ΓΝΩΜΕΣ

Tου… βόλεϊ τα ημίμετρα καλά κρατούν!

Tου… βόλεϊ τα ημίμετρα καλά κρατούν!

LED, ταραφλέξ ή γιγαντοοθόνη – διαλέγεις και παίρνεις για φέτος.

Κάθε χρόνο και μισό βήμα σε αυτήν τη χώρα γενικά, μοιάζει αιώνας για να αναβαθμιστεί ακόμα και ένα πρωτάθλημα. Η Λίγκα αποφάσισε να βάλει «στάνταρ» για τις εγκαταστάσεις των ομάδων και ορθώς και επιτέλους! αλλά και με μεγάλη καθυστέρηση. «Αποφασίστηκε ότι για την αγωνιστική περίοδο 2025-26 κάθε ΤΑΑ θα πρέπει να διαθέτει γηπεδικά τουλάχιστον ένα από τα εξής τρία στοιχεία: LED πινακίδες, ταραφλέξ ή μεγάλη οθόνη», αναφέρει η ενημέρωση. ΟΧΙ ΟΛΑ, αλλά ΕΝΑ τουλάχιστον από τα ΤΡΙΑ!

Δηλαδή μια ομάδα μπορεί να παίζει σε γυμναστήριο που στάζει αλλά αν έχει μια LED πινακίδα στο πλάι, είμαστε κομπλέ! Μπορεί να παίζει σε παρκέ αλλά αν υπάρχει μια «οθόνη» (σ.σ μην τρελένεστε και φαντάζεστε κανένα jumbotron!) με gifάκια, το βαφτίζουμε «επαγγελματικό». Ή μπορεί να στρώσει τάραφλεξ αλλά αν δεν έχει οθόνη ή led, μη σας πω ούτε ball boyς θα είναι και πάλι στη… «σωστή κατεύθυνση».

Η «μάχη» του αυτονόητου στο άθλημά μας έχει χαθεί και έχουμε χάσει και το τρένο του ανταγωνισμού σε σύγκριση με άλλα σπορ. Δεν μπορεί το 2025, τα ημίμετρα να τα θεωρούμε κριτήρια επαγγελματισμού. Δυστυχώς, με ημίμετρα δεν πάμε μπροστά και αυτό δεν είναι μια κλισέ έκφραση, αρκεί να να παραδειγματιζόμασταν από όσα κάνουν οι υπόλοιπες επαγγελματικές Λίγκες που βρίσκονται έτη φωτός μπροστά. Και αυτό χρειάζεται κινητοποίηση, συνεργασία των ίδιων των ομάδων αλλά και των φορέων.

Το επαγγελματικό βόλεϊ δεν χτίζεται με μία led πινακίδα, αλλά με όραμα και ισότιμους όρους για όλες τις ομάδες. Σίγουρα αυτοί οι όροι δεν είναι εύκολο να μπουν, αλλά αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη και πιο ουσιώδης δουλειά όλων όσων εκπροσωπούν τα σωματεία τους και έχουν ενεργό ρόλο στη Λίγκα.

Η εικόνα του αθλήματος δεν αναβαθμίζεται δίνοντας επιλογές αλλά με σοβαρές επενδύσεις, σταθερό περιβάλλον και πλάνο για το μέλλον. Περιμένουμε κάθε Σεπτέμβριο στην κλήρωση να ακούσουμε ευχολόγια για το καλύτερο πρωτάθλημα αλλά καημό έχουμε να μας ανακοινωθούν συμφωνίες με μεγάλους κεντρικούς χορηγούς, ενέργειες αναβάθμισης των γηπέδων (όχι μόνο μεμονομένες κινήσεις των συλλόγων αλλά οργανωμένες ακομα και σαν συναιτερισμός), πρωτοβουλίες ουσιαστικής στήριξης των ακαδημιών ώστε να δημιουργηθούν νέες προσδοκίες στο ίδιο το άθλημα.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για ημίμετρα. Δεν υπάρχει επιλογή ένα από τα τρία και του χρόνου, δυο από τα τρία και του παραχρόνου κάποιο πρόβλημα θα έχει προκύψει και θα αλλάξουμε τα «στάνταρ». Δεν μπορεί πέρυσι να μοιράστηκε email στις ομάδες με μια λίστα με το «τι μπορούν να κάνουν στα γήπεδά τους» και τελικά να κατέληξαν: στην ανάκρουση του Εθνικού ύμνου!

Δεν μπορεί όλα να τα βλέπουμε υπέροχα, γιατί απλά δεν είναι και γιατί αυτό μας γυρίζει πίσω. Ας αποφασίσουν, αν θέλουν επαγγελματικό πρωτάθλημα κάποια στιγμή ή ημιεπαγγελματικό βάσει των ημιμέτρων που οι ίδιοι συνυπογράφουν χρόνο με το χρόνο. Εξάλλου, χρήματα στα ταμεία μπαίνουν και έχουν ξεπεραστεί προβλήματα του παρελθόντος.

Πάντως, αν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πρωτάθλημα της Volleyleague σαν event του… PowerPoint, το μόνο “GRRR” που θα ακούμε δεν θα είναι από το γνωστό viral TikTok τραγούδι, αλλά από την αγανάκτηση όσων αγαπούν πραγματικά το άθλημα.

Υγ. Σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι των 66 δήμων της Αττικής έχουν φροντίσει κυρίως με χορηγίες από ιδιώτες να κρατούν τα δημοτικά κλειστά γήπεδα σε καλή κατάσταση για τις ομάδες των πόλεών τους και των δημοτών τους. Ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής, ωστόσο, σφυράει αδιάφορα για τον αθλητισμό. Δεν είναι μόνο η περίπτωση του Μετς, ούτε ότι δεν είδαμε στην πλατεία Συντάγματος φέτος το μπιτς βόλεϊ… είναι μικρά-μικρά που μαζεύονται.

Υγ1. Για τα «κρούσματα» ντόπινγκ, επίσης, να περιμένουμε τους φορείς του αθλήματος να ενεργοποιηθούν… έστω και μετά Χριστόν!

Υγ2. Ο Ουκρανός Ντμίτρο Γιάντσουκ θα είναι τελικά ο αντικαταστάτης του Αντριάν Ατσιομπανιτέι στους «πράσινους». Πρώτη επιλογή για το “μπαμ” ήταν ο Βούλγαρος Μάρτιν Ατανάσοφ που ήταν και ο μόνος καλός ελεύθερος στην αγορά αλλά το περυσινό συμβόλαιό του έφτανε τα 300-400.000 Ευρώ. Αρχικά, να λέμε πάλι καλά που έκλεισε τέτοια εποχή ακραίο ο Παναθηναϊκός. Αγωνιστικά σχόλια από αυτήν τη γωνιά πάντα με φειδώ και πάντα στην ώρα τους.

Υγ2. Καλό Δεκαπενταύγουστο και η Παναγιά να βάλει το χέρι της…

ΓΝΩΜΕΣ
30/09/2024

Δεν βρέχει, μας φτύνουν…

Tις προάλλες μια δεκάλεπτη νεροποντή στην Αθήνα ήταν αρκετή για να τελειώσει ένα φιλικό στο κλειστό γήπεδο “Παναγιώτης Γκάζγκας” στο Μετς, όπως αρκούσε...