«Πέταξε» από την Σύρο «πετώντας» έναν βαθμό ο ΠΑΟΚ
11/01/2026 22:54
Με την νίκη “απέδρασε” ο ΠΑΟΚ από την Σύρο, νικώντας με 3-2 (17-25, 25-22, 21-25, 25-22, 12-15) τον Φοίνικα στην έδρα του και παίρνοντας ένα σημαντικό δίποντο.
Με MVP τον Μενέλαο Κοκκινάκη (15 πόντους, 60% υποδοχή), ο “Δικέφαλος του Βορρά” έκανε μια σημαντική νίκη εκτός έδρας. Η αποτελεσματικότητα στην επίθεση (54%) και την υποδοχή ήταν το στοιχείο που έκρινε το ματς. Με τους Ερνάντεζ και Κοβάτσεβιτς να πετυχαίνουν αρκετούς πόντους (22 ο Κουβανός και 18 ο Σέρβος), ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον σεληνιασμένο Βαν Ντε Ντρις των 32 πόντων και νίκησε. Έτσι, γίνεται η πρώτη ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα που κέρδισε στην έδρα των “πειρατών”. Μπορεί ο Φοίνικας να ήταν ανώτερος σε σερβίς και μπλοκ, αλλά ο ΠΑΟΚ είχε λιγότερα λάθη από τους Συριανούς και έφτασε στο δίποντο στο τάι μπρέικ.
Το ιδανικό ξεκίνημα έκανε ο ΠΑΟΚ, φτάνοντας από νωρίς στο +5 (1-6), χάρη στο σερβίς του Ερνάντεζ, με έναν άσο του Κουβανού, και ένα μπλοκ του Τζέντρικ. Με τον Τρούχτσεφ (με επιθέσεις και ένα μπλοκ του) και τον Βαν Ντε Ντρις (με έναν άσο), ο Φοίνικας μείωσε στους 3 (7-10). Ο Κοβάτσεβιτς ανέβασε την απόδοσή του, παίζοντας συχνά με πλασέ, για να φέρει τον ΠΑΟΚ στο +6 ξανά (10-16). Τα λάθη του Φοίνικα και ο άσος του Γαλιώτου διαμόρφωσαν το 12-20, με τους γηπεδούχους να μην μπορούν να μειώνουν περισσότερο και τον Κοκκινάκη να κάνει το 17-25 με άσο.
Ο Φοίνικας “πυροβολούσε” από το σερβίς και έφτασε στο 1-1. Ο Τζέντρικ μπλόκαρε για το 2-3, ο ΠΑΟΚ ξέφυγε σε πρώτο στάδιο στο +3 (4-7), αλλά το σερβίς του Φοίνικα ήταν άριστο και έδωσε την ευκαιρία στους γηπεδούχους να προσπεράσουν μπροστά στο σκορ. Δυο άσοι του Βαν Ντε Ντρις και ένας του Μικελούτσι έκαναν το 10-8 για τους Συριανούς. Ο Ρουσόπουλος απάντησε με μπλοκ στο μπλοκ του Τζέντρικ και ο Τρούχτσεφ πήρε δυο άσους για το 13-10. Κοβάτσεβιτς και Ερνάντεζ πήραν περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες για να φέρουν το μτας στα ίσα (18-18), αλλά τα λάθη των συμπαικτών τους, ο άσος του Τρουχτσέφ για το 21-18 και το μπλοκ του Βαν Ντε Ντρις διαμόρφωσαν το 25-22 για το 1-1.
Αφού πήρε το προβάδισμα στην αρχή του σετ, ο ΠΑΟΚ το διατήρησε καθ’ όλη την διάρκεια του σετ και έφτασε στο 1-2. Ο Φοίνικας προηγήθηκε στην αρχή με 3 απανωτά μπλοκ, από Μικελούτσι, Βαν Ντε Ντρις και Ρουσόπουλο, για το 4-1. Ο Βέλγος διαγώνιος των “πειρατών” μπλόκαρε και για το 7-5, αλλά ο ΠΑΟΚ γύρισε το σκορ, με μπλοκ και άσο του Κοκκινάκη για το 9-11. Η ισοπαλία ήταν συχνό φαινόμενο στο επόμενο κομμάτι του σετ, με τον ΠΑΟΚ να μην μπορεί να ξεφύγει. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία του σετ, ο Γαλιώτος μπλόκαρε για το 18-19 και τα λάθη του Φοίνικα που ακολούθησαν έδωσαν προβάδισμα 4 πόντων στον ΠΑΟΚ (19-23). Ο Φοίνικας δεν κατάφερε να μειώσει και το σερβίς άουτ του Μικελούτσι έκανε το 21-25.
