ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στο βόλεϊ: Η Βραζιλιάνα Ολυμπιονίκης Βαλέβσκα έπεσε από 15ο όροφο πολυκατοικίας

Τραγωδία στο βόλεϊ: Η Βραζιλιάνα Ολυμπιονίκης Βαλέβσκα έπεσε από 15ο όροφο πολυκατοικίας

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του παγκόσμιου βόλεϊ με τον τραγικό θάνατο της Βραζιλιάνας Ολυμπιονίκη, Βαλέβσκα Ντε Ολιβέιρα, σε ηλικία μόλις 43 ετών.

Ενώ τα περισσότερα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης είτε δεν αναφέρουν τις συνθήκες του θανάτο,υ είτε τον περιγράφουν ως άγνωστο, η θυγατρική του CNN στη Βραζιλία επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Σάο Πάολο. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η πρώην άσος της “σελεσάο” έπεσε από παράθυρο στον 15ο όροφο μιας πολυκατοικίας, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν πρόκειται για ατύχημα, αυτοκτονία ή για φόνο. Η βραζιλιάνικη αστυνομία διεξάγει έρευνα.

Νωρίτερα η χρυσή Ολυμπιονίκης του Πεκίνου και “χάλκινη” σε Σίδνεϊ , Αθήνα χθες βρέθηκε στο Σάο Πάολο για να δημοσιεύσει τη βιογραφία της. Την ημέρα του θανάτου της, είχε ηχογραφήσει μάλιστα κι ένα podcast στην πρωτεύουσα του Σάο Πάολο και συμμετείχε σε μια εκδήλωση όπου παρουσίασε το βιβλίο της, τονίζοντας τη δέσμευσή της στον αθλητισμό μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής της.

Η πρώην μπλοκέρ της σελεσάο αποσύρθηκε το 2022  έχοντας στο παλμαρέ της σημαντικούς τίτλους και ατομικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τους τίτλους στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 1999, το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 2013 και τρεις τίτλους σε Grand Prix  της FIVB 2004, το 2006 και το 2008. Ο τελευταίος της μάλιστα θρίαμβος συνοδεύτηκε και με τον τίτλο της κορυφαίας μπλοκέρ του τουρνουά, αλλά και στον κόσμο. Είχε αγωνιστεί στις ομάδες της χώρας της Minas Tennis,  Rexona Curitiba, Açúcar União São Caetano, Vôlei Futuro, Vôlei Amil, Osasco Audax και Dentil Praia Clube, αλλά και στο εξωτερικό σε Ιταλία (Περούτζια), Ισπανία ( Μούρθια ) και Ρωσία ( Odintsovo).

Οι αθλήτριες της Βραζιλίας απέτισαν φόρο τιμής σήμερα στην άτυχη Ολυμπιονίκη πριν τον αγώνα με την Τουρκία, για τον Προολυμπιακό τουρνουά, που διεξάγεται στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Όλες οι διεθνείς έπαιξαν με ένα περιβραχιόνιο στο μπράτσο με τις λέξεις «W. #1» (το αρχικό της Walewska και ο αριθμός που φορούσε στη φανέλα της) ακολουθούμενο από μια καρδιά.

Η Συνομοσπονδία Βόλεϊ της Βραζιλίας (CBV) έγραψε στο Twitter: «Με θλίψη και απέραντη λύπη, η CBV έλαβε την είδηση ​​του θανάτου της Ολυμπιονίκης Walewska το βράδυ της Πέμπτης.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η CBV συμπάσχει με την οικογένεια και τους φίλους αυτής της σπουδαίας αθλήτριας».