ΔΙΕΘΝΗ

Ξεσηκώνονται οι Βραζιλιάνες για το φαινόμενο «Τίφανι»!

Ξεσηκώνονται οι Βραζιλιάνες για το φαινόμενο «Τίφανι»!

Η εντυπωσιακή παρουσία της  τρανσέξουαλ άσου της Μπαουρού, Τίφανι στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα γυναικών  έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αθλήτριες της Superliga, που φοβούμενοι για τις θέσεις τους, εξέφρασαν αντιδράσεις, ενάντια στην αγορά νέων… Τίφανι  από τις ομάδες.

Οι Βραζιλιάνες αθλήτριες της Superliga, μετά από φήμες που κυκλοφορούν για προτάσεις που έχουν δεχθεί σύλλογοι της χώρας για απόκτηση νέων τρανσέξουαλ αθλητριών,  ισχυρίζονται ότι η δύναμή των “άλλων”  αθλητριών είναι πάνω από το μέσο όρο.

“Δεν έχουμε μόνο ακούσει ότι ισχύει αυτό, αλλά ήδη έχουν γίνει επαφές. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν θέσεις στην ομάδα ως αθλήτριες, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμή οι διοικήσεις απαντούν πως δεν χρειάζονται…», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του σε βραζιλιάνικο μέσο ο Paulo de Tarsus, προπονητής της Pinheiros, που ήταν ένα από τα θύματα του Tifanny στο 3-1 της Μπαουρού με 25 πόντους από την “τρανς” άσο, που “φλερτάρει” ακόμη και με τη… σελεσάο! 

Οι αθλήτριες που βρίσκονταν στο γήπεδο σε αυτόν τον αγώνα τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλυψαν την έντονη  δυσφορία τους με την κατάσταση.

“Μετά τον αγώνα μας με τη Μπαουρού, όταν η Tifanny αναδείχθηκε MVP, δήλωσα ότι κάθε φορά που θα παίζει “εκείνη”,  δεν θα κερδίζει κανένας άλλος. Θα ξεχωρίζει πάντοτε, θα είναι πάντα πάνω από τους άλλους” τόνισε χαρακτηριστικά η ακραία της Pinheiros, Mari Cassemiro, ενώ η αρχηγός της ομάδας  του Σάο Πάολο, Vanessa Janke, εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον του γυναικείου βόλεϊ: “Εάν το φαινόμενο αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, εμείς οι γυναίκες θα χάσουμε τις θέσεις μας. Οι “τρανσέξουαλ” έχουν μεγαλύτερα φυσικά πλεονεκτήματα. Κάθε ομάδα θα θέλει να έχει μια τέτοια παίκτρια στο ρόστερ της”.

Και όσον αφορά στο θέμα του φυσικού πλεονεκτήματος των “τρανς” έναντι των γυναικών αθλητριών, οι Βραζιλιάνες παίκτριες φαίνεται πως δεν έχουν άδικο… Ο Δρ Paulo Zogaib, καθηγητής αθλητικής ιατρικής στην Unifesp, εξήγησε σε συνέντευξή του στο Veja ότι το φυσικό πλεονέκτημα της Tifanny υπάρχει επειδή η χειρουργική επέμβαση για αλλαγή φύλου συνέβη όταν ήταν 30 χρονών.

tifanny_rodrigo

“Έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της με παραγωγή ορμονών πολύ μεγαλύτερη από μια ορμονική παραγωγή γυναικών. Αυτό καταλήγει να επηρεάζει το μέγεθος των οργάνων, της καρδιάς, των πνευμόνων, του οστικού τμήματος, δηλαδή των κινητικών μοχλών. Έτσι, αυτό δημιουργεί διαφορές από τις γυναίκες και τις κάνει να αποδίδουν καλύτερα. Δεν είναι απλώς ο έλεγχος τεστοστερόνης στην κυκλοφορία… “, δήλωσε ο δρ. Zogaib για την “Τίφανι” που σε 4 αγώνες της στη Superliga έχει πετύχει συνολικά 94 πόντους, με μέσο όρο 23,5 επιθέσεις ανά παιχνίδι.

Tifanny-Bauru

Από την πλευρά του πάντως ο προπονητής της Μπαουρού, Fernando Bonato προσπαθεί να διατηρήσει την ηρεμιά στους κόλπους της ομάδας τους λέγοντας πως “είναι ένα πολύ νέο θέμα. Αυτό που προσπαθήσαμε να μεταδώσουμε στο Tifanny είναι η ηρεμία. Με τα θέματα αυτά θα πρέπει να ασχοληθούν τα αρμόδια όργανα και όχι εμείς…”

Να σημειωθεί ωστόσο ότι συμμετοχή της Tifanny στον γυναικείο αθλητισμό είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που δεν αποκλείεται μετά από όλο αυτό τον θόρυβο να θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια για την άδεια συμμετοχής “τρανς” αθλητριών στοναθλητισμό.