ΑΓΩΝΕΣ

Ανατροπή με υπογραφή Τζούριτς

Ανατροπή με υπογραφή Τζούριτς

Ανάλυσε το

Με ηγέτη έναν καταπληκτικό όσο και εντυπωσιακό Δημήτρη Τζούριτς που σταμάτησε στους 30 πόντους, η Ελλάδα πραγματοποίησε μια επική ανατροπή απέναντι στην Σλοβακία και παρά το γεγονός πως βρέθηκε να χάνει με 0-2 στο τέλος επικράτησε 3-2 παραμένοντας έτσι ζωντανή στο όνειρο της πρόκρισης προς το Final 4 της Μπρατισλάβας.

Όσο άσχημα ξεκίνησε η αναμέτρηση για την Ελλάδα, άλλο τόσο υπέροχα και γλυκά ολοκληρώθηκε.

Η Εθνική μας ομάδα αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0 από την Σλοβακία κατάφερε να πραγματοποιήσει μια επική ανατροπή βγάζοντας πάθος, ψυχή και αστείρευτες δυνάμεις από όλους.

Με πραγματικό ηγέτη της τον Δημήτρη Τζούριτς που αγωνιζόταν με πρόβλημα στη μέση, η Ελλάδα πανηγύρισε μια τεράστια νίκη.

Ο Τζούριτς έδωσε ένα ακόμη εντυπωσιακό ρεσιτάλ. Ουσιαστικά μετά το δεύτερο σετ πήρε την Ελλάδα στην πλάτη του με απίστευτα περάσματα διέλυσε κάθε άμυνα και μπλοκ των φιλοξενούμενων. Το κοντέρ σταμάτησε στους 30 πόντους και με άξιο συμπαραστάτη τον Φράγκο που είχε 14 πόντους, έκανε μια μεγάλη εμφάνιση. 

Από την άλλη πλευρά η Σλοβακία για έναν ακόμη αγώνα έδειξε αυτοκτονικές τάσεις. Με πολύ καλό μπλοκ και εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά ποσοστά στην επίθεση που είχαν οι διεθνείς μας στα πρώτα σετ κατάφερε να πάρει το προβάδισμα με 2-0. 

Ωστόσο δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την καλή της απόδοση αφού για πολλοστή φορά η Σλοβακία όταν δέχθηκε πίεση κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος… 

Βραχυκύκλωμα

Στο πρώτο σετ η Εθνική μας έδειξε αρκετά «μουδιασμένη» και αρκετά επηρεασμένη από τις αρκετά λανθασμένες της επιλογές στην επίθεση. Αντίθετα η Σλοβακία με ευκολία καθάριζε τις μπάλες πάνω στον φιλέ δημιουργώντας ακόμη περισσότερο εκνευρισμό στο παιχνίδι μας.

Ουσιαστικά η Ελλάδα έμεινε κοντά στην Σλοβακία μόνο μέχρι το 6-6 που έκανε ο Τζούριτς, ωστόσο οι παίκτες του Φλάβιο Γκουλινέλι με ένα σερί 4-0 με τον Κόχουτ έκαναν το 6-10 και λίγο αργότερα ο Κέρβεν το 8-14.

Με το +6 στο προβάδισμα η Σλοβακία φρόντισε να ελέγχει την ροή του παιχνιδιού και μάλιστα να διευρύνει την διαφορά στο 11-20 με τον Κόχουτ.

Οι αλλαγές του Σωτήρη Δρίκου δεν έφεραν αποτέλεσμα και έτσι η Σλοβάκοι με το 14-25 έκαναν το 0-1 προκαλώντας απογοήτευση στον κόσμο και κατήφεια στους ελληνικό πάγκο.

Σταμάτησε στα… μισά

Άκρος συναρπαστικό ήταν το δεύτερο σετ του αγώνα καθώς η Ελλάδα ξύπνησε από το κακό ξεκίνημά της δείχνοντας καλύτερο πρόσωπο. Με τον Τζούριτς να περνά τις επιθέσεις του η Ελλάδα φρόντισε να γυρίσει διακόπτη και να προηγηθεί με 4-1 και 6-3, ενώ το μπλοκ πάνω στον Σόπκο έκανε το 9-5.

