ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο χωρίς αρχή και τέλος με Εθνική Κούβας

Σκάνδαλο χωρίς αρχή και τέλος με Εθνική Κούβας

Τη μορφή χιονοστιβάδας πήρε πλέον το σεξουαλικό σκάνδαλο της Φινλανδίας καθώς μετά την προφυλάκιση  τριών διεθνών ως  ύποπτοι για βιασμό, χθες ακολούθησε η προσαγωγή, άλλων 5 συμπαικτών τους με τις ίδιες κατηγορίες, οι οποίες αποσύρθηκαν σήμερα για δύο εξ αυτών και αφέθηκαν ελεύθεροι. Κίνδυνος τιμωρίας από την FIVB.

Αρχικά το Volleyplanet θα ήθελε να ξεκαθαρίσει εν αναμονή της αυριανής ακροαματικής διαδικασίας των ύποπτων για το φερόμενο βιασμό, σεβόμενο το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων αλλά και το ρεπορτάζ, θα αρκεστεί στο δημοσιογραφικό ρόλο, αφήνοντας το ρόλο του δικαστή σε άλλους.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές φινλανδικών ΜΜΕ οι 6 Κουβανοί λοιπόν που κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα στο Τάμπερε, και έχουν ήδη ανακριθεί με τη βοήθεια διερμηνέα, αναμένεται να περάσουν αύριο το πρωί από ακρόαση στο τοπικό δικαστήριο Pirkanmaa.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή της αστυνομίας του Τάμπερε που χειρίζεται την υπόθεση , Joni Länsipuro τα γεγονότα φέρεται να συνέβησαν το βράδι της περασμένης Παρασκευής, σε νυχτερινό club του τοπικού ξενοδοχείου, όπου διέμεινε η κουβανική ομάδα, περίπου 180 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι.

Μετά μάλιστα τις καταγγελίες και την ανάκριση του θύματος, μίας ενήλικης γυναίκας που κατήγγειλε το συμβάν, χωρίς όμως να νοσηλευτεί, οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν πως οι δράστες που φέρεται να διέπραξαν το σεξουαλικό έγκλημα είναι περισσότεροι από ένας. Οι κατηγορούμενοι μάλιστα υποβλήθηκαν σε τεστ DNA!

Σε αντίθεση πάντως με την ξένη αποστολή που είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει σήμερα (4/7) στην Κούβα, οι 6 διεθνείς παραμένουν υπό κράτηση και σύμφωνα με τις φινλανδικές ιστοσελίδες, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας θα αποφασίσει για την τύχη τους την Τρίτη 5/7.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικές υποψίες των αστυνομικών αρχών, όταν παρατήρησαν την παράταξη των μόλις 8 διεθνών στον κυριακάτικο νικηφόρο αγώνα (3-2) με την Πορτογαλία (φωτό), στράφηκαν σε ενδεχόμενη προσπάθεια αυτομόλησης των Κουβανών, κάτι που δεν ίσχυε τελικά.

Kuubalaiset-pidatys-4

Από αυτό προκύπτει, πως στους κατηγορούμενους δεν περιλαμβάνονται o πρώην άσος του ΠΑΟΚ, Χιμένες (14π), o νεοαποκτηθείς άσος του Ολυμπιακού Οσόρια (3π) και οι δύο νεοαποκτηθέντες παίκτες του Παναθηναϊκού, Μελγκαρέχο (12π) και Ντάριελ Άλμπο, που μάλιστα ήταν και τοπ σκόρερ του αγώνα με 32 πόντους (29/49 επ, 3 άσοι).

Σύμφωνα με τους νόμους της σκανδιναβικής χώρας η απόφαση για την απελευθέρωση ή κράτηση των υπόπτων εν αναμονή της δίκης θα πρέπει να λαμβάνεται με τη συμπλήρωση 72 ωρών από τη σύλληψη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τα φινλανδικά ΜΜΕ προσπάθησαν την Κυριακή να πλησιάσουν κάποιους από τους παίκτες της ομάδας της Κούβας, αλλά ο επικεφαλής της ξένης αποστολής απαγόρευσε κάθε είδους δηλώσεων στους διεθνείς, που όπως δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας, δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό, καθώς μετά το ματς βρίσκονταν από νωρίς στα κρεβάτια τους.

Μάλιστα ο Γιόνι Λανσιπούρο τόνισε πως δεν θα αποκαλύψει τα ονόματά τους, ούτε την ακριβή ηλικία τους, αν και ήδη από το βράδι του Σαββάτου έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα των Κάλβο, Ουριάρτε, Αλφόνς, ενώ με πληροφορίες μεταξύ των 5 άλλων υπόπτων βρίσκεται και ο πρώην πρωταθλητής του ΠΑΟΚ και αρχηγός της Κούβας, Ρολάντο Σεπέδα.

Κίνδυνος αποκλεισμού από Ρίο

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Φινλανδικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ , Pasi Sydänlammi, ζήτησε από την FIVB να τηρήσει σκληρή στάση και να απαγορεύσει στην ομάδα της Κούβας να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Ρίο. “Είναι πιθανό ότι η FIVB με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, θα εμποδίσει τη συμμετοχή της Κούβας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα από αυτό το επεισόδιο, αν τελικά κριθούν ένοχοι οι αθλητές για το έγκλημα που κατηγορούνται. Το Ολυμπιακό κίνημα θα μπορούσε επίσης να τους αποκλείσει από τους αγώνες. Αλλά νομίζω ότι ίσως η πιο πιθανή εναλλακτική λύση είναι να αποσυρθεί η κουβανική ομάδα βάσει απόφασης της FIVB” είπε ο ισχυρός άνδρας του φινλανδικού βόλεϊ.

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι οι Φινλανδοί διεθνείς αντιμετωπίζουν αυστηρούς κανόνες για τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια τουρνουά. “Δεν θα δείτε ποτέ παίκτες της Φινλανδίας να διασκεδάζουν σε νυχτερινά κέντρα τις ημέρες των αγώνων ή κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Γιατί έτσι ξεκίνησαν όλα, αφού οι Κουβανοί ήταν εκτός ξενοδοχείου μέχρι αργά το βράδυ”

Άμεση ήταν όμως η απάντηση της FIVB στις δηλώσεις του κ. Sydänlammi: “Η FIVB είναι ενήμερη για το φερόμενο σοβαρό παράπτωμα από μέλη της Εθνικής ομάδας βόλεϊ της Κούβας και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Διεθνής Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να δείξει μηδενική ανοχή για κάθε αδίκημα που διαπράχθηκε ενάντια σε ένα άλλο πρόσωπο, στο οποίο σχετίζονται παίκτες ή άλλοι υπάλληλοι σε αγώνες της FIVB.

Ωστόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του εναντίου και αναμένουμε όλοι οι συμμετέχοντες τώρα να σεβαστούν την δέουσα διαδικασία και την τελική απόφαση των τοπικών και εθνικών αρχών. ”