ΔΙΕΘΝΗ

Θρήνος στο παγκόσμιο βόλεϊ, πέθανε η θρυλική Βραζιλιάνα Ιζαμπέλ Μπαρόσο Σαλγάδο

Θρήνος στο παγκόσμιο βόλεϊ, πέθανε η θρυλική Βραζιλιάνα Ιζαμπέλ Μπαρόσο Σαλγάδο

Στο πένθος έχει βυθιστεί τις τελευταίες ώρες η οικογένεια του παγκόμσιου βόλεϊ καθώς  την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου πέθανε σε ηλικία 62 ετών μία από τις μεγαλύτερες μορφές του αθλήματος και του βραζιλιάνικου βόλεϊ , η Μαρία Ιζαμπέλ Μπαρόσο Σαλγάδο.

Η πρώην πρωταθλήτρια και προπονήτρια, που ήταν γνωστή στο άθλημα ως “Ιζαμπέλ” άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, χωρίς ωστόσο να έχουν γνωστοποιηθεί επισήμως τα ακριβή αίτια του θανάτου τους.

Η Ιζαμπέλ, που τη δεκαετία του 1980 βοήθησε μαζί με την Βέρα Μόσσα, μητέρα του νυν Ολυμπιονίκη της  Βραζιλίας, “Μπρουνίνιο” να ανοίξουν οι πόρτες του γυναικείου βόλεϊ , παίζοντας σημαντικό ρόλο για τη νέα γενιά γυναικών στο άθλημα, υπήρξε η πρώτη Βραζιλιάνα παίκτρια βόλεϊ που έπαιξε σε ξένο πρωτάθλημα, στην Ιταλία, το 1980, στη Μόντενα.

Με το “εθνόσημο στο στήθος” συμμετείχε, μεταξύ άλλων διεθνών διοργανώσεων,  στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βόλεϊ Γυναικών FIVB το 1986 και σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (Μόσχα 1980 και Λος Άντζελες 1984) στο βόλεϊ σάλας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μεταπήδησε στο μπιτς βόλεϊ, όπου ήταν μια από τις παγκόσμιες πρωτοπόρους στην “άμμο”.

Πίσω της η Ιζαμπέλ αφήνει πέντε παιδιά, εκ των οποίων τα τρία εξ αυτών είναι μεγάλα αστέρια του μπιτς βόλεϊ για πάνω από μια δεκαετία. Ο Πέδρο Σόλμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, η Μαρία Κλάρα Σόλμπεργκ και η Κάρολ Σόλμπεργκ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι περασμένη Δευτέρα η Ιζαμπέλ ανακοινώθηκε ως στέλεχος του τεχνικού αθλητικού επιτελείου στην κυβέρνηση του προέδρου Λούλα, ο οποίος θα βρεθεί και επίσημα στον “προεδρικό θώκο”της διακυβέρνησης της χώρας από τον προσεχή Ιανουάριο.