ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Στο όνειρο με… Βάργκας την ελπίδα (φωτό)

Στο όνειρο με… Βάργκας την ελπίδα (φωτό)

Λίγο πριν την ιστορική αναμέτρηση της Εθνικής μας στο Τεπίκ με το Μεξικό, στην επιστροφή των διεθνών μας έπειτα από πολλά χρόνια στο World League, ένας από τους άσους των γηπεδούχων μιλάει αποκλειστικά στο Volleyplanet για την ομάδα του, τους αντιπάλους του, την Ελλάδα και ένα στοίχημα που θα περιμένει να το κερδίσει στη Θεσσαλονίκη.

Ο 29χρονος διαγώνιος Ντανιέλ Βάργκας Οσόριο, είναι ένας από τους τρεις παίκτες του Μεξικού με κυριολεκτικά.. διεθνή εμπειρία, αφού μαζί τους «Ελβετούς», Αγκιλέρα ( Λουγκάνο) και Γκουέρα (Σενουά Γενεύης), είναι οι μοναδικοί Μεξικανοί που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα του εξωτερικού.
Για τον πρώην άσος της κυπριακής Αναγέννηση Δερύνειας, που φέτος θα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» της φινλανδικής Ραισιον Λουόμου, η διεθνής καριέρα ανέκαθεν αποτελούσε ένα άπιαστο όνειρο, που τελικά κατάφερε να πραγματοποιήσει και με τις εμπειρίες που έζησε πέρυσι στην Κύπρο πραγματικά ενθουσιάστηκε.

daniel_Vargas_Osorio1

«Σχεδόν τα πάντα ήταν ολοκαίνουρια για μένα. Καινούριο πρωτάθλημα, καινούρια ομάδα, οι πρώτοι σύντροφοι που είχα από άλλη χώρα, νέος προπονητής, διαφορετικοί ρυθμοί ζωής αλλά παρόλα αυτά αισθανόμουν άνετα. Θα μπορούσαμε ίσως να είχαμε πιο ανταγωνιστική ομάδα, αλλά όπως και να χει απόλαυσα αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία» υποστήριξε ο Βάργκας, που το μόνο που του θύμισε τη χώρα του ήταν το παρόμοιο κλίμα.

Απαγορεύεται η… σιέστα με το εθνόσημο!

Με την περσινή συμμετοχή της ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Πολωνίας, για 5η φορά (1960 16η, 1974 10η, 1978 12η, 1982 18η) σε αντίστοιχη διοργάνωση και την 17η θέση, θα’ λεγε κανείς πως για το Μεξικό του Χουάν Ρομπέρτο Βίλχες Μόρε έχει αρχίσει μία νέα εποχή, για την ομάδα που έχει μέσο όρο ηλικίας τα 23 χρόνια και ύψους τα 194 εκατοστά, με ψηλότερο παίκτη τον αρχηγό-κεντρικό Αγκιλέρα (2.02μ).

Μεγαλύτερα επιτεύγματα του πρώτους αντιπάλους της Εθνικής στην επάνοδο της γαλανόλευκης στο World League, έπειτα από πολλά χρόνια, είναι κάποιες διακρίσεις εντός της Ηπείρου του, όπως το ασημένιο (1955) και δύο χάλκινα (1959, 1975) μετάλλια στους Παναμερικανικούς Αγώνες, και τρία ασημένια (1969, 1975, 1977) και δύο χάλκινα (1971, 1979) στο πρωτάθλημα Βορείου και Κεντρικής Αμερικής (NORCECA).

daniel_vargas_1

Μετά το περσινό «βάπτισμα πυρός» στο διευρυμένο World League, όπου στον F’ όμιλο του Intercontinental Round αντιμετώπισε τις Τουρκία, Κούβα και Κίνα έχει ήδη πάρει μία πρώτη γεύση από το ευρωπαϊκό βόλεϊ και σίγουρα η αγωνιστική εικόνα των Μεξικανών, όπως τονίζει στο Volleyplanet, δεν θα θυμίζει μουρμουρητό των συμπατριωτών του εν ώρα… σιέστας! Γιατί για αυτόν και τους συμπαίκτες του το εθνόσημο αντιπροσωπεύει την περηφάνια, το πάθος και το θάρρος ενός ολόκληρου λαού.

