ΔΙΕΘΝΗ

ΣΟΚ! Σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία!

ΣΟΚ! Σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία!

Τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του περνάει το βραζιλιάνικο βόλεϊ! Η κυβέρνηση της χώρας διεξήγαγε έρευνα για να αποδείξει την ύπαρξη διαφθοράς στην ηγεσία την Βραζιλιάνικης Συνομοσπονδίας (CBV) και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα μέλη της Συνομοσπονδίας υπέγραψαν 13 παράτυπες συμβάσεις με εταιρείες οι οποίες φέρεται να μην υπάρχουν ή όσες υπάρχουν να ανήκουν σε “δικά τους πρόσωπα”! Το έγγραφο κάνει λόγο για μίσθωση εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων, χωρίς να είναι σε θέση να επαληθεύσει την αποτελεσματική εξέταση της υπηρεσίας, μίσθωση εταιρείας χωρίς φυσική δομή και προσωπικό, μίσθωση εταιρείας των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι ή έχουν συνδεθεί με τη Συνομοσπονδία, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως συγγενικά πρόσωπα των διοικούντων, υπερτιμολογήσεις, πληρωμή τιμολογίων με γενική περιγραφή του αντικειμένου σύμβαση, όπως «ανάθεση» ή «συμβουλές» κ.α Το ύψος που έχουν λάβει -ως αποτέλεσμα των συναλλαγών αυτών- είναι περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο 2010-2013.

Σύμφωνα με την αναφορά της έκθεσης, οι παίκτες και οι προπονητές της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας δεν έχουν λάβει μέρος του μπόνους (πριμ) από τους χορηγούς εξαιτίας ακριβώς αυτής της διαφθοράς ενώ αντίθετα υπήρξε υψηλή αύξηση στις διοικητικές και λειτουργικές δαπάνες αφού προσελήφθησαν… συγγενείς και φίλοι των ηγετικών στελεχών.

Μάλιστα, η τράπεζα της Βραζιλίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι «έσπασε» τη συμφωνία χορηγίας με την CBV αφού δίνει 24εκ. ετησίως και ουσιαστικά ήταν αυτή που κίνησε τα νήματα για να προχωρήσει αυτό το… ξεσκέπασμα, το οποίο για όσους θυμούνται είχε “σκαλίσει” πρώτο το ESPN!

Κάποια δημοσιεύματα, εμπλέκουν στις υπογραφές των συμβάσεων ακόμα και δυο συγγενικά πρόσωπα του πρώην προέδρου της Συνομοσπονδίας της Βραζιλίας, Άρι Γκράσα, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (FIVB).

Από τη μεριά της η CBV ανέφερε ότι ήδη έχει συνάψει συμβάσεις για τον έλεγχο προηγούμενων ετών σχετικά με τη διαχείριση ενώ από τον Απρίλιο δημοσιεύει κάθε μήνα λογιστικές καταστάσεις στην επίσημη σελίδα της. Τέλος, προανήγγειλε άμεσα τη σύσταση επιτροπής στήριξης που θα απαρτίζεται από αθλητές και προπονητές βόλεϊ.