DARK ROOM

Προσαλίκας: «Αν νοσήσουν 30.000 ηλικιωμένοι θα καταρρεύσει το σύστημα»

Προσαλίκας: «Αν νοσήσουν 30.000 ηλικιωμένοι θα καταρρεύσει το σύστημα»
Ο πρόεδρος της Ενωσης Γηροκομείων Ελλάδας Στέλιος Προσαλίκας μίλησε αποκλειστικά στο ethnos,gr για την προετοιμασία των ιδρυμάτων για να μη ζήσουμε τα «σφαγεία» της Ιταλίας και της Ισπανίας

«Περίμενα πως όταν γεράσω θα έχω χρόνο να ηρεμήσω. Δεν περίμενα πως δεν θα υπάρχει χώρος να αναπνεύσω και να ζήσω». Τα συγκλονιστικά λόγια ενός ηλικιωμένου συνταξιούχου μηχανοδηγού τρένων στο Μιλάνο λίγο πριν πεθάνει ηχούν στα αφτιά των γιατρών.

Μοιραία οι ηλικιωμένοι που προέρχονται από τα γηροκομεία δεν γίνονται δεκτοί ή δεν έχουν τύχη νοσηλείας καθώς οι μηχανικές μονάδες υποστήριξης δεν επαρκούν για όλους και δίνεται προτεραιότητα στους νεότερους ασθενείς. Το πλάνο είναι να μένουν στα γηροκομεία οι ασθενείς με κορονοϊό αλλά επί του παρόντος σε Ιταλία και Ισπανία κάνουν αναφορές για γηροκομεία «σφαγεία» όπου έχουν μολυνθεί πολλοί ηλικιωμένοι αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό τροφοδοτώντας την αλυσίδα θανάτου.

Τι γίνεται στην Ελλάδα;

Τι γίνεται όμως στα περίπου 200 γηροκομεία της Ελλάδας; Είναι προετοιμασμένα; Τι μέτρα έχουν ληφθεί; Την Τετάρτη 25/3 ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα ελληνικά γηροκομεία λέγοντας χαρακτηριστικά «Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γηροκομείων Ελλάδος Στέλιος Προσαλίκας μίλησε αποκλειστικά στο ethnos.gr και έδωσε ανάγλυφα την σοβαρότητα της κατάστασης αφού συνδέεται άμεσα με την λειτουργικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας:

«Το μεγάλο μας στοίχημα»

«Τα περίπου 200 ιδρύματα που έχουμε στην Ένωση μας φιλοξενούν περίπου 30.000 ηλικιωμένους. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν νοσήσουν. Αν θα πρέπει να διακομιστούν στα νοσοκομεία θα πέσει το σύστημα υγείας. Και μικρότερο αριθμό να υπολογίσουμε πάλι δεν θα αντέξουν οι υποδομές στα νοσοκομεία. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος μας. Για αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα γηροκομεία μας και να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους προστατευμένους».

«Εχουμε κινητοποιηθεί νωρίτερα»

Στις 24 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ ανήρτησε μέτρα προστασίας για τα γηροκομεία αλλά όπως είπε ο Στέλιος Προσαλίκας έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα πολλές μέρες πριν: «Υπήρξε μέριμνα και οδηγίες σε όλα τα γηροκομεία από την κυβέρνηση. Εμείς όμως πολύ νωρίτερα έχουμε πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Κατ΄αρχήν απαγορεύονται οι επισκέψεις συγγενών. Απαγορεύονται εισαγωγές και εξαγωγές ηλικιωμένων από τα ιδρύματα. Εντατικοποιούμε τους ελέγχους στο προσωπικό μας και λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα προστασίας. Θερμομετρούνται και οι εργαζόμενοι, ενημερώνονται για τον κορονοϊό».

