ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο στο Ιράν: Αστέρι της Εθνικής αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Μουντιάλ και «κάρφωσε σε α’ χρόνο» την Ομοσπονδία

Σκάνδαλο στο Ιράν: Αστέρι της Εθνικής αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Μουντιάλ και «κάρφωσε σε α’ χρόνο» την Ομοσπονδία

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει εδώ και λίγες ώρες το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Ιράν, με τον πολύπειρο διεθνή, Σαέντ Μοχάμαντ Μουσαβί λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα του Μουντιάλ ανδρών να αρνείται να ταξιδέψει σε Πολωνία – Σλοβενία εξαπολύοντας βέλη κατά της ομοσπονδία του Ιράν, η οποία φέρεται ότι δεν προσφέρει ιδανικές συνθήκες εργασίας για τους παίκτες και δεν τους πληρώνει επιπλέον τα μπόνους που δικαιούνται.

«Όταν μου ζητήθηκε να επιστρέψω στην εθνική ομάδα, δίστασα πολύ γιατί δεν προπονήθηκα πολύ το καλοκαίρι», είπε ο Μουσαβί. Συμφώνησα όμως με τη συμβουλή της μητέρας μου, που μου είπε ότι οι οπαδοί με αγαπούν, οπότε πρέπει να πάω να τελειώσω όμορφα την καριέρα μου στην εθνική ομάδα. Τώρα όμως μετανιώνω που επέστρεψα. Αν κάνω κάτι, είναι από τα βάθη της καρδιάς μου. Τώρα όμως αυτό το συναίσθημα έχει φύγει. Δεν είμαι παίκτης που φεύγει λόγω τραυματισμού ή κούρασης. Αποχωρώ γιατί είδα πολύ λίγη ειλικρίνεια» δήλωσε με πικρία ο  34χρονος κεντρικός, από τους πιο διάσημους και σεβαστούς παίκτες  στη χώρα του.

Ο Μουσαβί δεν ανέφερε ρητά τον λόγο της απόφασής του, αλλά είναι σαφές από τα… συμφραζόμενα ότι η ατμόσφαιρα γύρω από την ομάδα δεν είναι και η καλύτερη. Ή ίσως μετά την θητεία του στην Πολωνία, στην Ιταλία και την σΤουρκία τα τελευταία χρόνια, ο διεθνλης άσος απογοητεύτηκε από τις συνθηκες εργασίας που συνάντησε στην εθνική ομάδα του Ιράν.

«Δεν έχουμε αίθουσα ανάρρωσης, δεν έχουμε πρωτεΐνες και αθλητικά συμπληρώματα, δεν έχουμε σύγχρονο εξοπλισμό. Δεν είναι αυτές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Αν ο κόσμος περιμένει αποτελέσματα από την εθνική ομάδα, τότε θα πρέπει να γνωρίζει την πραγματικότητα των προπονήσεων και των εγκαταστάσεων. Η κατάσταση είναι πολύ θλιβερή, αλλά κανείς δεν λέει την αλήθεια. Η σημερινή γενιά παικτών είναι τεχνικά και σωματικά καλύτερη από εμάς, είναι μοναδικά ταλέντα, αλλά δεν τους φροντίζουν, δεν τους αξιοποιούν όπως θα πρεπε. Για αυτούς, πρέπει να δημιουργήσετε κανονικές συνθήκες. Ακόμη και σε πολλές ομάδες της Ανατολικής Ασίας, οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες από τις δικές μας», είπε ο Μουσαβί.

Τις 57 ημέρες που οι Ιρανοί βολεϊμπολίστες έλειπαν από τις οικογένειές τους παίζοντας στο Volleyball Nations League 2022, ο Μουσαβί είπε ότι έλαβαν 18 εκατομμύρια ιρανικά ριάλ (1 Ιρανικό Ριάλ ισούται με

0,000023 Ευρώ) ήτοι 427 δολάρια ο καθένας, λιγότερο κι από τους μισθούς ενός απλού εργάτη. Παράλληλα, οι αθλητές κινδύνευσαν να τραυματιστούν και να χάσουν ετσι τα συμβόλαια με τους συλλόγους τους.

Ο δημοφιλής βολεϊμπολίστας εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα, ότι οι συναθλητές του θα καταλάβουν την απρόσμενη αποχώρησή του. Δήλωσε δε, ότι στόχος του ήταν να επιστήσει την προσοχή στην καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στην εθνική ομάδα. Και μάλλον τα κατάφερε.

«Το χρηματικό έπαθλο ανήκει στους παίκτες, αλλά δεν έχουμε πληρωθεί ούτε ένα ριάλ»

Ο Μουσαβί άνοιξε το “Κουτί της Πανδώρας” και παίρνοντας σειρά ο Ιρανοπολωνός άσος της ιταλικής Μιλάνο και αρχηγός της Εθνικής, Μιλάντ Εμπαντιπούρ αναφέρθηκε στα προβλήματα. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι στο «Final 8» του VNL στη Μπολόνια, οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων συναντήθηκαν με στελέχη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλεϊ και είδε τους αριθμούς των ποσών μπόνους που μεταφέρθηκαν στην Ομοσπονδία Βόλεϊ του Ιράν.

«Ακόμα δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ριάλ από αυτό το ποσό, αν και αυτά τα χρήματα ανήκουν στους παίκτες. Για δύο μήνες πληρωθήκαμε 427 $. Θα ήταν καλύτερα να μην δοθεί τίποτα! Παίξαμε χωρίς τη βοήθεια φυσικοθεραπευτών και γιατρών. Δείτε το ιατρείο μας στην Τεχεράνη. Υπάρχουν συσκευές που είναι 15 ετών. Αγοράζουμε πολλά συμπληρώματα και βιταμίνες με δικά μας έξοδα», είπε ο δις φορές Πρωταθλητής Ιράν και Πολωνίας, που πρόσθεσε ότι η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο και οι παίκτες του βόλεϊ παίζουν για την εθνική ομάδα μόνο από αγάπη για τους φιλάθλους.

Η δήλωση του αρχηγού προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και ο Πρόεδρος της Ιρανικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ Mohammadreza Davarzani χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις. Ο ισχυρός άνδρας πάντως του ιρανικού βόλεϊ δεν  αρνήθηκε ότι οι συνθήκες για τη δουλειά των παικτών του βόλεϊ απέχουν όντως από τις ιδανικές, ενώ ταυτόχρονα  αναφέρθηκε στην ανεπαρκή χρηματοδότηση από το κράτος, που έχει ως συνέπεια “να βρίσκουμε μόνοι μας το 80% του μπάτζετ”.