Έχοντας άριστη απόδοση στο μπλοκ, ο Φοίνικας ισοφάρισε σε 2-2. Οι γηπεδούχοι έκαναν στην αρχή ένα σερί 6-0, με 4 μπλοκ (2 ο Βαν Ντε Ντρις, 2 ο Αναγνώστου), για να φτάσουν στο 9-5. Ο ΠΑΟΚ μείωσε με τον άσο του Ερνάντεζ για το 11-9, αλλά δεν μπόρεσε να μειώσει περισσότερο από τους 2, καθώς ο άριστος επιθετικά Βαν Ντε Ντρις διατηρούσε το προβάδισμα του Φοίνικα σταθερό. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε τελικά με τους Κοκκινάκη και Κοβάτσεβιτς για το 18-18, αλλά δεν προηγήθηκε ποτέ, καθώς ο Τρούχτσεφ έφερε ξανά στο +3 (23-20) τον Φοίνικα και λάθος του ΠΑΟΚ έγραψε το 25-22.
Ο ΠΑΟΚ ήταν πιο ψύχραιμος στο τέλος του τάι μπρέικ και έφτασε στην νίκη. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν πιο δναμικά, με τον Τρούχτσεφ να δίνει ένα ισχνό προβάδισμα στον Φοίνικα. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη στο σερβίς του Φοίνικα και με τον Ερνάντεζ σε δαιμονιώδη φόρμα γύρισε το σκορ με άσο του για το 6-7. Ο Μικελούτσι μπλόκαρε για το 8-9, αλλά δεν σταμάτησε την επέλαση του ΠΑΟΚ, που έφτασε στο +3 με μπλοκ του Κόλεφ (8-11). Ο Μικελούτσι με άσο και ο διαστημικός Βαν Ντε Ντρις μείωσαν στο 12-13, αλλά ο Κόλεφ μπλόκαρε τον Βέλγο για το 12-15.
Διαιτητές: Γεροθόδωρος, Αρβανίτης, Παρατηρητής: Μαυρικίδης, Επόπτες: Συρίγος, Παπαδημητρίου, Γραμματεία: Ταλάρου.
1ο σετ: 2-8, 10-16, 13-21, 17-25
2ο σετ: 7-8, 16-14, 21-18, 25-22
3ο σετ: 8-6, 15-16, 19-21, 21-25
4ο σετ: 8-5, 16-14, 21-20, 25-22
5ο σετ: 5-4, 8-10, 9-12, 12-15
*Οι πόντοι του Φοίνικα Σύρου προήλθαν από 8 άσσοι, 51 επιθέσεις (αποτελεσματικότητα 44%), 14 μπλοκ και 27 λάθη αντιπάλων ενώ του ΠΑΟΚ από 7 άσσοι, 64 επιθέσεις (αποτελεσματικότητα 54%), 8 μπλοκ και 30 λάθη αντιπάλων.
Τα σετ: 2-3 (17-25, 25-22, 21-25, 25-22, 12-15) σε 123΄
Α.Ο.ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (Σλόμπονταν Πράκλιατσιτς): Νεβό (1/2 επ.), Μικελούτσι 7 (2/6 επ., 2 άσοι, 3 μπλοκ), Αναγνώστου 8 (3/5 επ., 1 άσος, 4 μπλοκ), Τρούχτσεφ 20 (17/34 επ., 2 άσοι, 1 μπλοκ, 40% υπ. – 20% άριστες), Κωστόπουλος 3 (3/22 επ., 70% υπ. – 30% άριστες), Βαν Ντεν Ντρις 32 (24/46 επ., 3 άσοι, 5 μπλοκ) / Μπουράκης (λ., 45% υπ. – 23% άριστες), Σαλταφερίδης, Ρουσόπουλος 2 (1/1 επ., 1 μπλοκ), Μήλης
Π.Α.Ο.Κ. (Βαλάντης Μαμάης): Τζέντρικ 6 (2/5 επ., 4 μπλοκ), Κοκκινάκης 15 (13/20 επ., 2 άσοι, 60% υπ. – 33% άριστες), Κόλεφ 9 (7/10 επ., 2 μπλοκ), Γαλιώτος 6 (3/3 επ., 1 άσος, 2 μπλοκ), Ερνάντες 25 (21/39 επ., 4 άσοι), Κοβάτσεβιτς 18 (18/39 επ., 45% υπ. – 36% άριστες) / Μιχελάκης (λ., 51% υπ. – 23% άριστες), Καρασαββίδης (λ., 55% υπ. – 50% άριστες), Μούχλιας (0/2 επ.).