«Παρά το λιγοστό χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεση μας για να προετοιμαστούμε με όλη την ομάδα, έχουμε υψηλές προσδοκίες και πολλές ελπίδες για μία καλή πορεία σε αυτό το πρώτο στάδιο του World League. Πιστεύω μάλιστα ότι διαθέτουμε τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε και στον επόμενο γύρο. Στην ομάδα μας έχει γίνει μια ανανέωση, υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες και ο προπονητής μας έχει μεταδώσει την εμπιστοσύνη του σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Mexico

Προσωπικά νιώθω πολύ άνετα στο γήπεδο, έχω βρει καλό ρυθμό και επικοινωνώ πολύ καλά με τον πασαδόρο μας. Επίσης στο ματς με την Ελλάδα παίζουμε μπροστά στον κόσμο μας κάτι που σίγουρα θα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα για εμάς» τόνισε ο Βάργκας, που ξεκίνησε βόλεϊ σε ηλικία 18 ετών χωρίς κάποια άλλη σχέση με το άθλημα κάποιος άλλος στην οικογένειά του και λόγω του τένις που παίζει στον ελεύθερο χρόνο του, αγαπημένος του αθλητής Ρότζερ Φέντερερ.

Ψηλά παιδιά οι Έλληνες!

Ο Μεξικανός Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου, που λόγω της περσινής του θητείας του στο κυπριακό πρωτάθλημα έχει τις περισσότερες παραστάσεις και ακούσματα από την ομάδα του, παραδέχεται στο Volleyplanet πως πλην της Κίνας δεν γνωρίζει πολλά λεπτομέρειες για τους αντιπάλους του ομίλου. Η μήπως… ξέρει ήδη αρκετά;
«Από τον όμιλό μας, που αποτελείται από την Ελλάδα, τη Σλοβακία και την Κίνα έχουμε παίξει μόνο κόντρα στους Κινέζους στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην Πολωνία. Γνωρίζουμε ότι η Κίνα έχει πανίσχυρους ακραίους, ενώ αρκετά επικίνδυνοι είναι και οι διαγώνιοι τους. Η Σλοβακία είναι μια πολύ καλά γυμνασμένη ομάδα, με φοβερή φυσική κατάσταση φυσικά ισχυρή ομάδα και η στρατηγική που εφαρμόζουν εναντίον των αντιπάλων τους αναπτύσσεται και ακολουθείται ακόμη και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Vargas_Daniel 1

Τώρα ιδιαίτερα για την ελληνική ομάδα, ξέρουμε ότι διαθέτει ψηλά κορμιά, με πολλούς από τους παίκτες να αγωνίζονται επαγγελματικά σε ευρωπαϊκές ομάδες, ακόμη και στο εγχώριο πρωτάθλημα, το οποίο είναι σε πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο, με τη συμμετοχή πολλών διεθνών παικτών τόσο Ελλήνων όσο και ξένων. Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι και εύχομαι όλες οι ομάδες να κάνουν καλές εμφανίσει στο φετινό World League» υποστήριξε ο Βάργκας, που πριν από δύο χρόνια αναδείχθηκε κορυφαίος διαγώνιος του NORCECA Continental Championship, ενώ έχει συμμετάσχει επίσης σε σημαντικές διοργανώσεις όπως οι δύο Παγκόσμιες Πανεπιστημιάδες σε Μπανγκόκ (2007) και Σένζεν (2011) αλλά και οι Παναμερικανικοί αγώνες του 2011 στη Γκουανταλαχάρα.

Μάλιστα με τα λίγα ελληνικά που έμαθε στην Κύπρο τα οποία όπως υποστήριξε «αν και είναι αρκετά περίπλοκα, έμαθα μερικά λόγια και θα ήθελα να μάθω περισσότερα, γιατί είναι μια όμορφη και ενδιαφέρουσα γλώσσα» πριν από λίγες μέρες έβαλε στοίχημα με τον Έλληνα ατζέντη του, Μιχάλη Αϊδονίδη , ότι στο ματς του Τεπίκ (13/6), θα κερδίσει την Εθνική μας και περιμένει για το έπαθλό του, όταν θα βρεθούνε την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη!