ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΣΑΠ – ΠΑΣΑΠ

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΣΑΠ – ΠΑΣΑΠ

Έπειτα από συνεχόμενες διαπραγματεύσεις και συναντήσεις ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ υπήρξε «λευκός καπνός» καθώς υπήρξε συμφωνία σε βασικά θέματα όπως το ασφαλιστικό, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο αριθμός των ξένων στην Volleyleague με τις δύο πλευράς να υπογράφουν διετές πλάνο συνεργασίας…

Νέα εποχή συνεργασίας ξεκινά μεταξύ Λίγκας και παικτών έπειτα από την υπογραφή «μνημονίου».

ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ κατέληξαν σε συμφωνία διετούς διάρκειας όπου σε αυτή επιλύονται πολλά βασικά ζητήματα που αποτελούσαν «αγκάθια» για ΤΑΑ και αθλητές.

Θέματα όπως το ασφαλιστικό και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αθλητών επιλύονται και πλέον τα πάντα μπαίνουν σε νέα βάση εν όψει των επόμενων πρωταθλημάτων.

Ένσημα και 6ήμερο για αθλητές

Συγκεκριμένα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα αποφασίστηκε στα συμβόλαια όλων των Ελλήνων αθλητών να προβλέπονται μίνιμουμ 20 ώρες εργασίας/εβδομάδα σε 6ημερη βάση, με αντίστοιχη πρόβλεψη στον Κανονισμό Σχέσεων Αθλητών-ΤΑΑ.

Συμφωνήθηκε το καθε ΤΑΑ να ασφαλίζει κάθε αθλητή με τα ελάχιστα ένσημα που ορίζει ο νόμος έτσι ώστε κάθε αθλητής να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη για ολο τον χρόνο μέσω ΙΚΑ ( με αντίστοιχη πρόβλεψη στον Κανονισμό Σχέσεων Αθλητών-ΤΑΑ). Σε ειδικές περιπτώσεις, εκτός διάρκειας συμβολαίου, η ΕΣΑΠ αναλαμβάνει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Με προτροπή και των δύο φορέων θα γίνει προσπάθεια ώστε κάθε συμφωνία να καταγράφεται απ΄ευθείας σε συμβολαιο της ΕΣΑΠ με ημερομηνία έναρξης αυτήν που θα συμφωνήσουν το ΤΑΑ με τον αθλητή και σε κάθε περίπτωση έχει ισχύ από την πρώτη ημέρα της έναρξης της προετοιμασίας της κάθε ομάδας.

Οι κοινες θέσεις ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ θα κοινοποιηθουν στην ΕΟΠΕ και εφόσον συμφωνήσει και αυτή θα δοθούν στον Υπουργό Αθλητισμού για έγκριση.

Κανονικά 4 ξένοι ή 5 κοινοτικοί και φέτος

Όσον αφορά τον αριθμό των ξένων αποφασίστηκε την φετινή αγωνιστική περίοδο (2018-2019) να ισχύει ότι η περσινή (2017-2018) και οι ομάδες να έχουν έως 5 κοινοτικούς ή 4 ξένους.

Ωστόσο από την μεθεπόμενη σεζόν (2019-2020) οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να δηλώνουν 4 παίκτες (εκτός ή εντός Ε.Ε) στο φύλο αγώνος, ανεξαρτήτου αριθμού συμβολαίου που θα έχει συνάψει με αλλοδαπούς την ίδια χρονιά.

Ταρνατορος : «Συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις»

Αναφερόμενος στην συμφωνία με τον ΠΑΣΑΠ ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατόρος δήλωσε χαρακτηριστικά «Είναι από τις πιο σημαντικές συμφωνίες που έχουμε κάνει από καταβολής των διαπραγματεύσεων μας με τον ΠΑΣΑΠ. Και οι δύο πλευρές έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι παράγοντες έχουν αντιληφθεί τις υποχρεώσεις τους και κάνουν πράξη χρόνια αιτήματα των αθλητών. Εκ μέρους του ΠΑΣΑΠ είδαμε κατανόηση και στο θέμα των ξένων.

Το πιο σημαντικό είναι πως η νέα διοίκηση της ΕΣΑΠ έκλεισε διετή συμφωνία με τους αθλητές ώστε όλοι οι σύλλογοι να είναι σε θέση να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Πιο πολύ χαίρομαι για την ποιότητα της επικοινωνίας μας με την ηγεσία του ΠΑΣΑΠ και η ΕΣΑΠ θα είναι πάντα δίπλα στους αθλητές».

Μηνούδης : «Καλή συμφωνία που εξασφαλίζει τους αθλητές»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, Βασίλης Μηνούδης τόνισε «Πετύχαμε συνολικά μία καλή συμφωνία που εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τους αθλητές. Κάναμε ένα ακόμα βήμα επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που απασχολούσαν τον επαγγελματία βολεϊμπολίστα. Υπήρξε καλή διάθεση και έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν σταμάταμε εδώ. Σκοπός του ΠΑΣΑΠ είναι να προτείνει και να μάχεται για καλύτερες συνθήκες εργασίας στους επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες ώστε το ελληνικό βόλεϊ να ακολουθήσει τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».