MVP ο Μενέλαος Κοκκινάκης

Ο ακραίος του ΠΑΟΚ Μενέλαος Κοκκινάκης αναδείχτηκε MVP του αγώνα με τον Φοίνικα στη Σύρο. Την βράβευση έκανε ο τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ Αχιλλέας Τζήκας.
Ο ακραίος του ΠΑΟΚ και MVP του αγώνα Μενέλαος Κοκκινάκης είπε: «Κάναμε μία μεγάλη νίκη σήμερα. Δεν μπορούμε να πούμε υποτιμητικά ότι χάσαμε βαθμό, καθώς ο Φοίνικας κάνει την δική του προσπάθεια, και στο γήπεδο της παίζει πάρα πολύ καλά. Πήραμε τη νίκη, δεν θέλω να το πω σαν δικαιολογία αλλά είχαμε ένα δύσκολο ταξίδι αφού φτάσαμε σήμερα το πρωί με το πλοίο, οπότε έπρεπε και αυτό να το διαχειριστούμε, αλλά έχουμε μεγάλους και έμπειρους παίκτες. Καταφέραμε να το διαχειριστούμε και να φύγουμε από μία δύσκολη έδρα με τη νίκη, και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό ενόψει της συνέχειας για εμάς».
Ο βοηθός του Σλόμπονταν Πράκλιατσιτς, Σταύρος Μαραγκός, είπε στις δηλώσεις του: «Συγχαρητήρια απέναντι στον ΠΑΟΚ. Παίζαμε απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα και ξέραμε ότι θα έχουμε ένα δύσκολο απόγευμα. Θέλω να συγχαρώ όμως και τη δική μου ομάδα γιατί αντιδράσαμε μετά το πρώτο σετ που δεν πήγαμε καθόλου καλά στο side out. Μπήκαμε μέσα στο παιχνίδι. Μας μένει μια γλυκόπικρη γεύση γιατί όταν το ματς πηγαίνει στο τάι μπρέικ όλα είναι πιθανά. Κάποιες μικρές λεπτομέρειες έδωσαν τη νίκη στον ΠΑΟΚ. Θέλουμε από όλα τα παιχνίδια να παίρνουμε κάτι. Πολύτιμος ο βαθμός για το μέλλον. Θέλουμε να μπούμε ακόμα πιο δυνατά με τον ΟΦΗ και να πάρουμε μια καθαρή νίκη».
Ο Βέλγος διαγώνιος του Φοίνικα και πρώην του ΠΑΟΚ, Μπραν Βαν Ντε Ντρις, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα με 32 πόντους, είπε: «Όταν πας στο τάι μπρέικ, όλα μπορούν να συμβούν, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και αυτό νομίζω πως συνέβη. Ο ΠΑΟΚ στο 5ο σετ έκανε καλύτερη δουλειά από εμάς στα κρίσιμα σημεία. Δείξαμε αντίδραση. Σερβίραμε πολύ καλά σε κάποιες στιγμές, έπρεπε να ρισκάρουμε απέναντι στην υποδοχή του ΠΑΟΚ. Στην αρχή πήγε καλά, αλλά προς το τέλος πέσαμε σε αυτόν τον τομέα. Είναι πολύ σημαντικό το ματς με τον ΟΦΗ στην έδρα μας και εδώ παίζουμε καλύτερα. Πρέπει να το κερδίσουμε για να ανέβουμε βαθμολογικά».
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Βαλάντης Μαμάης δήλωσε: «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, κάτι που περιμέναμε. Αν και στο πρώτο σετ πιάσαμε τα στάνταρ μας, αλλά μετά υστερήσαμε στην υποδοχή και δυσκόλεψε πολύ το έργο μας. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στους παίκτες μου, στους παίκτες του Φοίνικα που και εκείνοι είχαν ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά πιο πολύ στους δικούς μου παίκτες, ένα μεγάλο μπράβο στο σταφ, και ειδικότερα στον γυμναστή και τους φυσιοθεραπευτές, διότι βλέπετε πέντε σετ με αυθημερόν ταξίδι και τα παιδιά έδειξαν για ακόμα μία φορά το μέταλλο τους, παρότι αφήσαμε βαθμό. Ένα μεγάλο συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για την προσπάθεια, το αξίζουν!».