Η Ελλάδα παρά τα λάθη της είχε το προβάδισμα μέχρι το 11-9 και το 13-11, ωστόσο η Σλοβακία κατάφερε να ισοφαρίσει σε 13-13 και με το λάθος του Τζούριτς να περάσει μπροστά με 13-14. Παρά τις προσπάθειες των Τζούριτς- Φράγκου που ισοφάρισαν σε 14-14 και 15-15, οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλευόμενοι τα λάθη στην επίθεση (Πρωτοψάλτης, Φράγκος) και τους Μπέντζ-Κόχουτ έκαναν ένα σερί 6-0 και το 15-21.

Ο Τζιουμάκας σταμάτησε το αρνητικό σερί της Εθνικής μας μειώνοντας σε 16-21, όμως ο Όγκουρτσακ έγραψε το 16-22. Τα μπλοκ και η πολύ καλή παρουσία της Σλοβακίας στον φιλέ της έδωσε το πλεονέκτημα καθώς με το 17 -25 έκανε το 0-2.

«Ξύπνησαν» και… μείωσαν

Παρά την απογοήτευση που υπήρξε η Ελλάδα θέλησε να πάρει το προβάδισμα και να ξαναμπεί στο παιχνίδι και η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε καλά κάνοντας το 3-1, το 5-3 με τον Τζούριτς και το 7-5.

Η Σλοβακία όμως φρόντισε να βρει τις λύσεις με μπλοκ και τα επιθετικά λάθη της Ελλάδας ισοφαρίζοντας σε 7-7 και 8-8 με τον Σόπκο. Μάλιστα κατάφερε να προηγηθεί με τον Τσέρβεν με 8-9 βάζοντας από νωρίς δύσκολα στους έλληνες διεθνείς.

Ο Τζούριτς και ο άσος του Πρωτοψάλτη έγραψαν το 10-9 για την Ελλάδα, ενώ ένας νέος άσος από τον Τζιουμάκα λίγο αργότερα έκανε το 12-10 ξεσηκώνοντας την κερκίδα.

Το λάθος του Μάσνι έδωσε αέρα 3 πόντων στην Ελλάδα, αναγκάζοντας τον Γκουλινέλι να ζητήσει ταϊμ-άουτ. Αυτό έφερε αποτέλεσμα καθώς η Σλοβακία με τον Μάσνι μείωσε σε 13-12 όμως ο Πετρέας και το λάθος του Κόχουτ έκαναν γρήγορα το 15-12 και ο Τζούριτς το 16-13.

 Οι δύο συνεχόμενοι άσοι από τον Ανδρέα Φράγκο ανέβασαν την διαφορά στο +5 για την Ελλάδα κάνοντας το 18-13, ενώ το λάθος του Όγκουρτσακ το 19-13. Με κόντρα επίθεση και εντυπωσιακό χτύπημα απέναντι σε τριπλό μπλοκ ο Τζούριτς έγραψε το 20-13 δείχνοντας πως η Ελλάδα επέστρεψε.

Με την ψυχολογία να έχει «κυανόλευκες» αποχρώσεις με το μπλοκ του Πετρέα η διαφορά ανέβηκε στο 21-13 γράφοντας έτσι ένα σερί 6-0. Με τους Τζιουμάκα, Τζούριτς και Φράγκο να είναι «ζεστοί» η Ελλάδα έκανε το 25-16 μειώνοντας σε 1-2 τα σετ.

Ανατροπή με ηγέτη Τζούριτς

Στο τέταρτο σετ η Ελλάδα με όσες δυνάμεις διέθετε έκανε την τελική της επίθεση διεκδικώντας να στείλει την αναμέτρηση στο ταϊ-μπρέϊκ. Όπως και στο τρίτο σετ, έτσι και στο τέταρτο η Ελλάδα έκανε γρήγορα το 4-1, η Σλοβακία όμως ισοφάρισε σε 7-7. Παρά το πρόβλημα στην μέση που ήταν εμφανές ο Τζούριτς έκανε το 8-7, ενώ η άστοχη επίθεση του Κόχουτ και του Χόρνικ που είχε περάσει στην θέση του Τσέρβεν έκανε το 10-7.

Οι αλλαγές του Γκουλινέλι δεν έπιασαν καθώς ο  άσος του Ντίμα Φιλίποφ έδωσε αέρα 4 πόντων, ενώ το μπλοκ στον Χόρνικ ανέβασε την διαφορά στο 12-7.

