ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στουραϊτης : «Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των σωματείων»

Στουραϊτης : «Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των σωματείων»

Συνέντευξη στην οποία αναφέρει το όραμα και την φιλοσοφία που έχει για το βόλεϊ, αλλά ταυτόχρονα και τους στόχους και το πρόγραμμα του συνδυασμού “Πρώτα το Βόλεϊ” εν όψει των εκλογών της ΕΟΠΕ παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΑ ο Γιάννης Στουραϊτης. Χωρίς υποσχέσεις, αλλά με σεβασμό προς τα σωματεία ο Γιάννης Στουραϊτης δηλώνει έτοιμος για αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των Εθνικών πρωταθλημάτων, καθώς και οικονομική διαφάνεια και δημοκρατική λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Η συνέντευξη του Γιάννη Στουραϊτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γιάννης Στουραΐτης, ο οποίος ηγείται του συνδυασμού «Πρώτα το βόλεϊ», είναι ένας από τους τέσσερις υποψήφιους ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου στην Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.

Ενεργός εθελοντής για περίπου 25 χρόνια, όπως δηλώνει, θα διεκδικήσει την ψήφο των σωματείων στη βάση ενός ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου κατά την εκτίμησή του προγράμματος, το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.

«Η σχέση μου με το βόλεϊ είναι βιωματική και ξεκινάει από την ομάδα του Μαρκόπουλου πριν από 25 περίπου χρόνια, όταν από το τοπικό πρωτάθλημα έφτασε να αγωνίζεται και να πρωταγωνιστεί στην Α1 Εθνική κατηγορία για μία 15ετία. Είναι μία διαρκής σχέση εθελοντισμού και προσφοράς, που φτάνει τα τελευταία χρόνια μέχρι τη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Αρχίζει και τελειώνει στο βόλεϊ χωρίς προεκτάσεις και δεύτερες σκέψεις» δηλώνει ο κ. Στουραΐτης στον πρόλογο της συνέντευξης, δίνοντας το στίγμα του.

-Θα πάτε μέχρι τέλους μόνος στις εκλογές ή εξετάζετε το ενδεχόμενο κάποιας συνεργασίας;

«Η σύνθεση του ψηφοδελτίου μας είναι στη βάση αρχών, θέσεων, προτάσεων, που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι εφικτό να υλοποιηθούν. Οι συνεργασίες δεν είναι αυτοσκοπός ούτε πανάκεια αλλά καθημερινή στάση και πρακτική. Ο καθένας μας έχει να δείξει στη διαδρομή του αν η συνεργασία αποτελεί στοιχείο της πολιτικής του και του χαρακτήρα του. Σε κάθε περίπτωση οι πόρτες μας και τα αυτιά μας είναι ανοιχτά σε προτάσεις, ιδέες και άτομα που μπορούν να έρθουν να βοηθήσουν την προσπάθειά μας».

-Πως βιώνετε την κατάσταση στο ελληνικό βόλεϊ; Ποια είναι η άποψή σας για το επίπεδό του;

«Το ελληνικό βόλεϊ δοκιμάζεται, όπως δοκιμάζεται και ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός. Την κατάσταση στο ελληνικό βόλεϊ την γνωρίζω απολύτως, μιας και είμαι μάχιμος παράγοντας δύο και πλέον δεκαετίες. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωματεία για να επιβιώσουν και να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν έργο. Αναφέρομαι εκτεταμένα στα σωματεία όχι τυχαία, αλλά γιατί αυτά αποτελούν τον πυρήνα της ύπαρξης του βόλεϊ στην Ελλάδα. Το σωματείο δεν είναι ξεκομμένο από το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτή η οικονομική ασφυξία καθορίζει εν πολλοίς και το επίπεδο του αθλήματος, αν και υπήρξαν εποχές που τα πράγματα ήταν διαφορετικά και δεν αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες που υπήρχαν. Το μέτριο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα το βόλεϊ μπορεί να βελτιωθεί, γιατί μέσα από τις δυσκολίες αναζητούμε τρόπους και μέσα που θα μας πάνε στην επόμενη μέρα».

-Θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα με τόσο «σφιχτά» οικονομικά δεδομένα, κι αν ναι πως;

«Η δυσχερής οικονομική συγκυρία και κατάσταση είναι δεδομένη. Αυτό δεν σημαίνει πως στη σημερινή Ελλάδα θα υπάρξει απραξία και ακινησία, αλλά προσπάθεια όχι μόνο για επιβίωση αλλά και για ανάπτυξη. Αυτό όμως θα γίνει σε άλλη βάση δεδομένων, σχεδιάζοντας ρεαλιστικά και ορθολογιστικά την επόμενη μέρα. Ισορροπία ανάμεσα στο όραμα και τον ρεαλισμό. Η αρχή μου είναι ότι η λειτουργία της Ομοσπονδίας δεν πρέπει να αναπαράγει χρέη. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να παρασυρόμαστε από την γοητεία της προσωπικής ανέλιξης ζώντας σε μια εικονική πραγματικότητα.

Η Ομοσπονδία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να δημιουργεί ελλειμματικές χρήσεις. Αν συνεχίσει έτσι, δεν έχει μέλλον. ΠΡΕΠΕΙ να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη με τα σωματεία, τις ενώσεις, τους φορείς του αθλήματος, τους εργαζόμενους. Να κοιταχτούμε στα μάτια και ο λόγος μας να είναι αληθινός. Δεν χρειάζονται υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν, διοργανώσεις που δεν μπορούν να υποστηριχτούν οικονομικά και αφήνουν χρέη. Αυτό είναι τοξικό και, αντί να προβάλλει, δυσφημεί το άθλημα. Κάθε βήμα που πρέπει να κάνουμε θα έχει εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητά του».

-Τι θα πείτε απευθυνόμενος στο εκλογικό σώμα για να το πείσετε και να λάβετε την ψήφο του;

«Συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο με χαρακτηριστικά την εμπειρία διοίκησης και την γνώση των προβλημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι μέλη και πρόεδροι της διοίκησης των ενώσεων, έχοντας άμεση γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές και της καθημερινότητας των σωματείων. Όσοι από εμάς συμμετείχαμε στο προηγούμενο Δ.Σ., έχουμε διοικητική εμπειρία ετών στην Ομοσπονδία και έχουμε γνώση του τι πρέπει να γίνει άμεσα σε όλα τα θέματα.

Στο σημείο αυτό είναι ευκαιρία να απαντήσω στο επιχείρημα για το τι κάναμε τα τελευταία 2-3 χρόνια για να σταματήσουμε τα κακώς κείμενα και κυρίως για το ότι πολλές φορές άλλα αποφάσιζε το Δ.Σ. και άλλα υλοποιούνταν από τον πρόεδρο. Παρά τις συνεχείς αντιδράσεις μας, δεν θελήσαμε να κάνουμε κάτι που θα οδηγούσε για δεύτερη φορά σε αλλαγή διοίκησης μεσούσης της θητείας, γιατί θα διακινδυνεύαμε την επιβίωση του αθλήματος.

Το ψηφοδέλτιό μας έχει εμπλουτισθεί με νέα πρόσωπα που δίνουν καθημερινά τη μάχη στα σωματεία τους και αποτελούν ένα ισχυρό ατού για την επόμενη μέρα της Ομοσπονδίας. Είμαστε αυτοί που δεν υπόσχονται προνόμια, προσλήψεις και διοργανώσεις σε πρόσωπα και Ενώσεις.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πρακτικές αυτές είναι αφελείς, βλάπτουν το άθλημα και την αξιοπιστία των διοικούντων. Η αποκέντρωση του βόλεϊ θα συνεχισθεί, όχι όμως με προσωπικά και ρουσφετολογικά κριτήρια, αλλά με συλλογικές και δημοκρατικές αποφάσεις».

