Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Αήττητος και στην Κυψέλη ο Ολυμπιακός

Αήττητος και στην Κυψέλη ο Ολυμπιακός

Ανάλυσε το

Το αήττητο σερί του Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στην κατάμεστη Κυψέλη, καθώς οι Πειραιώτες αν και προηγήθηκαν με 0-2 στο τέλος χρειάστηκαν το ταϊ-μπρεϊκ προκειμένου να επικρατήσουν με 3-2 και να κατακτήσουν τη νίκη στο ντέρμπι που έκλεισε την αυλαία της 9ης αγωνιστικής.

Σε μια κατάμεστη Κυψέλη ο Ολυμπιακός φρόντισε να πάρει τη νίκη και να κρατήσει το αήττητο σερί του έχοντας στην σύνθεσή του έναν καταπληκτικό Ντιάτσκοφ που έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια τη φετινή χρονιά και οδήγησε τους Πειραιώτες στη νίκη.

Μια νίκη που ήρθε στο τάϊ-μπρεϊκ παρά το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 0-2 και 12-16 στο τρίτο σετ δημιουργώντας την αίσθηση πως θα τελείωναν γρήγορα το ντέρμπι “αιωνίων”.

Οι Πειραιώτες με πολύ καλή τακτική και αποτελεσματικότητα σε επίθεση και μπλοκ και με τους Ντιάτσκοφ, Κλάρκ και Γιούρισιτς έφθασαν στο 2-0 δείχνοντας πως θα μπορέσουν να πάρουν το τρίποντο.

Ωστόσο κάπου η χαλαρότητα, κάπου και η βελτίωση του Παναθηναϊκού στη συνέχεια του αγώνα έφεραν τους «πράσινους» στο 2-2 με τον Πρωτοψάλτη , Πανταλέων και τον Κουκ να είναι από τους κορυφαίους της ανάκαμψης.

Στο τάϊ μπρέϊκ ο Ολυμπιακός μπορεί να έχασαν τον Ντιάτσκοφ στο 10-9, ωστόσο η είσοδός του στο 11-13 αρκούσε προκειμένου ο Ουκρανός να τελειώσει το σετ στο 13-15 και με τους 31 πόντους του να βάλει υποψηφιότητα για τον τίτλο του MVP της αγωνιστικής.

Προβάδισμα με Ντιάτσκοφ

Στο πρώτο σετ μετά το 5-5 ο Παναθηναϊκός με αποτελεσματικές επιθέσεις και καλό μπλοκ φρόντισε με τους Πρωτοψάλτη και τον Πανταλέων να φθάσει στο 9-6 και του 10-7. Ωστόσο εκεί οι «πράσινοι» υπέστησαν μπλακ αουτ, καθώς ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοσή του και με τον Ντιάτσκοφ και το μπλοκ έτρεξε ένα σερί 11-0 έκανε το 10-18… Ο Ανδρεόπουλος έβαλε τον Δημητριάδη στη θέση του Στιβαχτή, ωστόσο η εικόνα της ομάδα του δεν άλλαξε αφού οι «ερυθρόλευκοι» με την υπέρ τους διαφορά και τον Ντιάτσκοφ να είναι ασταμάτητος έκαναν το 15-22, ενώ ο Γιούρισιτς έγραψε το 17-25 που έδωσε το προβάδισμα με 0-1 στον Ολυμπιακό…

“Ερυθρόλευκη” ψυχραιμία

Στο δεύτερο σετ ο Παναθηναϊκός έδειξε να ξεκινά καλά και με το μπλοκ του Στιβαχτή στον Ντιάτσκοφ έκανε το 4-2 και με άουτ επίθεση του Κλάρκ το 6-4, όμως οι Πειραιώτες ισοφάρισαν σε 6-6. Οι «πράσινοι» όμως με τους Κούκ, τον άσο του Πρωτοψάλτη και τον Κουκ έκανε το 9-6, ωστόσο με ένα σερί 3-0 έγινε το 9-9.

Οι δύο αιώνιοι πήγαιναν πόντο-πόντο μέχρι το 13-13, όμως ο Γιούρισιτς, ο Άσος του Κοκκινάκη και το λάθος του Πρωτοψάλτη έφεραν το 13-16 και λίγο αργότερα ο Ντιάτσκοφ και οι δύο συνεχόμενοι πόντοι του Κλάρκ και το μπλοκ στον Καμίνσκι έφεραν το 15-20. Οι Πειραιώτες φρόντισαν να κρατήσουν την διαφορά ασφαλείας από τους γηπεδούχους καθώς οι Κλάρκ και Κοκκινάκης φρόντισαν να πάνε το σκορ στο 20-25 και να δώσου το προβάδισμα με 0-2 στον Ολυμπιακό.