Ο άσος του Όγκουρτσακ μείωσε την διαφορά για την Σλοβακία στο 13-10, ωστόσο οι δύο συνεχόμενοι πόντοι του Δημήτρη Τζούριτς έφεραν την Ελλάδα στο 15-10 και τους πάντες να χειροκροτούνε τους διεθνείς μας.

Η Σλοβακία μείωσε σε 15-12, αλλά ο ασταμάτητος πλέον Τζούριτς οδήγησε εκ του ασφαλούς την Ελλάδα στο 16-12, ενώ με τη νέα άστοχη επίθεση του Τσέρβεν το σετ πήγε στο17-12. Ο Τζούριτς με εξαιρετικό σερβίς έφερε το 18-12.

Τα λάθη της Εθνικής έφεραν την Σλοβακία στο 19-15 όμως ο Τζούριτς έκανε το 21-15. Ενδεικτικό της αλλαγής στην ψυχολογία της ομάδας είναι πως το 23-16 έγινε με εξαιρετική άμυνα του Ντίμα Φιλίποφ που κέρδισε τα χειροκροτήματα των φιλάθλων…

Η Σλοβακία δεν κατάφερε να απειλήσει την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι μάζεψε την διαφορά στο τέλος ο Φράγκος έκανε το 25-19 και το 2-2 βάζοντας την εθνική μας σε τροχιά νίκης και πρόκρισης.

Τζούριτς εσύ σουπερ σταρ

Με την ψυχολογία υπέρ της η Ελλάδα προηγήθηκε με 2-1, η Σλοβακία το γύρισε σε 2-3 όμως ο Φράγκος με δύσκολη επίθεση ισοφάρισε σε 3-3. Πάτακ και λάθος σερβίς του Χόρνικ έφεραν το 4-4 και με κόντρα επίθεση του Τζούριτς η Ελλάδα προσπέρασε με 5-4. Ο άσος του Πετρέα και το τραγικό λάθος του Χόρνικ έδωσε στην Ελλάδα το προβάδισμα με 6-4 και τον Γκουλινέλι να ζητά εσπευσμένα ταϊμ-άουτ.

Ο ασταμάτητος Τζούριτς με εντυπωσιακό πέρασμα έκανε το 7-4 και το άστοχο πέρασμα του Σκλάντανι έγραψε το 8-4.

Τα εκατέρωθεν λάθη από Ελλάδα και Σλοβακία πήγαν το σκορ στο 10-6, ενώ η άουτ επίθεση του Χόρνικ έδωσε το +5 στην Εθνική μας με το 11-6. Παρά τα λάθη η Ελλάδα με τον Τζιουμάκα έκανε το 12-8, ο Ούγκαρτσάκ έστειλε την μπάλα άουτ για να γίνει το 13-8. Ο Χόρνικ μείωσε σε 13-9 όμως ο εξωπραγματικός Τζούριτς έκανε το 14-9 σηκώνοντας όλο το Αλεξάνδρειο στο πόδι. Το λάθος σερβίς του έλληνα διαγώνιου έκανε το 14-10 όμως με κόντρα επίθεσή του η Ελλάδα με το 15-10 ολοκλήρωσε την επική της ανατροπή και γλέντησε με όλον τον κόσμο στο γήπεδο τη νίκη που της κρατά ανοικτή την πόρτα της πρόκρισης στο Final  4 της Μπρατισλάβας.

Το… «κλειδί»

Για ένα ακόμη παιχνίδι κλειδί της ομάδας αποδείχθηκε ο Δημήτρης Τζούριτς. Παρά το κακό ξεκίνημα ο Έλληνας διαγώνιος ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και με τους 30 πόντους του οδήγησε εκ του ασφαλούς την Εθνική μας ομάδα σε μια μεγάλη ανατροπή νίκης. Ο Τζούριτς είναι ο ηγέτης της νέας εθνικής μας και αρχίζει να ανταπεξέρχεται του ρόλου του  και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι εκεί για να “τραβήξει” τους πάντες στην επιτυχία. 

Από εκεί και μετά η είσοδος του Θανάση Πρωτοψάλτη στο παιχνίδι μάζεψε την υποδοχή μας και έδωσε την ευκαιρία για καλύτερες επιθέσεις και το σύνθημα για την αντεπίθεση.

