DARK ROOM

Όχι στα… φιλέ του διχασμού (fotos)!

Όχι στα… φιλέ του διχασμού (fotos)!

Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πως ο αθλητισμός και δη το βόλεϊ, ενώνει τους λαούς και τους ανθρώπους… Ακόμη κι αν με τους απέναντι σε χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα συρματοπλέγματος με… κοφτερά ξυράφια!

Πριν από τρεις μέρες στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας, στην χερσόνησο της Ίστρια, διαδήλωσαν με έναν πρωτότυπο τρόπο την αντίθεση τους στους φράχτες που καθημερινά εμποδίζουν το δρόμο χιλιάδων προσφύγων προς την ελευθερία και προκαλούν το θάνατο εκατοντάδων ζώων.

Women shake hands through razor wire during a protest against barbed wire fences along the border crossing between Slovenia and Croatia in Brezovica pri Gradinu, Slovenia December 19, 2015. REUTERS/Srdjan Zivulovic - RTX1ZDSU

Ολυμπιονίκες, αθλητές του βόλεϊ, προσωπικότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων, αλλά και απλοί άνθρωποι των δύο χωρών, με σύνθημα «Για μια ενωμένη Ευρώπη» έπαιξαν με διαφορά μερικών ωρών σε δύο διαφορετικά σημεία του φράγματος, φιλικούς αγώνες βόλεϊ, όπου στη θέση του φιλέ, υπήρχε το αντι-προσφυγικό συρματοπλέγματα.

fraxtis

Με αυτό τον τρόπο έστειλαν το δικό τους μήνυμα ειρήνης και ανθρωπιάς, ενάντια σε όποιους υψώνουν φράχτες σε χιλιάδες απελπισμένες ψυχές που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα επιβίωσης, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο με ειρήνη και αξιοπρέπεια στη ζώή τους.

slovenia-wire

Μπάλες, κορδέλες και άλλα στολίδια των διαδηλωτών έδωσαν ένα χριστουγεννιάτικο «πρόσωπο» στον «ψυχρό» συρμάτινο φράχτη που βρίσκεται κατά μήκος 650 χιλιομέτρων στα σύνορα Σλοβενίας –Κροατίας.

fraxtis_stolidia

Τη φωνή με τους άλλους συνανθρώπους τους ένωσαν ο Κροάτης χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στη σκοποβολή, Τζιοβάνι Τσερνογκόρατς, ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Κροατίας, Ντράγκαν Σαλαπουρα, αθλητές της κροατικής Ούμαγκ μετά του προπονητή τους, Έντι Φόρτσα κ.α.

volley_synora _slovenia_croatia2

“Τα φιλικά παιχνίδια βόλεϊ κατά μήκους του φράχτη αποτελούν μέρος μιας διαμαρτυρίας ενάντια στην περίφραξη που μπαίνει μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας στην Ίστρια ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Ενάντια σε όλα τις συρματοπλέγματα που στέκονται στο δρόμο της ανθρώπινης ελευθερίας. Θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι η περίφραξη στην Ίστρια δεν είναι ευπρόσδεκτη “, δήλωσε η έμπειρη Κροάτισσα δημοσιογράφος και συντονίστρια της διαδήλωσης, Βλάτκα Κολάροβιτς.