DARK ROOM

Το βόλεϊ, διέξοδος για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα (φωτ.)!

Το βόλεϊ, διέξοδος για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα (φωτ.)!

Όταν το βόλεϊ γίνεται διέξοδος, όταν οι πρόσφυγες ψάχνουν το «άγγιγμα» της μπάλας για να μπορέσουν να ξεφύγουν από την σκληρή πραγματικότητα, όταν οι γυναίκες με μπούργκα ή χωρίς κοιτάζουν με πάθος να μάθουν τα μυστικά του αθλήματος, και όταν όλα αυτά συμβαίνουν στη Λέσβο -λίγο μετά από τα γεγονότα της Μόριας- τότε η ιστορία που ακολουθεί αξίζει μια βαθιά υπόκλιση στην εθελοντική προσφορά!

prosfyges_lesvos1

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας η εθελόντρια αθλήτρια του βόλεϊ Ruth Zijlstra η οποία μαζί με την εθελοντική οργάνωση «Let’s Keep The Ball Flying» στόχο έχουν να ξεκλειδώσουν τη δύναμη του βόλεϊ σε όλο τον κόσμο!

Διαβάστε το συγκινητικό και γεμάτο διδάγματα blog της Ruth:

«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο», είπε ο Νέλσον Μαντέλα πριν από 20 χρόνια. Αλλά τι σημαίνει το άθλημα για εσάς, όταν κατασκηνώνετε με 250 άλλους ανύπαντρους άνδρες σε μια σκηνή; Ένα μέρος όπου δεν υπάρχει καιρό τώρα η λέξη της ιδιωτικότητας. Ένα μέρος όπου κάνεις ότι μπορείς για να αναζωογονηθείς, με τη βοήθεια ενός από τα λίγα αγγίγματα. Ένα μέρος που δεν θα σκεφτόσουν ποτέ όταν ονειρευόσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέρος όπου προτιμάτε να μείνετε κοιμισμένοι, ελπίζοντας να ανοίξετε τα μάτια σας στο φως. Ένα μέρος όπου ζεις, αλλά κυρίως επιβιώνεις.

prosfyges_lesvos2

Πάρτε τον Αλί, ένα νεαρό αγόρι, 19 ετών, από το Αφγανιστάν. Το ποδόσφαιρο ήταν πάντα η ζωή του. Είχε συνηθίσει να προπονείται για πολλές ώρες στο Ιράν. Είχε πολλούς φίλους από την ομάδα ποδοσφαίρου μέχρι που έπρεπε να φύγει. Ένας εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα. Δεν είδε ποτέ ξανά τους φίλους του, όπως και την αγαπημένη του μπάλα.

Η ολλανδική οργάνωση «Let’s Keep The Ball Flying» με την εθελόντρια Ruth Zijlstra να αφήνει το αποτυπώμά της στην Ελλάδα, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της για μια θετική αλλαγή.
Η Ruth περιγράφει πώς το βόλεϊ ήταν πάντα ένα δημοφιλές παιχνίδι για να παιχτεί μέσα σε ένα στρατόπεδο. Ο Jacolien (ένας από τους Ολλανδούς εθελοντές) δημιούργησε ένα φιλέ και μια ομάδα ανδρών το χρησιμοποιούσε πάντα. Διασκέδαζαν μαζί, και σε αυτή τη μικρή στιγμή κατά τη διάρκεια των ημερών, υπήρχε μια σύντομη περίοδος όπου όλη η θλίψη είχε φύγει και υπήρχε μόνο το παιχνίδι, η διασκέδαση και η καλοσύνη. Δεν υπήρχε χρόνος για σκέψη. Ο αθλητισμός είναι ένα μέσο, μια διέξοδος.

prosfyges_lesvos4

Όταν ανακάλυψαν ότι υπήρχε μια μεγάλη περιοχή (ένα επίπεδο σημείο με χαλίκι όπου θα μπορούσαμε να παίξουμε σπορ) στην κορυφή ενός βουνού, δεν δίστασαν στιγμή. Αυτό το σημείο έπρεπε να είναι το μέρος όπου θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες.
Το «Let’s Keep The Ball Flying» απέστειλε μπάλες, στύλους, φιλέ (δωρεά του Happiness Project από το Πανεπιστήμιο Stenden και τους Ολλανδικούς Ομίλους Βόλεϊ VV Zaanstad & Spaarnestad). Με τη βοήθεια αρκετών εθελοντών με επικεφαλής τον Niek, κατάφεραν να κάνουν μια σταθερή κατασκευή στην κορυφή του βουνού όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί γήπεδο βόλεϊ.

prosfyges_lesvos5

Το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο είναι πολύ δημοφιλή. Υπάρχουν δύο ημέρες ειδικής προπόνησης βόλεϊ για γυναίκες, και τις άλλες τρεις ημέρες παίζουν ποδόσφαιρο και βόλεϊ οι άνδρες. Καθώς η Ρουθ διδάσκει μαθήματα βόλεϊ, περιγράφει με πολύ πάθος: «Ήταν λίγο δύσκολο να ξεκινήσεις (ειδικά μετά τις φωτιές), αλλά το να βλέπεις την ευτυχία στα μάτια τους όταν παίζουν είναι απίστευτο! Τους αρέσει πολύ και είναι πολύ παθιασμένοι. Μετά την προπόνηση, με ρώτησαν: μπορούμε να κάνουμε περισσότερα push-ups την επόμενη φορά»;

Ο Ali έπαιξε ξανά έναν «πραγματικό» αγώνα μετά από πέντε χρόνια, και δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να παίξουν και να χτυπήσουν ενάντια σε πραγματικές μπάλες. Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να ενώνει και το βόλεϊ μπορεί να είναι αυτό που πρέπει να διαλέξετε!

prosfyges_lesvos6