ΔΙΕΘΝΗ

Ζει το όνειρο ο ταλαντούχος Καμίλ (fot-vid)

Ζει το όνειρο ο ταλαντούχος Καμίλ (fot-vid)

Γνωρίστε μέσω του Volleyplanet έναν 19χρονο άσο από το Λουξεμβούργο, που αν και θυμίζει περισσότερο… τενίστα, σας ζητάμε να συγκρατήστε το ονομά του, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί σε λίγα χρόνια να “γράψει ιστορία” στο παγκόσμιο βόλεϊ.

Σε μία χώρα όπως το Λουξεμβούργο με πληθυσμό περίπου 544 χιλιάδων,  δηλαδή 100.000 λιγότερους κατοίκους από την Κρητή, δίχως παράδοση στον αθλητισμό, το να βρεις διάσημους αθλητές είναι σα να ψάχνεις… ψύλλους στα άχυρα.

muller

Μετρημένοι στα… δάχτυλα, όπως ο μοναδικός χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστορία της χώρας,  στα 1500 μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1952 στο Ελσίνκι, Joshy Barthel,  ο πρώην Νο 34 τενίστας στον κόσμο, Gilles Muller, οι θριαμβευτές του ποδηλατικού “Γύρου Γαλλίας” Nicolas Frantz, Charly Gaul, François Faber, Andy Schleck και ο πρώην ποδοσφαιριστής με καριέρα σε γαλλικό και γερμανικό πρωτάθλημα, Jeff Strasser είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχει “γεννήσει” ο κόσμος των σπορ στο μικρότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει στους νεαρούς αθλητές του Μεγάλου Δουκάτου να κάνουν τα δικά τους μεγάλα όνειρα για μια διεθνή καριέρα και ακόμη να “γράψουν” τις δικές τους “χρυσές σελίδες” στον αθλητισμό του Λουξεμβούργου.

kamil_rychliki2

Σε αυτό λοιπόν το μικρό κρατίδιο της “Γηραιάς Ηπείρου” ο 19χρονος βολεϊμπολίστας , Kamil Rychlicki ζει εδώ και λίγα 24ωρα το δικό του “παραμύθι”. Ο ταλαντούχος πρώην ακραίος της νταμπλούχου Λουξεμβούργου, Volleyball Club Strassen, υπογράφοντας το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του με την βελγική Νόλικο Μαασέικ, βρέθηκε από την 111η ομάδα της ευρωπαϊκής κατάταξης (8 βαθμούς), στην 25η (44β) και πλέον το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό.

strassen_luxemburg

O Βραζιλιάνος τεχνικός της γαλλικής Tour, Mauricio Paes προτού ξελογιαστεί τελικά από τις… σχιστομάτες “σειρήνες” των Panasonic Panthers και βρεθεί στην Οζάκα της Ιαπωνίας, είχε ξεχωρίσει τον ύψους 2.03μ Rychlicki. Μάλιστα από από τότε που είχε έρθει… βόλτα στην Γαλλία με τον 21 χρονο συμπατριώτη του, δίμετρο μπλοκέρ της Τουρ, Chris Zuidberg, τον ήθελε στην ομάδα του.

8c2a4

“Έρχεται όποτε θέλει στην Τουρ…” είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο Βραζιλιάνος κάτοχος 8 τίτλων και ενός Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί, για τον νεαρό αστέρα, που καρφώνει στα 3.55μ και μπλοκάρει στα 3.30μ, αλλά ο Καμίλ δεν ήταν ακόμη έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα, αφού πήγαινε ακόμη… σχολείο!

topelement

Το να “γυαλίσεις” όμως στο έμπειρο μάτι ενός προπονητή όπως του Paes, ασφαλώς σημαίνει πολλά και ο 19χρονος με την πολωνική καταγωγή, δικαιολογημένα ένιωθε να μην τον χωρά πλέον η League Novotel και η Strassen. Για αυτό και πριν από το ενδιαφέρον του Paes ο Καμίλ “λοξοκοίταζε” κρυφά προς τη Γερμανία, όπου ονειρευόταν μία καριέρα σαν αυτή του πρώην συμπαίκτη του στη Strassen, Frantisek Vosahlo με τα “χρώματα’ της TV Ingersoll Bühl το 2014.

luxemburg_KAMIL

Σήμερα ο Rychlicki είναι ο κορυφαίος παίκτης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του και “διψάει” για ανάλογες διακρίσεις με αυτές των γονιών του. Ο πατέρας του Jacek ήταν ένας από τους ακραίους της Πολωνίας, που κατέκτησε το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1983, ενώ η μητέρα του Elzbieta, ήταν κι αυτή διεθνής άσος της Πολωνίας.

KAMIL_RYCHLIKI KAMIL_rychliki 3 rychliki_kamil

Ξέρει όμως πως κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο στο πρωτάθλημα του Λουξεμβούργου ή με την Εθνική ομάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Μικρών Κρατών. Για αυτό και ελπίζει μια μέρα ότι θα ζήσει αυτό από ονειρεύονταν από 10 χρονών παιδάκι να παίξει δηλαδή σε ένα από τα δύο καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου, Ρωσία ή Ιταλία έχοντας αντιπάλους την ελίτ του παγκόσμιου βόλεϊ. Έστω κι αν με την κορδέλα στα σγουρά του μαλλιά θυμίζει περισσότερο… θρύλο του τέννις, παρά μεγάλο βολεϊμπολίστα!

Δείτε στο video με το Νο 3 και τα “κιτρινόμαυρα” τον Kamil Rychlicki στον ημιτελικού Κυπέλλου 2016 VS Strassen – RSR Walfer