ΓΝΩΜΕΣ

Αλέξανδρος Ράπτης: «Λυγίζει» ένας MVP;

Αλέξανδρος Ράπτης: «Λυγίζει» ένας MVP;

Μια εξωπραγματική εμφάνιση, ο πρώτος τίτλος MVP στο Κύπελλο Ελλάδας, η αποθέωση των συμπαικτών του και η πολυτιμότερη αγκαλιά… της οικογένειάς του. Αυτές οι εικόνες συνθέτουν το παζλ της βραδιάς του τελικού για τον Αλέξανδρο Ράπτη που στάθηκε όρθιος στα δύσκολα και τελικώς «λύγισε» μόνο την κατάλληλη στιγμή…

Φωτό: Volleyplanet.gr

Από την επένδυση στον πάγ(κ)ο

Το καλοκαίρι του 2022 ο 23χρονος ακραίος αποφάσισε να μετακομίσει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ μετά από μια σεζόν όπου δεν του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει. Τον ταλαντούχο ακραίο είχε «αρπάξει» από τον Ολυμπιακό, η διοίκηση Γιαννακόπουλου ως επένδυση στο μέλλον. Μετά το πρωτάθλημα του 2020 όπου αναδείχτηκε MVP παίζοντας διαγώνιος, η σεζόν που ακολούθησε και η αλλαγή θέσης αποδείχτηκε ένα μεγάλο λάθος (σ.σ λάθος που του προτάθηκε και λάθος που το αποδέχτηκε) ενώ η επιστροφή στην φυσική του θέση μόνο εύκολη δεν ήταν και τον έστειλε… στον πάγκο.

Η πίστη ΠΑΟΚ-Καλμαζίδη και η δουλειά του Μιλεκόνσκι

Το αξιομνημόνευτο της ιστορίας είναι ότι όταν ο Ράπτης έκλεισε στο Δικέφαλο προπονητής ακόμα ήταν ο Γιάννης Καλμαζίδης (σ.σ ως γνωστόν οι ταχύτητες στον ΠΑΟΚ με το ποιος μένει-ποιος φεύγει είναι φωτός!). Ο «Κάλμα» όπως είχε κάνει και στην περίπτωση του Ραφαήλ Κουμεντάκη ήθελε τον νεαρό ακραίο στην ομάδα, όπως τον ήθελε διακαώς για τον ελληνικό κορμό και όλη η διοίκηση του Δικεφάλου. Φυσικά, ο κόουτς Μιλεκόνσκι που τελικώς ανέλαβε την ομάδα με την ηρεμία που τον διακρίνει τον δούλεψε και τον δούλεψε πάρα πολύ και αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά.

Η στήριξη του «Μπράμπο»

Κι αν για τον Ράπτη η αλλαγή ήταν σίγουρη το περυσινό καλοκαίρι, για τον έτερο «πράσινο» επίσης πρωταγωνιστή του Φάιναλ4 Μπραμ Βαν Ντε Ντρις, η τροπή της περιβόητης μεταγραφής του Φερνάντο Ερνάντεζ που αυτοπροτάθηκε τον έφερε -άδικα για πολλούς- στην πόρτα της εξόδου. Ο ΠΑΟΚ αναγνώρισε το λάθος ή σωστότερα τα… αργά αντανακλαστικα της πρώτης χρονιάς και τον “επαναπάτρισε”. Άλεξ και Μπραμ από τον Παναθηναϊκό είχαν δεθεί πολύ ενώ ο Βέλγος διαγώνιος τον πίστευε από την πρώτη στιγμή, απόδειξη ότι το Σάββατο το βράδυ η δική τους αγκαλιά ήταν ξεχωριστή. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Αλέξανδρο», μας είπε ο «Μπράμπο» αποδεικνύοντας την ηγετική του παρουσία εντός αλλά πρώτα εκτός τάραφλεξ.

MVP η… ομάδα

Και κάπως έτσι φτάσαμε το Σάββατο βράδυ ένα κατάμεστο γήπεδο να αποθεώνει τον νεαρό ακραίο, που υπέγραψε εκατοντάδες μπλούζες, εισιτήρια, χαρτιά, θήκες κινητών και έβγαλε άλλες τόσες σέλφι χωρίς να δυσαρεστήσει κανέναν! Και με αυτή τη συνταγή, τη συνταγή του περυσινού Παναθηναϊκού με χαμηλά τους τόνους και με την αποθέωση του ομαδικού βόλεϊ -που είναι και το ζητούμενο- κατάφερε την κρίσιμη στιγμή ο ΠΑΟΚ να είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα. Για το λόγο αυτό η δήλωση του MVP Αλεξανδρου Ράπτη ότι «MVP είναι η ομάδα» δεν είναι κλισέ. Όσοι βρεθήκαμε στην Καλαμάτα μετά το 1-1 του τελικού είδαμε στο τάραφλεξ αποθέματα υπομονής, επιμονής και αλληλοστήριξης.

Τα δάκρυα της Νεφέλης

Φωτό: Volleyplanet.gr

Κι αν όλα τα παραπάνω είναι βολεϊκά, η αγκαλιά της οικογένειάς του και τα δάκρυα της αδερφής του Νεφέλης αποτυπώνουν συναισθήματα αγάπης, πίστης, πίεσης πέρα για πέρα αληθινά! Ο Ράπτης λύγισε… 

Υγ. Ολυμπιακός: Κι αν έχουμε δει απονομές… αλλά ο τρόπος που στάθηκε ο φιναλίστ στην απονομή δείχνει τη φιλοσοφία του προπονητή του Αλμπέρτο Τζουλιάνι αλλά και του αρχηγού της ομάδας Ντράγκαν Τράβιτσα. Τους μάζεψε όλους για την ομαδική (σπάνια τη βγάζουν οι ηττημένοι) και όλοι έμειναν να χειροκροτήσουν τον Κυπελλούχο.

Υγ1. Παναθηναϊκός: Η εποχή που ακροβατούσε στη ζώνη του υποβιβασμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και αυτή δεν ήταν μόνο η χρονιά του Αιγινίου την οποία διαβάζουμε διαρκώς, ξεχνώντας τις προηγούμενες χρονιές που ο Παναθηναϊκός έπαιζε με το εφηβικό και κάτι ξένους του καλαθιού. Η καθίζηση μετά την ευρωπαϊκή αποτυχία είναι αδικαιολόγητη για μια ομάδα προσωπικοτήτων, όπως αυτή που φτιάχτηκε. Ζητείται σφυγμός…

Υγ2. Μίλων: Όταν η ομάδα χτίζεται από… βολεϊκούς και όχι από παράγοντες! Μηνούδης, Λάππας, Ψάρρας πρώην συμπαίκτες έχουν αναλάβει ένα πρότζεκτ όπως το είχαν φανταστεί στο μακρινό παρελθόν όταν έκαναν συζητήσεις ολόκληρες τι λείπει στο βόλεϊ, γιατί δεν έχει μάρκετινγκ, γιατί δεν έχει ακαδημίες! Τίποτα παραπάνω από τα ΒΑΣΙΚΑ, που δυστυχώς δεν είναι πάντα αυτονόητα.

Υγ3. Καλαμάτα… μια Τέντα γεμάτη, μια εικόνα γεμάτη, που κατατρόπωσε την αντίστοιχη διοργάνωση της ΕΟΚ! Ας το δουν καλύτερα εκεί στην ΕΡΤ και ας δώσουν στο βόλεϊ το χώρο που του αρμόζει τηλεοπτικά.

Φωτό: Volleyplanet.gr

ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...