-Πως αξιολογείτε τις υπόλοιπες υποψηφιότητες; Και γιατί είναι τόσο δύσκολο για την ελληνική πραγματικότητα να υπάρξει σύνθεση μέσω της συνεργασίας όλων;

«Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου να κρίνω τις άλλες υποψηφιότητες. Σέβομαι, όπως άλλωστε έμπρακτα έχω αποδείξει, τους ανθρώπους, άρα και τους υπόλοιπους υποψήφιους. Η επιλογή θα γίνει την ημέρα των εκλογών από τα σωματεία που θα αναδείξουν τον καλύτερο σύμφωνα με την κρίση τους. Αυτά και μόνο αυτά θα κρίνουν την αφετηρία, την διαδρομή, τα κίνητρα, την αξιοπιστία και την ικανότητα του καθενός από εμάς».

-Σκοπεύετε να κάνετε κάποια κίνηση για να επαναδραστηριοποιηθούν άτομα που μπορούν να προσφέρουν στο ελληνικό βόλεϊ, τα οποία τώρα είναι παροπλισμένα;

«Είναι δεδομένο ότι η εθελοντική προσφορά είναι πάντα ευπρόσδεκτη, όταν χαρακτηρίζεται από ανιδιοτελή κίνητρα, ειλικρίνεια και αξιοπιστία. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση αξιόλογων ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν πολλά στο άθλημα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν απογοητευτεί. Όλοι αυτοί είναι χρήσιμο να ενεργοποιηθούν».

-Θα θέλατε να γνωστοποιήσετε το πρόγραμμα και τις αρχές, βάσει των οποίων θα πορευθείτε;

«Η επόμενη μέρα των εκλογών απαιτεί να είμαστε όλοι μαζί με μόνο γνώμονα πρώτα το βόλεϊ. Κανένας στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ομοσπονδία δεν είναι σε θέση να επιτύχει θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο με στρατηγικό σχέδιο, με την εμπειρία όλων μας από τα προηγούμενα έτη, την δυναμική των νέων μελών και με την συνδρομή όλων σας, μπορούμε να επιτύχουμε αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε.

Δεσμευόμαστε για:

Λειτουργία της ομοσπονδίας

==========================

-Διαφανή, δημοκρατική λειτουργία της ομοσπονδίας με απόλυτο σεβασμό στα σωματεία.

-Διαβούλευση για τις μεγάλες αλλαγές στο καταστατικό.

-Σεβασμό των σωματείων από την ομοσπονδία, η ομοσπονδία είναι δίπλα στα σωματεία και όχι απέναντι. Ανακοίνωση σπουδαίων θεμάτων Δ.Σ. που αφορούν και τα σωματεία, ώστε να υπάρχουν κάθε φορά προτάσεις σε φόρουμ μέσα από το site της Ομοσπονδίας.

-Πλήρη ενημέρωση για τα θέματα που συζητούνται στα Δ.Σ. της ομοσπονδίας σε πραγματικό χρόνο.

-Μηχανοργάνωση της ομοσπονδίας και κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών (πχ. Ηλεκτρονικά μπορούν να στέλνονται τα δελτία και η εκτύπωση να γίνεται από τα σωματεία, όπως και των στικ της κάθε αγωνιστική χρονιάς κλπ).

-Συνεδριάσεις διοικητικού συμβουλίου και μέσω τηλεδιασκέψεων.

-Δικαίωμα συμμετοχής των σωματείων σε κληρώσεις, συσκέψεις και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αξιοποίηση όλων των συμβούλων και όλων των υπαλλήλων της Ομοσπονδίας, με ταχύρυθμα σεμινάρια όπου χρειάζεται.

-Επανενεργοποίηση των καταργημένων στην πράξη επιτροπών, ιδίως της οικονομικής (αξιοποιώντας και την λειτουργία skype).

Ανάπτυξη

========

-Πλάνο ανάπτυξης με στοχευμένες ενέργειες ανά Ένωση αναζητώντας την πρώτη διετία τον διπλασιασμό των ομάδων που ασχολούνται με το βόλεϊ αντρών και τον διπλασιασμό των νέων δελτίων στα αγόρια. Επιβράβευση των σωματείων που διατηρούν υποδομή με αγόρια με υλικοτεχνική υποδομή, όπως μπάλες, μπλούζες, σεμινάρια για smashball κ.λ.π).