Ανατροπή με Πρωτοψάλτη και Γεροθόδωρο

Στο τρίτο σετ ο Ολυμπιακός έχοντας την ψυχολογία του 0-2 υπέρ του ξεκίνησε με δίδυμο ακραίων τους Χριστοφιδέλη – Ντιάτσκοφ και με τεράστια αυτοσυγκέντρωση στο παιχνίδι και την τακτική του μπήκε δυνατά και στο τρίτο σετ προηγούμενος γρήγορα με 3-6 και 5-10 με τον Τακουρίδη.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ξαναμπεί στον αγώνα μειώνοντας σε 8-12 και 10-13 με μπλοκ στον Κλάρκ, ωστόσο οι Πειραιώτες κατάφεραν να κρατήσουν την διαφορά τους κάνοντας το 10-14. Το λάθος σερβίς του Κλάρκ έφερε το12-15, όμως η άστοχη κόντρα επίθεση του Κουκ έκανε το 12-16. Κουκ και Πρωτοψάλτης μείωσαν σε 14-16 ξεσηκώνοντας τους φίλους τους. Ο άσος του Κούκ και το μπλοκ του Πρωτοψάλτη στον Κοκκινάκη έκανε το 16-16.

Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν μέχρι το 19-19 δείχνοντας πως το σετ θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Ο Χόϊ έδωσε το προβάδισμα με 20-19 στους «πράσινους», όμως το λάθος σερβίς του Πρωτοψάλτη έκανε το 20-20. Χόϊ και μπλοκ άουτ του Τακουρίδη έφεραν τους «αιώνιους» στο 21-21, όμως το μπλοκ στον Πρωτοψάλτη από τον Τακουρίδη έκανε το 21-22 και τον Ανδρεόπουλο να ζητά ταϊμ-άουτ.  Ωστόσο ο Κουκ μίλησε στο τέλος και με δύο προσωπικούς του πόντους έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό κάνοντας το 23-22 και τον Καζάζη πλέον να ζητά ηρεμία στο ταϊμ-αουτ που ζήτησε.

Σε μια φάση που ήταν πολλές οι εναλλαγές των επιθέσεων  ο Κουκ δεν μπόρεσε να τελειώσει τον πόντο για να κάνει το 24-22, αφού ο Κλαρκ έσωσε την μπαλιά και ο Κοκκινάκης με μπλοκ άουτ ισοφάρισε σε 23-23 προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου και των γηπεδούχων.

Ο Γεροθόδωρος διέκοψε τον αγώνα πήγε στην γραμματεία και έπειτα από διαπραγματεύσεις άλλαξε την αρχική του απόφαση δίνοντας υποβοηθούμενο χτύπημα στην πάσα του Κλάρκ κάνοντας έτσι το 24-22 για τους «πράσινους». Απόφαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις του Δημήτρη Καζάζη στη γραμματεία και νέα διακοπή του αγώνα.

Όταν ξεκίνησε εκ νέου ο αγώνας Κλάρκ και μπλοκ στον Καμίνσκι από Γιούρισιτς και Τακουρίδη έφερε το 24-24 για τον Ολυμπιακό παγώνοντας τους πάντες στην Κυψέλη. Η άστοχη επίθεση του Καμίνσκι έγραψε το 24-25, ωστόσο το λάθος σερβίς του Τακουρίδη κράτησε τον Παναθηναϊκό με το 25-25. Εκεί δύο άστοχες επιθέσεις του Μενέλαου Κοκκινάκη έδωσε στους «πράσινους» το σετ με 27-25 αναπτερώνοντας τις ελπίδες τους για θετικό αποτέλεσμα.

Ζωντανός με Πρωτοψάλτη

Στο τέταρτο ο Καζάζης ξεκίνησε με τον Χριστοφιδέλη στη θέση του Κοκκινάκη και η «μάχη» των δύο ομάδων συνεχίστηκε καθώς Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πήγαιναν πόντο- πόντο σε ένα «μπράντεφερ» για… γερά νεύρα και στομάχια. Με το μπλοκ να απουσιάζει όπως και οι άμυνες το σκορ από το 4-4 πήγε στο 10-10 και το 13-13 δείχνοντας πως και οι δύο ομάδες θέλουν τον αγώνα.

Ο Πρωτοψάλτης που ήταν από τους κορυφαίους των γηπεδούχων έκανε το 16-15 δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του στο δεύτερο τεχνικό τάϊμ-άουτ, ωστόσο ο Πανταλέων με λάθος σερβίς έκανε το 16-16. Νέα επίθεση του Πρωτοψάλτη έκανε το 17-16, ενώ η άστοχη επίθεση του Κλάρκ έφερε το +2 για τον Παναθηναϊκό με το 18-16. Ο Χριστοφιδέλης λίγο αργότερα μείωσε σε 19-18, ο Ντιάτσκοφ ισοφάρισε σε 19-19, ενώ η άστοχη επίθεση του Κουκ έσωσε το προβάδισμα στους Πειραιώτες με 19-20. Ο Χόϊ έκανε το 20-20, όμως ο Ντιάτσκοφ με έναν ακόμη πόντο του έφερε το 20-21.

