ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Οσμή σκανδάλου με «φωνές» για τάραφλεξ «από τα Lidl» (fot-vid)

Βραζιλία: Οσμή σκανδάλου με «φωνές» για τάραφλεξ «από τα Lidl» (fot-vid)

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στην Βραζιλία η απόφαση της Ομοσπονδίας Βόλεϊ της χώρας (CBV) να αντικαταστήσει τα δάπεδα των γηπέδων της  Superliga ανδρών-γυναικών με ένα  τάραφλεξ “β’ διαλογής”, το οποίο όχι μόνο προκαλεί συχνά τραυματισμούς σε αθλητές και αθλήτριες, αλλά, όπως φαίνεται, έχουν σημειωθεί και σοβαρές παρατυπίες στην αγορά του.

Η απόφαση της CBV δέχεται το τελευταίο διάστημα σοβαρές επικρίσεις, καθώς τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις εγχώριες διοργανώσεις των ομάδων είναι πολλά. Συγκεκριμένα οι αθλητές διαμαρτύρονται για ολισθηρότητα του τερέν, αφού με την αλλαγή των χρωμάτων, δεν φαίνονται οι κηλίδες του ιδρώτα, με αποτέλεσμα συχνούς τραυματισμούς, ενώ και το έργο των διαιτητών-εποπτών έχει γίνει πιο δύσκολο, καθώς οι γραμμές δεν είναι ευδιάκριτες.

gipedo_cbv

Τελευταίο θύμα του νέου δαπέδου η Βραζιλιάνα δις Ολυμπιονίκης, Ζακλίν Καρβάλιο, που αποκάλυψε στα social media τον τραυματισμό της. “Το νέο μας και πολύ άσχημο γήπεδο. Έχω δει αρκετούς παίκτες να τραυματίζονται… Όταν είναι βρεγμένο κανείς δεν μπορεί να το δει…”, επεσήμανε λίγες ώρες μετά τον δικό της τραυματισμό η πανέμορφη άσος της Οσάσκο, δείχνοντας το έγκαυμα στο γοφό της, προσθέτοντας παράλληλα σε επικριτικό ύφος “θα πρέπει να παίξω με πανοπλία”.

jaqueline_trauma

Πέρα όμως από τα επικριτικά σχόλια δημοσιεύματα από τη Βραζιλία αναφέρουν πως ενώ η Ομοσπονδία είχε πει στην Πολιτεία, ότι  θα αποκτούσε το προϊόν της μάρκας Taraflex,  ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στους επίσημους διαγωνισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλεϊ (FIVB) και για το οποίο η κυβέρνηση πλήρωσε 3,1 εκατομμυρία δολάρια, δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

jaque_trauma

Οι παρτίδες των τάραφλεξ που παραδόθηκαν, αφορούσαν μια άλλη μάρκα, την κινεζική Enlio, η οποία δεν περιλαμβάνεται καν στη λίστα των δαπέδων «δεύτερης κατηγορίας» της FIVB.  Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας για να δικαιολογήσει την προμήθειά της σε ομοσπονδίες, συλλόγους και αθλητές,  ισχυρίστηκε ότι μία εταιρεία, Recoma, έχει αποκλειστικότητα στη Βραζιλία για τα προϊόντα Taraflex, κάτι που δεν ισχύει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα, η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει καν εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται ένα τέτοιο προϊόν. Αυτή η σύμβαση, που έχει υπογραφεί με δημόσια χρήματα, χαρακτηρίστηκε ως «εμπιστευτική» και, ως εκ τούτου, δεν έχει αποκαλυφθεί δημοσίως η ρήτρα, όπως επίσης και σχετική προσφορά.

Πάντως η χορηγός των πρωταθλημάτων Banco do Brasil τονίζει πως δεν θα αντιταχθεί εάν οι σύλλογοι και η Βραζιλιάνικη Βόλεϊ Συνομοσπονδία (CBV) αποφασίσουν να παραιτηθούν από το προϊόν, το οποίο αγοράστηκε έναντι 3,1 $ εκατομμύρια σε πόρους που ενθαρρύνονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πρόσφατα μάλιστα οι ομάδες της Γυναίκας Superliga επέλεξαν ότι, από τον επόμενο γύρο, θα επιστρέψουν στη χρήση των παλαιών πορτοκαλί δαπέδων, τουλάχιστον έως ότου βελτιωθεί το κίτρινο τάραφλεξ. Το αντίστοιχο πρωτάθλημα των ανδρών ανδρικός θα συνεχιστεί με τις ομάδες να αγωνίζονται στο νέο γήπεδο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.