-Σεμινάρια για παιχνίδια με μπάλα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ώστε να έρχονται από μικρά σε επαφή με το άθλημα.

-Aξιοποίηση των μελετών και συμπερασμάτων πανεπιστημιακών δασκάλων.

Επιβράβευση των ομάδων που δίνουν αθλητές και αθλήτριες με υλικοτεχνική υποδομή και ειδική βράβευση σε μεγάλο event της ομοσπονδίας.

-Βελτίωση του συστήματος των ΠΟΠ με άμεσο και τουλάχιστον μηνιαίο έλεγχο από την ομοσπονδία των τόπων που επισκέπτονται και των αθλητών που ξεχωρίζουν. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται ειδικό τμήμα επιτροπής ανάπτυξης με αξιοποίηση των μελών του Δ.Σ. που θα δίνουν στη συνέχεια αναφορά στο Δ.Σ.

Πρωταθλήματα

============

-Αναδιοργάνωση των πρωταθλημάτων με ενίσχυση των τοπικών κατηγοριών ύστερα από διαβούλευση με τα σωματεία.

-Υλοποίηση της pre league γυναικών. Εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας λίγκας γυναικών μετά από διαβούλευση με τα σωματεία.

-Event για την προώθηση των Εθνικών πρωταθλημάτων από την ΕΟΠΕ και των τοπικών από τις Ενώσεις. Κάλυψη αγώνων pre league γυναικών και ανδρών, καθώς και της Α2 κατηγορίας από τοπικά ή πανελλήνια κανάλια. Κάλυψη αγώνων με ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση και μέσα από sites μεγάλης εμβέλειας που περιλαμβάνουν και άλλα αθλήματα.

Εθνικές ομάδες

==============

-Προπονητές πλήρους εργασίας που θα έχουν κάθετη δομή προς τα κάτω (ο προπονητής της Εθνικής κορασίδων θα είναι και βοηθός στην Εθνική νεανίδων κοκ) με υπεύθυνο τον προπονητή της Εθνικής γυναικών και τον αντίστοιχο προπονητή της Εθνικής Αντρών.

-Κοινό πρόγραμμα προπόνησης στις Εθνικές ομάδες.

-Υπεύθυνοι έφοροι (εθελοντές) σε κάθε ομάδα που θα συντονίζονται από το γραφείο Εθνικών ομάδων.

-Αξιολόγηση όλων, προπονητών, εφόρων από την επίτευξη των στόχων ή μη.

-Συνεργασία με φορείς για την παροχή καλύτερων συνθηκών στις Εθνικές ομάδες.

-Μόνιμο προπονητικό κέντρο για την προετοιμασία των Εθνικών ομάδων. Άμεση προσπάθεια λύσης του προβλήματος της Παιανίας και του γηπέδου beach volley του Π. Φαλήρου.

Βeach volley

============

-Καταγραφή των υπαρχόντων σχολών beach volley και εγκαταστάσεων.

-Σχεδιασμός των Εθνικών ομάδων με ορίζοντα και στόχο την Ολυμπιάδα του 2020.

-Οι πανελλήνιες διοργανώσεις καθώς και διεθνείς που θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα δεν πρέπει να επιβαρύνουν το κεντρικό ταμείο της ομοσπονδίας, αλλά να επιφέρουν και έσοδα που θα πηγαίνουν στην ανάπτυξη και τις Εθνικές ομάδες. Η συνεργασία με δήμους, περιφέρειες, ιδιώτες, σωματεία, χορηγούς και τους φορείς του αθλήματος είναι επιβεβλημένη.

-Επανασχεδιασμό της ανάπτυξης του αθλήματος και παροχή υλικοτεχνικών κινήτρων για την δημιουργία τμημάτων beach volley στα σωματεία και επιβράβευση των σχολών που θα δίνουν αθλητές στα κλιμάκια εθνικών ομάδων.

-Πλήρη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα (ανάπτυξη – διοργανώσεις) και με ίσους όρους με όλες τις σχολές και εγκαταστάσεις του χώρου.