Τάδε έφη…

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΡΙΚΟΣ (Προπονητής Ελλάδας) : «Δεν είναι θέμα παράδοσης αυτό που συνέβη. Έχουμε παίξει δύο τουρνουά με δύο διαφορετικά σχήμα. Στο πρώτο είχαμε το δύσκολο ταξίδι και την απουσία του Τζούριτς, ενώ τώρα παίζουμε με τον Δημήτρη και μια ομάδα πρέπει να αποκαταστήσει την συνοχή της για να μπορέσει να παίξει. Στον αθλητισμό η συνοχή των ομάδων είναι προδιαγεγραμμένη και δεν αλλάζει. Πρώτα θα σχηματιστούμε, μετά θα βρούμε τους ρόλους, μετά το ρυθμό και μετά θα παίξουμε καλά. Εμείς προσπαθούμε να τα κάνουμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η διακύμανση. Σήμερα βέβαια η Σλοβακία στα δύο πρώτα σετ ήταν εξαιρετική, παίζοντας χωρίς λάθη κι αν συνέχιζε έτσι και στο τρίτο σετ ίσως να χάναμε. Αλλά βελτιωθήκαμε, πιαστήκαμε από τα λάθη τους και μπορέσαμε να γυρίσουμε το ματς».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ (Ελλάδα) : «Εθνική ομάδα είμαστε…. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια καλή παραγωγή το ελληνικό βόλεϊ κι έχουμε μια εξαιρετική φουρνιά. Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα στο οποίο δεν είναι εύκολη η διάκριση, παίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και κάποιες έχουν πολύ υψηλό επίπεδο. Τα παιδιά έχουν τέτοια διάθεση και βήμα- βήμα θα έρθει η διάκριση αρκεί να μην τους βάλουμε το πιστόλι στον κρόταφο» ενώ για την συνέχεια και τον αγώνα με την Κίνα που κυνηγάμε το τρίποντο τόνισε «Δικαίως θα πρέπει να κερδίσουμε 3-0 ή 3-1 την Κίνα γιατί χάσαμε τον βαθμό στο Μεξικό. Αυτόν τον βαθμό κυνηγάμε μέχρι τώρα, αλλιώς θα θέλαμε μια απλή νίκη. Στα τουρνουά η τελευταία ημέρα είναι σημαντική και πρέπει όλοι μας να μάθουμε να είμαστε πολύ καλοί».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Τα σετ: 14-25, 17-25, 25-16, 25-19, 15-10
Ελλάδα (Δρίκος) Τζούριτς 30 (27/46 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ), Πετρέας 7 (5/8 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Φιλιποφ 2 (1 άσο, 1 μπλοκ), Τζιουμάκας 9 (6/8 επ., 2 άσοι, 1 μπλοκ), Κουμεντάκης 1 (1/6 επ., 50% υπ. – 20% άριστες), Φράγκος 15 (11/19 επ., 3 άσοι, 1 μπλοκ, 54% υπ. – 54% άριστες), Ταμπουρατζής -λ (58% υπ. – 25% άριστες) / Αρμενάκης, Πρωτοψάλτης 6 (5/10 επ., 1 άσο, 65% υπ. – 58% άριστες).
Σλοβακία (Γκουλινέλι) Μπέντζ 8 (7/21 επ., 1 μπλοκ), Κόχουτ 12 (10/14 επ., 2 μπλοκ), Σόπκο 10 (9/14 επ., 1 άσο, 50% υπ. – 11% άριστες), Μάσνι 2 (1/1 επ., 1 άσος), Όγκουρτσακ 11 (5/13 επ., 4 άσοι, 2 μπλοκ, 50% υπ. – 18% άριστες), Τσέρβεν 8 (6/11 επ., 2 μπλοκ), Κούμπς -λ (48% υπ. – 28% άριστες) / Σκλάντανι 1 (1 άσο), Πάτουκ, Χόρνικ 4 (4/10 επ.), Πάτακ 5 (4/8 επ., 1 μπλοκ, 75% υπ. – 58% άριστες)

Η βαθμολογία

1.Κίνα (15-7) 12
2.Ελλάδα (14-9) 10
3.Σλοβακία (11-12) 7
4.Μεξικό (3-15) 1

Το αυριανό πρόγραμμα

18:00, Μεξικό – Σλοβακία
21:05, Ελλάδα – Κίνα