ΔΙΕΘΝΗ

VNL : Χρυσή Γαλλία με MVP τον Νgapeth

VNL : Χρυσή Γαλλία με MVP τον Νgapeth

Η Γαλλία έγραψε ιστορία στην Μπολόνια και με το 3-2 επί των ΗΠΑ στον μεγάλο τελικό του Volleyball National League κατέκτησε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο για πρώτην φορά στον θεσμό. Στο βάθρο των νικητών για 3η συνεχόμενη διοργάνωση και η Πολωνία που επικράτησε 3-0 της Ιταλίας στον μικρό τελικό και πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο.

Η αυλαία του φετινού VNL στην Μπολόνια έπεσε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο στους τελικούς της Ιταλίας, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ φρόντισαν να χαρίσουν έναν απολαυστικό τελικό των 5 σετ και να προσφέρουν σε όλους τους φίλους του αθλήματος μοναδικές στιγμές βολεϊκής πανδεσίας.

Οι “τρικολόρ” του Αντρέα Τζιάνι με κορυφαίο τον Earvin Ngapeth που σταμάτησε στους 22 πόντους και αναδείχθηκε MVP του τελικού, αλλά και τον Jean Patry που με 17 πόντους είχε καθοριστική εξέλιξη στο παιχνίδι, αν και προηγήθηκαν με 2-0 στο τέλος χρειάστηκαν το ταϊ-μπρεϊκ προκειμένου να πανηγυρίσουν το χρυσό απέναντι στους μαχητικούς Αμερικάνους που λίγο έλλειψε να κάνουν την ανατροπή.

Μια ακόμη σημαντική στιγμή για τους Γάλλους που μετά το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, κατέκτησαν το χρυσό στο VNL για πρώτη φορά στην ιστορία τους αποδεικνύοντας πως η “παρέα” των Earvin Ngapeth, Jenia Grebennikov και Trevor Clevenot έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στους φίλους του αθλήματος…

Στον τελικό απέναντι στις ΗΠΑ οι Γάλλοι με τον Patry να είναι εξαιρετικός στο πρώτο σετ μπήκαν αποφασισμένοι και με πολύ καλές άμυνες και αποτελεσματικές επιθέσεις προηγήθηκαν 1-0 με το ευρύ 25-16.

Ένα σετ που έδωσε ψυχολογία στους “τρικολόρ” που ξεκίνησαν δυνατά και στο 2ο κάνοντας το 7-2 . Οι Αμερικάνοι δεν κατάφεραν να βρουν λύσεις στην επίθεση των Γάλλων που με τον Earvin Ngapeth κατάφεραν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και με το 25-19 να φθάσουν εύκολα στο 2-0.

Η αλλαγή του Torey Defalco από ακραίος σε θέση διαγωνιου στο παιχνίδι για τους Αμερικάνους άλλαξε τα δεδομένα καθώς μαζί με τον Garrett Muagututia έδωσαν ανάσα στην ομάδα τους που γύρισε διακόπτη και με το 25-15 ξαναμπήκε στον τελικό μειώνοντας 2-1.

Η αντεπίθεση των ΗΠΑ συνεχίστηκε και στο 4ο σετ που ήταν και το καλύτερο του τελικού. Οι δύο ομάδες ήταν μαζί στο 5-5, ωστόσο οι παίκτες του John Speraw καλύτεροι στην επίθεση κατάφεραν να έχουν προβάδισμα 2-3 πόντων. Η διαφορά ανέβηκε στο 22-18 με πόντο του Muagututia, ο Jeffrey Jendryk έγραψε το 24-20 για να φθάσουμε στο 25-21 και το 2-2 που έστειλε τον τελικό στο ταϊ-μπρεϊκ.

Εκεί οι Γάλλοι κατάφεραν να επιστρέψουν και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο καθώς με άσο του Antoine Brizard , τον Ngapeth και το μπλοκ έκαναν το 7-2 παίρνοντας απο την αρχή το προβάδισμα και την ψυχολογία. Παρά την προσπάθεια των Αμερικανών, ο Quentin Jouffroy με άσο έγραψε το 13-9 και στο τέλος με δύο συνεχόμενα λάθη της “αστερόεσας” οι Γάλλοι έφθασαν στο 15-9 και το 3-2 πανηγυρίζοντας το χρυσό.

Χάλκινο η Πολωνία

Η Πολωνία φρόντισε να ανέβει για τρίτη συνεχόμενη φορά στο βάθρο των νικητών, καθώς επικράτησε 3-0 της Ιταλίας και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Με ηγέτη της τον Μπαρτόζ Κούρεκ και άξιο συμπαραστάτη του τον Ματέους Μπίενιεκ, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Πολωνία έχοντας καταπληκτικό σερβίς πήρε δίκαια τη νίκη απέναντι στους οικοδεσπότες Ιταλούς και γνώρισε την αποθέωσε από τους φιλάθλους που γέμισαν το γήπεδο της Μπολόνια.

Ο Κούρεκ με 13 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ για τους “ερυθρόλευκους” και ακολούθησαν οι Σέμενιουκ και Μπίενιεκ με 12 και 10 πόντους αντίστοιχα. Από πλευράς Ιταλίας ο Ντανιέλε Λάβια σταμάτησε στους 14 και ο Γιούρι Ρομάνο στους 12.

Έτσι μετά το χάλκινο του 2019 και το ασημένιο του 2021, η Πολωνία πρόσθεσε ένα ακόμη μετάλλιο στην πλούσια τροπαιοθήκη της αποτελώντας σταθερή αξία στον χάρτη του παγκόσμιου βόλεϊ.