ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ξύπνησαν αναμνήσεις στις βραβεύσεις ΣΦΕΕΟΠ-Φοίβου Μελισσίων

Ξύπνησαν αναμνήσεις στις βραβεύσεις ΣΦΕΕΟΠ-Φοίβου Μελισσίων

Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό της Γάνδης, ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης σε συνεργασία με τον Φοίβο Μελισσίων βράβευσαν την Εθνική ομάδα του 86-87, με τους πρωταγωνιστές της επιτυχίας να ξαναζούν έντονα τις μοναδικές στιγμές που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό βόλεϊ.

Σε μια όμορφη εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μελισσίων οι μνήμες όλων ταξίδεψαν 30 χρόνια πίσω…

Τότε που το ελληνικό βόλεϊ συνάντησε μια «χρυσή» γενιά αθλητών που έγραψαν την δική τους μοναδική ιστορία, γέμισαν γήπεδα όπως το ΣΕΦ, πανηγύρισαν την τεράστια πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 86 και ένα χρόνο μετά έφθασαν στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό της Γάνδης.

sfeeop-stouraitis sfeeop-genikh-aithoysa-melissia margaritis-sfeeop sfeeop-fyladia-genika

Επιτυχίες που αναβίωσαν με τον ομορφότερο τρόπο από τον ΣΦΕΕΟΠ και τον Φοίβο Μελισσίων οι οποίοι τίμησαν τους πρωταγωνιστές της Εθνικής ομάδας του 86-87 που λίγη ώρα μετά ξαναφόρεσαν τα… σορτσάκια αντιμετωπίζοντας σε φιλικό παιχνίδι την ομάδα του Φοίβου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο τεχνικός της χάλκινης Εθνικής, Θανάσης Μαργαρίτης, αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές της εποχής υπενθυμίζοντας σε όλους για το πώς «χτίστηκε» και δούλευε η Εθνική ομάδα του 86-87, μίλησε για το κλίμα που επικρατούσε στην ομάδα, ενώ αποκάλυψε και αρκετά μικρά μυστικά που οδήγησαν τελικά στην επιτυχία των Προκριματικών του Παγκοσμίου στο κατάμεστο ΣΕΦ, αλλά και στο χάλκινο της Γάνδης.

Γόντικας : «Συγκινητική στιγμή για εμάς»

gonitkas-beli-sfeeop tentzaris-bergeles-sfeeop

Ο Δημήτρης Γόντικας έχοντας «ξαναζήσει» έστω και για λίγες ώρες τις όμορφες στιγμές του 87 δήλωσε «Πράγματι θυμηθήκαμε πολλές όμορφες στιγμές και μπορώ να πω πως είναι μια πάρα πολύ συγκινητική στιγμή για εμάς. Λίγο γλυκόπικρη γιατί όπως ακούσατε και εσείς γιατί έχει μια πολύ μεγάλη και ικανοποιητική διάσταση για την τότε Εθνική ομάδα και μια πιο πικρή γιατί οι επόμενες γενιές δεν έχουνε φθάσει στο ίδιο επίπεδο. Και αυτό νομίζω πρέπει να είναι ο αυτονόητος στόχος για το μέλλον. Νομίζω οι πολύ καλές σχέσεις και το δέσιμο που είχαμε είναι ένα κομβικό σημείο. Όπως είπα και από το βήμα το πιο βασικό συστατικό αυτής της πορείας είναι ότι συνέπεσαν τόσοι πολύ καλοί αθλητές και προσωπικότητες μαζί και αυτό όλο συνέθεσε το μωσαϊκό της επιτυχίας».

Στέλιος Καζάζης «Ξύπνησαν υπέροχες μνήμες»

Μελετώντας το παρελθόν, πορεύεσαι στο μέλλον αναφέρει το γνωμικό και αυτό υπογράμμισε ο Στέλιος Καζάζης ότι πρέπει να γίνει και τώρα στη Εθνική από τους ανθρώπους που αποφασίζουν για τον σχεδιασμό της.

Ο πρώην άσος της Εθνικής μας  σχολιάζοντας την εκδήλωσε υπογράμμισε «Μέσα από αυτήν την εκδήλωση ξύπνησαν υπέροχες αναμνήσεις. Πράγματα μοναδικά που ζήσαμε έστω και αν έχουν περάσει 30 χρόνια. Μέσα από την δουλειά και την παρουσίαση του κ. Μαργαρίτη ξεδιπλώθηκαν πολλές πτυχές γιατί αυτή η Εθνική μπόρεσε να και πήγε τόσο ψηλά. Ίσως αυτά να  αποτελούν ένα παράδειγμα για ορισμένους που δεν ήταν στην εκδήλωση να πάρουν ιδέες, να αντιληφθούνε μερικά πράγματα για το καλό του αθλήματος».

