Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Andalucianos en Atenas

Andalucianos en Atenas

Ο Ισπανός άσος της Κηφισιάς, Μάριο Φερέρα Γκαρσία, αλλά και ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Νάνο μαζί με άλλους πέντε συμπατριώτες τους πρωταγωνίστησαν πρόσφατα σε ντοκιμαντέρ της ισπανικής τηλεόρασης.

Στην πρώτη του μόλις χρονιά στην ομάδα των βορείων προαστείων, ο ακραίος της Κηφισιάς, έγιναν μαζί με τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Μαριάνο (Νάνο) Γκονζάλες Μαρότο, το νεαρό δημοσιογράφο, Φρανσίσκο Χαβιέρ Οσέτε, την καθηγήτρια ελληνικών και ισπανικών, Μαργκαρίτα Μπάρος, τον Εβαρίστο Ντελγκάδο, τον Ραμόν Μοράλες και την επίσης δημοσιογράφ, Λάουρα Καράσκο τα κεντρικά πρόσωπα της τηλεοπτικής εκπομπής «Ax Europa» του καναλιού της Ανδαλουσίας Canal Sur Televisión.

ax atenas

800 ευρώ ο μέσος μισθός στην χώρα μας!

Η εν λόγω εκπομπή ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, όπου ζουν και εργάζονται Ανδαλουσιανοί και παρουσιάζει τις συνθήκες ζωής τους, πώς περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους και πώς  βιώνουν ξεχωριστά ο καθένας τους το αίσθημα της ξενιτειάς. Σε μία πρόσφατη, λοιπόν, ολιγοήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα το συνεργείο του ισπανικού καναλιού και ο δημοσιογράφος Luis Márquez, συνάντησε στο “κλεινόν άστυ” κάποιους από τους εκλεκτούς συμπατριώτες του.  Ανθρώπους που το τελευταίο διάστημα άνοιξαν μία “νέα σελίδα” στην καριέρα τους και με το Ανδαλουσιανό τους ταμπεραμέντο, δημιουργούν στο «γκρίζο της τσιμεντούπολης», αφού παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η καρδιά τους «χτυπά» στους γνώριμους ρυθμούς του φλαμένκο.

Όπως αναφέρεται ωστόσο στο ρεπορτάζ της εκπομπής, «έπειτα από δύο μνημόνια και ατελείωτες περικοπές η ελληνική μητρόπολη κινείται προς τα εμπρός, παρά τις πολλές δυσκολίες. Το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 27%, το υψηλότερο από όλη την Ευρώπη και οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 40% από την αρχή της κρίσης. Επιπλέον, σχεδόν τρία εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν το δικαίωμα στη δημόσια υγεία, καθώς είναι περισσότερο από ένα χρόνο άνεργοι. Μολονότι όμως ο μέσος μισθός είναι 800 €, υπάρχουν κάποιοι Ανδαλουσιανοί που καθημερινά βάζουν το δικό τους «στοίχημα» σε αυτή την πόλη ή ακόμη έχουν ζήσει ήδη την πρώτη τους εραγσιακή εμπειρία τους επί ελληνικού εδάφους».

ax atenas2

Βρήκε την… Ιθάκη του στη Λεωφόρο!

Μακριά λοιπόν από τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, ο αθλητισμός προκάλεσε το ενδιαφέρον σε ορισμένους ξένους, για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί έναν ακόμη σταθμό της καριέρας τους. Κάπως έτσι λοιπόν, κυνηγώντας τα όνειρά τους, έφτασαν στην Αθήνα ο “Νάνο” και ο Μάριο Φερέρα Γκαρσία. Ο Μαριάνο (Νάνο) Γκονζάλες Μαρότο, όπως είναι το πλήρες όνομα του άσου του «τριφυλλιού» από τη Μάλαγα, έχοντας περάσει από 10 διαφορετικούς συλλόγους, εδώ και ενάμισι χρόνο απολαμβάνει «στα πράσινα» την επιτυχία και την αναγνώριση στο ελληνικό πρωτάθλημα.

ferera_ mario

Εμπνέει και… εμπνέεται ο Μάριο

Η έλλειψη ευκαιριών στην Ισπανία, για κάποιον επαγγελματία αθλητή που ονειρεύεται να ζήσει από το βόλεϊ έκανε τον 27χρονο, Mάριο Φερέρα Γκαρσία, να αφήσει την αγαπημένη του Σεβίλλη και να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Μετά από ένα χρόνο σε μια γαλλική ομάδα, δέχθηκε την προσφορά του ΑΟ Κηφισιάς και τρεις μήνες αργότερα ο χαμογελαστός Μάριο προσγειώθηκε στα βόρεια προάστεια. Κάπως έτσι λοιπόν ο Luis Marquez βρέθηκε στο χαμηλοτάβανο «Ζηρίνειο» να παρακολουθεί από κοντά τις προπονήσεις της Κηφισιάς και να απαθανατίζει στην κάμερα το πάθος και την πίστη του Μάριο Φερέρα Γκαρσία για τη διάκριση.

Άλλωστε ο Ισπανός ακραίος μπορεί να βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του, αλλά παραμένει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Αλμερία και του βόλεϊ της Ανδαλουσίας. Ένας παίκτης που με τις επιδόσεις και το ήθος του αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα νέα παιδιά, τους αυριανούς αστέρες του ισπανικού βόλεϊ.

copa_delegation_ferera

Ασφαλώς όμως αποτελεί τιμή για τον ίδιο, το γεγονός επιλέχθηκε από τους συμπατριώτες του, αν και στα “χρώματα” της Κηφισιάς ως το βασικό πρόσωπο της αφίσας της διοργάνωσης «I Copa Delegacion», ένα παραδοσιακό τουρνουά για νεαρούς αθλητές και αθλήτριες, που αρχίζει αύριο Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στην Αλμερία και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του J. Herdugo.