Το λάθος σερβίς του Κλάρκ και το μπλοκ του Πανταλέων στον Σμαραγδή έφερε το 22-21 για τον Παναθηναϊκό. Το λάθος σερβίς του Καμίνσκι έκανε το 22-22, όμως ο Κουκ κράτησε το προβάδισμα για τους «πράσινους» κάνοντας το 23-22. Ο Αμερικανός ακραίος αστόχησε στο σερβίς δίνοντας την ευκαιρία στους Πειραιώτες να ισοφαρίσουν σε 23-23, αλλά ο Πανταλέων με επίθεση πρώτου χρόνου πέτυχε το 24-23. Ο Γιούρισιτς ανενόχλητος στον φιλέ έκανε το 24-24, ωστόσο ο Πρωτοψάλτης με πόντο του και το μπλοκ του Χόϊ στον Ντιάτσκοφ έκαναν το 27-25 και το 2-2 σε έναν συναρπαστικό σε εξέλιξη αγώνα.

Ντιάτσκοφ εσύ σουπερ σταρ

Στο τάϊ-μπρεϊ ο Ολυμπιακός με τον Ντιάτσκοφ ξεκίνησε δυνατά προηγούμενος με 2-4 όμως ο Χόϊ και ο Κουκ ισοφάρισαν σε 4-4 και 5-5 όμως οι Πειραιώτες με το λάθος του Χόϊ και τον άσο του Ντιάτσκοφ έκαναν το 5-7. Το μπλοκ από τον Σμαραγδή στον Κουκ έδωσε το +3 στον Ολυμπιακό με το 5-8 και την αλλαγή γηπέδου.

Ωστόσο οι πόντοι του Κουκ και το λάθος του Κλάρκ έφερε το 8-8 για τους «πράσινους» και όλους τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στο πόδι. Ο Κουκ και το μπλοκ του Πανταλέων στον Γιούρισιτς, έδωσε το προβάδισμα στους παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου με 10-9 και τον τραυματισμό του Ντιάτσκοφ που πέρασε εκτός δίνοντας την θέση του στον Κοκκινκάκη.

Ο Γιούρισιτς ισοφάρισε σε 10-10…. Ο Χριστοφιδέλης σε μια περιπετειώδη φάση έκανε το 10-11, ο Πρωτοψάλτης το 11-11. Ο Χριστοφιδέλης έσπασε το διπλό μπλοκ κάνοντας το 11-12 και με μπλοκ του Γιούρισιτς στον Πρωτοψάλτη ο Ολυμπιακός απέκτησε το προβάδισμα με 11-13…

Ο Καζάζης επανέφερε τον Ντιάτσκοφ στη θέση του Κοκκινάκη και ο Ουκρανός ακραίος φρόντισε να τον δικαιώσει κάνοντας με κόντρα επίθεση του 12-14…. Το μπλοκ στον Χριστοφιδέλη έφερε τον Παναθηναϊκό στο 13-14, όμως ο Ντιάτσκοφ με δικό του πόντο έκανε το 13-15 και χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό…

Τάδε έφη…

Δημήτρης Ανδρεόπουλος (Προπονητής Παναθηναϊκού) : «Όταν ανέλαβα τον Παναθηναϊκό γνώριζα πως θα έρθουν δυσκολίες και είμαι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος από τα άλματα βελτίωσης που έχουν γίνει. Παρότι χάναμε 2-0 σετ και 16-12 δεν εγκαταλείψαμε τον αγώνα. Στην αρχή ήμασταν ανυπόμονοι και νευρικοί και κάναμε πολλά λάθη. Σιγά, σιγά πίεζε τον Ολυμπιακό και είδαμε πως μπορούσαμε να ισοφαρίσουμε. Στο 5ο σετ ο Ολυμπιακός. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους 10 αμούστακους παίκτες που έχω στην ομάδα με εξαίρεση τους Πανταλέων και Χόι που είναι έμπειροι. Τους ευχαριστώ. Αν δουλέψεις και τους καταλάβεις δείχνουν το μέλλον του Παναθηναϊκού. Δεν είναι η ώρα του Παναθηναϊκού ακόμα. Χρειάζεται υπομονή απ΄ όλους για να δούμε πάλι τον Παναθηναϊκό στην κορυφή. Διοικητικά γίνεται μεγάλη προσπάθεια κι εμείς κάνουμε την προσπάθεια μας».
 
