ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ξεσηκωμός για το δικαίωμα των αθλητριών στη μητρότητα!

Ιταλία: Ξεσηκωμός για το δικαίωμα των αθλητριών στη μητρότητα!

Η απόλυση της 41χρονης Ιταλίδας βολεϊμπολίστριας, Λάουραw Λούλι λόγω εγκυμοσύνης έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον αθλητικό κόσμο της γειτονικής χώρας, με πολλούς αθλητές-αθλήτριες να συσπειρώνονται στο πλευρό της παίκτριας και το Volleyplanet έχει το ρεπορτάζ, σε ένα ακόμα λεπτό θέμα, που αφορά τα δικαιώματα των γυναικών όσον αφορά στη μητρότητα στον αθλητισμό!

Έχοντας 26 χρόνια παρουσίας στο βόλεϊ με σημαντικές ομάδες, όπως Κασαλματζιόρε, Ραβένα, Μόντενα κ.α η ακραία από το Κάρπι και αρχηγός στην Maniago Pordenone τη σεζόν 2018/2019, γνώριζε, βάση της ρήτρας συμβολαίου που είχε υπογράψει, ότι μπορούσε να χάσει τη δουλειά της, αφού έξι μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου της, τον Μάρτιο του 2019, περίμενε παιδί. Η εγκυμοσύνη της όμως δεν είχε φυσιολογική πορεία, αφού κατέληξε σε αποβολή ένα μήνα αργότερα. Ήταν δηλαδή μία από τις πολλές γυναίκες αθλήτριες που, παρόλο πληρώνονται για να παίξουν ένα άθλημα, ταξινομούνται ως «ερασιτέχνες» με πολύ λιγότερη νομική προστασία από τους άνδρες αθλητές που ταξινομούνται αντίστοιχα ως «επαγγελματίες».

Μετά την αποβολή, η Λούλι ζήτησε από την ομάδα της να πληρώσει μια δόση του μισθού της, ύψους περίπου 3.000 $ από τα περίπου 24.000 $ που έπαιρνε τη σεζόν, την οποία ισχυρίστηκε ότι της οφείλονταν. Ο σύλλογος όμως όχι μόνο αρνήθηκε να της δώσει τα χρήματα, αλλά απάντησε με αγωγή εναντίον της αθλήτριας, υποστηρίζοντας ότι η εγκυμοσύνη της Λούλι προκάλεσε οικονομικές ζημιές που συνδέονται με μείωση της απόδοσης μετά την αποχώρησή της και την επακόλουθη απώλεια των χορηγιών της ομάδας.

Η μήνυση της ομάδας της ήταν όμως η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” της υπομονής της Ιταλίδας άσου, που αποφάσισε να μιλήσει ανοικτά για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Μέσω σχετικής ανάρτησης στο Facebook, ανήμερα του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Λούλι κατήγγειλε την Κυριακή την άδικη μεταχείρισή της, πυροδοτώντας οργή σε όλη την Ιταλία και μια εθνική συζήτηση που γίνεται εδώ και πολύ καιρό. Η υπόθεσή της ήταν μια παρότρυνση για δράση σε μια χώρα όπου πολλές αμειβόμενες αθλήτριες στερούνται νομικής προστασίας από τις διακρίσεις εδώ και δεκαετίες και όπου πολύ συχνά οι γυναίκες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ μητρότητας ή εργασίας.

«Η σύγκριση της εγκυμοσύνης με την κακή συμπεριφορά είναι απλά υποτιμητική», είπε η 41χρονη αθλήτρια, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν αφορά μόνο εμένα. Ήταν ένας συμβιβασμός που πάντα δέχονταν όλες οι γυναίκες αθλήτριες. Όταν μείνετε έγκυος, το συμβόλαιο λήγει…» υποστήριξε η Λούλι αναφερόμενη στις ρήτρες εγκυμοσύνης των συλλόγων, θα μπορούσαν να είναι ενάντια με τις συνταγματικές προστασίες για τη μητρότητα, βάσει των απόψεων κάποιων νομικών εμπειρογνωμόνων.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Assist, της Εθνικής Ένωσης Γυναικών Αθλητριών, που προωθεί μια εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών εργαζομένων στον αθλητισμό. Το μήνυμα που πρέπει να υπάρχει στο μυαλό όλων είναι το εξής: «Η μητρότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, και ρήτρες κατά της μητρότητας, γραπτές ή λεκτικές, είναι πολύ συχνά κρυμμένες, αποτρέποντας την αθλήτρια να μείνει έγκυος».

Στο πλευρό της Λούλι τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή και οι Ιταλίδες βολεϊμπολίστριες αλλά και οι άνδρες συναδελφοί τους, που εξέφρασαν ανοιχτά τη συμπαράστασή τους, εμφανιζόμενοι στο γήπεδο με μία μπάλα κάτω από την φανέλα τους, όπως χθες και η αρχηγός της θριαμβεύτριας Ματσεράτα στον τελικό του Ιταλικού Κυπέλλου Γυναικών Α2 κατηγορίας με την Μοντόβι.

Τέλος η διεθνής άσος της Πιαντσέντζα, Κατερίνα Μποζέτι σε στόρι που ανέβασε στο Instagram και συνοδεύεται από #IOLOSO (σ.σ Το ξέρω) εξέφρασε την αλληλεγγύη της της στο πολύ σοβαρό θέμα γράφοντας «Ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα κάτι θα αλλάξει για εμάς τις γυναίκες αθλήτριες».