ΔΙΕΘΝΗ

Ρόζα: «Πάει καιρός από τότε που παίξαμε με την Ελλάδα…»

Ρόζα: «Πάει καιρός από τότε που παίξαμε με την Ελλάδα…»

Ένδεκα χρόνια μετά, από την παρθενική μονομαχία των ομάδων,  η Εθνική γυναικών θα βρεθεί αντιμέτωπη για 2η φορά στην ιστορία της με την πανίσχυρη Βραζιλία στην αυριανή πρεμιέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος γυναικών 2025 της Ταϊλάνδης (15.30, ΕΡΤ-2).

Ήταν στις 20 Αυγούστου του 2004 που η “γαλανόλευκη” είχε ηττηθεί με 3-0 (25-22, 25-22, 25-11) από την πανίσχυρη “σελεσάο” στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Από τότε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέρασε από “σαράντα κύματα” για να καταφέρει ξανά, κάνοντας  βήματα προόδου να βρεθεί στα μεγάλα ραντεβού του αθλήματος και να αναρριχηθεί ξανά στην παγκόσμια κατάταξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βόλεϊ.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον 123.08 στην 31η θέση της λίστας γυναικών της FIVB, σε αντίθεση με τη δευτεραθλήτρια κόσμου Βραζιλία, που φιγουράρει 426.80 πόντους στην 2η θέση του πίνακα, πίσω από την πρωτοπόρο και χρυσή Ολυμπιονίκη Ιταλία (474.26 βαθμούς).

Ενδεικτικό είναι πως φέτος η ομάδα του Απόστολου Οικονόμου συμμετείχε μόνο στο Golden European League, όπου με συνολικό απολογισμό 3-2 νίκες τερμάτισε στην 7η θέση, αντιμετωπίζοντας αντιπάλους όχι τόσο μεγάλης δυναμικότητας, όπως η Βραζιλία, που συνολικά 46 τίτλους, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες εθνικές ομάδες όλων των εποχών. Έχει κερδίσει 6 ολυμπιακά μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων δύο σερί χρυσών (2008, 20012), ενώ ήταν 3η στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.

Φέτος η ομάδα του Χοσέ Ρομπέρτο Γκιμαράες ήταν 2η στο Volleyball Nations League, κάτι που δείχνει τη διαφορά εμπειριών και πολύτιμων παραστάσεων των διεθνών από κορυφαίες διοργανώσεις.

Σε αυτή την απουσία της Ελλάδας, στάθηκε η διεθνής Βραζιλιάνα άσος Ροζαμαρία Μοντιλέμπερ στις δηλώσεις της ενόψει της αναμέτρησης της Παρασκευής 22 Αυγούστου και 2ης των δύο ομάδων, που ανοίγει την αυλαία των αγωνιστικών υποχρεώσεων στον C’ όμιλο του φετινού Μundovolley γυναικών στο Τσιάνγκ Μάι .

«Κάνουμε το ντεμπούτο μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εναντίον της Ελλάδας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας “ξεκαθάρισε η “Ρόζα” και συνέχισε: “Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι μια πολύ δύσκολη διοργάνωση και έχει περάσει καιρός από τότε που παίξαμε με την Ελλάδα. Μελετάμε την ομάδα τους. Αυτό το πρώτο παιχνίδι περιλαμβάνει πολλά πράγματα, ένα ορισμένο άγχος, αλλά προπονούμαστε πολύ καλά και βρισκόμαστε στη φάση της προετοιμασίας, προσπαθώντας να βελτιωθούμε και θέλουμε να έχουμε έναν καλό πρώτο γύρο για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή κατάταξη», σχολίασε η διεθνής Βραζιλιάνα διαγώνια της ιαπωνικής Denso Airybees, που τη σεζόν 2022-2023 ήταν συμπαίκτρια την γνώριμη Κύπρια μπλοκέρ του Πανιωνίου, Κατερίνα Ζακχαίου.

Γ’ Όμιλος (Τσιάνγκ Μάι)

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2025

12.00: Πουέρτο Ρίκο – Γαλλία
15.30 (ΕΡΤ-2): Βραζιλία – Ελλάδα

Κυριακή 24 Αυγούστου 2025

12.00 (ΕΡΤ-2): Πουέρτο Ρίκο – Ελλάδα
15.30: Βραζιλία – Γαλλία

Τρίτη 26 Αυγούστου 2025

12.00 (ΕΡΤ-2): Γαλλία – Ελλάδα
15.30: Βραζιλία – Πουέρτο Ρίκο

Photo: volleyballworld.com