

ΔΙΕΘΝΗ
16/07/2024

Επιμένει… γαλλικά ο Ράπτης

Για δεύτερη σερί σεζόν, ο διεθνής Έλληνας ακραίος Αλέξανδρος Ράπτης θα αγωνιστεί στο γαλλικό πρωτάθλημα αφού μπορεί ο ΠΑΟΚ να του έδωσε… γη και ύδωρ...