Οικονομικά

==========

-Πλήρη διαφάνεια και αποστολή μηνιαίως πίνακα εσόδων – εξόδων της ομοσπονδίας στα μέλη της οικονομικής και εκτελεστικής επιτροπής και άμεση ανάρτηση των στοιχείων στο διαδίκτυο μετά την επικύρωση των πρακτικών από το Δ.Σ.

-Επανεξέταση των λειτουργικών εξόδων της ομοσπονδίας. Ισοσκελισμός εξόδων-εσόδων και καμία ανάληψη υποχρέωσης που θα υπερβαίνει τα έσοδα.

-Στελέχωση του τμήματος marketing και με προσωπικό της ομοσπονδίας – ενώσεων και εκπαίδευσή του. Πλάνο και στόχοι θα τίθενται στο διοικητικό συμβούλιο και θα αξιολογούνται για την επίτευξή τους ή όχι.

-Σύναψη συμφωνιών με μακρύ ορίζοντα με όλους τους πιστωτές της ομοσπονδίας προσπαθώντας μέρος του ποσού να επιστραφεί στην ομοσπονδία για προβολή τους.

-Ελαχιστοποίηση των ταξιδιών των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

-Εξέταση δυνατότητας έκδοσης και πληρωμής πιστωτικών καρτών για τους συνοδούς των αποστολών και των υπευθύνων διοργανώσεων για μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοποίηση των bonus που παρέχουν αυτές.

-Παρακολούθηση του προϋπολογισμού σε τριμηνιαία βάση.

-Επανεξέταση παραβόλων που θεωρούνται υπερβολικά, όπως π.χ πρόστιμα.

-Χρησιμοποίηση των παραβόλων νέων εγγραφών αθλητών για παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας σε σωματεία που έχουν υποδομές αγοριών και αξιοποίηση τμήματος των παραβόλων νέων εγγραφών γενικώς (αγοριών – κοριτσιών) για την ανάπτυξη.

Ενώσεις

=======

-Άμεση λύση στο πρόβλημα του ΙΚΑ των Ενώσεων. Στόχος η εγγραφή όλων των υπαλλήλων στην ενιαία αρχή πληρωμών.

Ίση αντιμετώπιση των υπαλλήλων ενώσεων, ομοσπονδίας».

-Ποιο είναι το όραμά σας για το ελληνικό βόλεϊ σε επίπεδο Εθνικών ομάδων αλλά και σε διασυλλογικό;

«Οι Εθνικές ομάδες είναι ο καθρέφτης του αθλήματος. Η αναζήτηση μιας επιτυχίας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει ώθηση στο άθλημα. Για παράδειγμα ένας Ευρωπαϊκός τίτλος σε ένα γεμάτο από κόσμο ΣΕΦ. Κάτι τέτοιο για να έρθει θα είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού και δουλειάς που θα αφορά ολόκληρο το οικοδόμημα του αθλήματος.

Ξεκινάει από το πλάνο ανάπτυξης, τον τρόπο λειτουργίας, την ύπαρξη προπονητικού κέντρου, την υλικοτεχνική υποδομή, την αξιοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας, αλλά κυρίως την αναζήτηση πόρων για να υποστηριχθεί η προσπάθεια. Η σχέση των διασυλλογικών πρωταθλημάτων με τις Εθνικές ομάδες είναι άμεσα συνδεδεμένη, γιατί καλύτερα πρωταθλήματα μας βοηθούν να έχουμε καλύτερες Εθνικές ομάδες.

Σε διασυλλογικό επίπεδο η αναβάθμιση των πρωταθλημάτων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την μεγαλύτερη προβολή του αθλήματος και κατ’ επέκταση την ανεύρεση πόρων, χορηγών κ.λ.π.».

-Σε περίπτωση ήττας είστε ανοιχτός σε συνεργασία, εφόσον σας ζητηθεί;

«Όπως προανέφερα, η διαδρομή μου όλα αυτά τα χρόνια στο άθλημα και ο τίτλος του συνδυασμού ΄΄Πρώτα το βόλεϊ΄΄ απαντά στην ερώτηση σας».

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ- ΜΠΕ / Παναγιώτης Κουμάνταρος