«Ολα εξαρτώνται από το προσωπικό μας»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη υλικών προστασίας και η αποστείρωση του προσωπικού που εργάζεται στα νοσοκομεία: «Εχουμε 20.000 εργαζομένους στα γηροκομεία. Φανταστείτε πόσο δύσκολα είναι να κρατήσεις τον κορονοϊό έξω από τις μονάδες. Ακολουθούμε αυστηρά πρωτόκολλα. Εκπαιδεύουμε και ενημερώνουμε το προσωπικό αλλά και αυτοί είναι άνθρωποι και έχουν προσωπική και οικογενειακή ζωή. Αύριο το πρωί θα ασχοληθώ πάλι με αυτό το θέμα όπως και με το θέμα των προμηθειών με μάσκες, γάντια και άλλα προστατευτικά υλικά τα οποία έχουν επιταχθεί και πλέον μπορούμε να βρούμε σε υψηλές τιμές στη μαύρη αγορά. Τα έχουμε ανάγκη όμως. Εάν σπάσει η δική μας αλυσίδα το πρόβλημα θα περάσει στα νοσοκομεία μας».

«Ενα τάμπλετ για κάθε ηλικιωμένο»

Ο Στέλιος Προσαλίκας τόνισε πως κομβικό ρόλο παίζει η ψυχολογική υποστήριξη τόσο του προσωπικού όσο και των ηλικιωμένων: «Το νοσηλευτικό προσωπικό στα γηροκομεία θα περάσει δύσκολες και κρίσιμες μέρες. Πρέπει να έχει υψηλό ηθικό και καλή φυσική κατάσταση. Μπορεί να χρειαστεί να κάνει και διπλοβάρδιες. Για αυτό ζήτησα από την κυβέρνηση να τους συμπεριλάβει μέσα στις ομάδες που θα έχουν ευνοϊκά μέτρα στήριξης. Επίσης και οι ηλικιωμένοι θα περάσουν δύσκολα. Δεν αντέχεται η μοναξιά, δεν αντέχεται να μην έχεις έναν δικό σου άνθρωπο στο πλευρό σου. Για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει ένα πλάνο να έχουν όλοι τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα για να επικοινωνούν μέσω βίντεο και σκάιπ. Δυσκολεύονται ορισμένοι αλλά δεν έχουν άλλη λύση και δεν θέλουμε να μείνει κανείς μόνος του».

«To plan Β προβλέπει νοσηλεία στα γηροκομεία»

Στην περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα ο Στέλιος Προσαλίκας και ως πρώην προπονητής του βόλεϊ ξέρει από εναλλακτικά πλάνα: «Είμαστε έτοιμοι και για δύσκολα σενάρια. Αν φτάσουμε σε σημείο να γεμίσουν από πολίτες τα νοσοκομεία μας και να μη δέχονται ηλικωμένους όπως στην Ιταλία δημιουργούμε χώρους μέσα στα γηροκομεία. Για αυτό έχω ζητήσει να μην κάνουν άλλες εισαγωγές. Για να έχουμε ελεύθερους χώρους και να μετατρέψουμε ένα ξεχωριστό μέρος για τη νοσηλεία ασθενών».

«Πρώτη μέριμνα ιατρικά υλικά και προσωπικό»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γηροκομείων Ελλάδας έχει καθημερινά στενή συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη στην οποία αναφέρει τα προβλήματα για να δρομολογηθούν λύσεις: «Μέχρι στιγμής έχουμε άψογη συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη. Το τμήμα της μου δίνει λύσεις ή μεταφέρει άμεσα τα αιτήματα μας. Εάν μου ζητηθεί από την κυβέρνηση το πλάνο δράσης μας είμαστε και εκεί έτοιμοι. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της επιδημίας. Ελήφθησαν πολύ νωρίς τα μέτρα και έχουμε όλοι τον έλεγχο. Βέβαια αυτά σας λέω απόψε 25 Μαρτίου που έχουμε τα σημερινά δεδομένα. Θα πρέπει η κυβέρνηση μέσα στις φροντίδες της να δει και το νοσηλευτικό προσωπικό των γηροκομείων αλλά και την τροφοδοσία μας με ιατρικό υλικό για έχουμε δυνατές μεγάλες αντιστάσεις σε βάθος χρόνου να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το γενικό σύστημα υγείας».