sfeeop-stelios-kazazis stelios-kazazis-beligratis

Για το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας ο Στέλιος Καζάζης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα ήταν μαζί για αρκετό καιρό, στον χαρακτήρα των παικτών αλλά και την παρουσία των προπονητών…

«Ήμασταν πολλά χρόνια μαζί, γιατί ουσιαστικά αυτή  η ομάδα δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80. Υπήρχαν στην πορεία μικρές προσθαφαιρέσεις και είχε συνεχώς ανοδική πορεία με κορυφαία στιγμή αυτή του 87 με το χάλκινο μετάλλιο της Γάνδης. Ήταν πολύ παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό.

Ξεκινώ από τους συμπαίκτες που αφού είχαμε να κάνουμε με τρομερά εγωιστές. Ήμασταν αρνητικοί στην ήττα δουλεύαμε πάρα πολύ σκληρά και δεν μπορούσαμε να πούμε ότι κουραζόμασταν. Είχαμε τρομερή εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες μας και αυτοπεποίθηση στους εαυτούς μας.

Παράλληλα σε όλη αυτή την πορεία υπήρξαν και κάποιοι προπονητές που όλοι τους μας μετέδωσαν κάτι. Ξεκινώντας από τον Βέλτζ που ανακάλυψε ένα μεγάλο μέρος αυτής της ομάδας όταν ήταν 17-18 ετών και τα εμπιστεύθηκε στην βασική Εθνική, μας έμαθε πολλά μυστικά του βόλεϊ και να είμαστε καλοί χειριστές της μπάλας . Στην συνέχεια ήταν ο Μιχάλης Γεωργαντής που μας μετέφερε στο παιχνίδι το πάθος και την τρέλα που είχε ως άνθρωπος και φυσικά το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο Θανάσης Μαργαρίτης, ο οποίος είναι μοναδικός, είχε τις γνώσεις, το επίπεδο και έναν μοναδικό δικό του τρόπο να μας απογειώσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Καζάζης.

Ανδρεόπουλος : «Να βραβεύονται και οι άλλες επιτυχίες της Εθνικής»

sfeeop-andreopoulos-maurikidis sfeoop-koutsonikas-aleyropoulos

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος αναπολώντας τα χρόνια της Γάνδης ευχήθηκε να βραβεύονται στο μέλλον και άλλες Εθνικές ομάδες που έφεραν επιτυχίες στο ελληνικό βόλεϊ τονίζοντας «Πέρασαν κιόλας 30 χρόνια. Νομίζω πως πάρα πολύ καλά βραβεύεται και υπενθυμίζεται αυτή η μεγάλη και σπουδαία παρέα και αυτές οι επιτυχίες. Οι παρέες γράφουν ιστορία.

Νομίζω η επιτυχία εκείνων των εποχών οφείλεται στο ότι πάρα πολύ καλοί αθλητές βρέθηκαν μαζί στην συγκεκριμένη περίοδο. Βέβαια στο ελληνικό βόλεϊ δεν είναι μόνο αυτή η μεγάλη επιτυχία. Έχουμε και πριν από αυτές, έχουμε και μετά. Εύχομαι να βραβεύονται και οι άλλες επιτυχίες και πάνω σε αυτές να ξαναβρούμε τα πατήματά μας και να ξαναβγούμε ψηλά πάλι ως άθλημα».

sfeeop-amarianakis-xalvatzis karameros-polyzos-sfeeop

sfeeop-ethnikh86-87 triantafilidis-sfeeop

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι : Σωτήρης Αμαριανάκης, Θοδωρής Ανδρεάδης, Δημήτρης Ανδρεόπουλος,  Δημήτρης Βαλσαμίδης, Κώστας Γκουντάκος, Δημήτρης Γόντικας, Μάκης Δημητριάδης, Δημήτρης Καζάζης, Στέλιος Καζάζης, Βαγγέλης Κουτσονίκας, Γιώργος Λυκούδης, Κώστας Μαργαρώνης, Σάκης Μουστακίδης, Γιάννη Νικολαΐδης, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Τάσος Τεντζέρης, Λευτέρης Τερζάκης, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Φάκας, Θανάσης Μαργαρίτης, Κυριάκος Παντελιάς και Στέφανος Πολύζος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφεριάρχη Αθηνών Γιώργου Καραμέρου, του Δημάρχου Πεντέλης-Μελισσίων  Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, εκπροσώπων αθλητικών φορέων, αρκετών παλαιμάχων αθλητών, αλλά και του πρώην προέδρου της ΕΟΠΕ Θανάση Μπελιγράτη ο οποίος και τιμήθηκε από τους παίκτες της Εθνικής του 86-87.