 Σωτήρης Πανταλέων (Παναθηναϊκός): «Πετάξαμε τα δύο πρώτα σετ στα σκουπίδια και μπήκαμε αργά στον αγώνα. Θα ήταν ωραίο να νικήσουμε τον Ολυμπιακό και να δώσουμε χαρά στον κόσμο. Αποκαταστήσαμε την αξιοπρέπεια του Παναθηναϊκού, αποφύγαμε τα πλέι άουτ από την 5η αγωνιστική και παίζουμε στα ίσια τον Ολυμπιακό που είναι επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από 2,5 ώρες ματς τα πάντα η δεύτερη ομάδα του . Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Μέρα με τη μέρα θα πηγαίνουμε λίγο παραπάνω».
 
 Δημήτρης Καζάζης (Προπονητής Ολυμπιακού): «Η νίκη είναι σημαντική αλλά προσωπικά δεν είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που χειριστήκαμε τον αγώνα. Προηγηθήκαμε 2-0 σετ και 16-12 και δεν τελειώσαμε τον αγώνα. Χάσαμε άδικα έναν βαθμό. Επρεπε να τελειώσουμε τον αγώνα στο 3ο σετ. Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική και μακάρι τα γήπεδα να είναι πάντα γεμάτα. Είναι η ζωή μας. Στην Ελλάδα τα έχουμε καταφέρει καλά παρότι έχουμε χάσει κάποιους βαθμούς. Είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία μας στην Ελλάδα. Εχουμε κρατήσει το αήττητο και είμαστε σε καλό δρόμο. Η ομάδα μου προέρχονταν από ένα σοκ λόγω της απογοήτευσης από τον αγώνα με την Φριντρισχάφεν».
 
Αντρέι Ντιάτσκοφ (Ολυμπιακός): «Ευχαριστώ πολύ την οικογένεια μου και τη σύζυγο μου για τη μεγάλη συμπαράσταση. Ευχαριστώ επίσης του συμπαίκτες μου που με βοηθούν στην υποδοχή ώστε να μπορώ να αποδίδω στην επίθεση. Κρατήσαμε το αήττητο και πήραμε τη νίκη σε μια δύσκολη έδρα αλλά με πολύ καλή ατμόσφαιρα. Καλώ τους φίλους του Ολυμπιακού να μας υποστηρίξουν στον Β΄ γύρο γιατί κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και το αξίζουμε να τους έχουμε στο πλευρό μας».
 

Με τη γλώσσα των αριθμών

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ανδρεόπουλος): Καμίνσκι 7 (5/23 επ, 2 άσσοι), Στιβαχτής 3 (μπλοκ), Κουκ 18 (17/33 επ, 1 άσσος, 71% υπ – 40% άριστες), Πρωτοψάλτης 26 (22/45 επ, 3 άσσοι, 1 μπλοκ, 57% υπ – 25% άριστες), Χόι 14 (9/16 επ, 5 μπλοκ), Πανταλέων 10 (6/9 επ, 4 μπλοκ) / Πολυχρονιάδης (λ, 53% υπ- 35% άριστες), Αριστόπουλος 1 (1/1 επ), Δημητριάδης.
 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Καζάζης): Γιούρισιτς 12 (7/10 επ, 2 άσσοι, 3 μπλοκ), Ντιάτσκοφ 31 (26/36 επ, 3 άσσοι, 2 μπλοκ, 48% υπ – 24% άριστες), Κοκκινάκης 8 (6/14 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ, 65% υπ – 35% άριστες), Κλαρκ 14 (11/29 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Τακουρίδης 8 (2/4 επ, 2 άσσοι 4 μπλοκ)  / Στεφάνου (λ, 74% υπ – 37% άριστες), Χριστοφιδέλης 4 (4/11 επ, 78% υπ – 56% άριστες), Σωτηρίου, Σμαραγδής.
 

Βαθμολογία Volleyleague ΟΠΑΠ 14-15

Θ.

Ομάδα

Αγ.

Βαθ.

Σετ

1

Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.

9

23

27-10

2

Π.Α.Ο.Κ.

9

23

26-11

3

Μ.Γ.Σ. Εθνικός Αλεξ/πολης

9

19

23-13

4

Α.Ο. Κηφισιάς

9

18

23-15

5

Παναθηναϊκός Α.Ο.

9

17

22-15

6

Α.Ο.Φοίνικας Σύρου

9

17

20-15

7

Α.Ο. Ορεστιάδας

9

12

16-20

8

Γ.Α.Σ. Παμβοχαϊκός

9

12

17-18

9

Μ.Ε.Ν.Τούμπας

9

9

13-21

10

Α.Ε.Κ.

9

6

9-21

11

Α.Σ. Άρης

9

5

9-23

12

Γ.Σ. Λαμία

9

1

4-27