ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ανδρέου : «Τα πάντα για τον ΠΑΟΚ»

Ανδρέου : «Τα πάντα για τον ΠΑΟΚ»

Για την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο Τσαμπιονς λιγκ της επόμενης περιόδου, την συμβολή του Γιάννη Καλμαζίδη στην κατάκτηση του νταμπλ, την παρουσία του κόσμου στο PAOK Sports Arena, αλλά και την προοπτική δημιουργίας επαγγελματικής Λίγκας στην Α1 και την προοπτική μείωσης των ομάδων της Α1 μίλησε στο Volleyplanet ο πρόεδρος του «ασπρόμαυρου» ΤΑΑ Γιώργος Ανδρέου.

Η χρονιά για τον ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο γράφοντας ιστορία με την κατάκτηση του νταμπλ. Η «ασπρόμαυρη» αρμάδα του Γιάννη Καλμαζίδη κέρδισε τους πάντες την φετινή χρονιά και γνώρισε δικαίως την αποθέωση του κόσμου στον τρίτο τελικό της Πυλαίας.

Αυτός όμως που πραγματικά έζησε έντονα την σειρά των Play-off και στο τέλος δικαιώθηκε πανηγυρικά, ήταν πρόεδρος και «αρχιτέκτονας» του νέου ΠΑΟΚ Γιώργος Ανδρέου.

Από τα χτυποκάρδια και τις λιποθυμίες στην Κυψέλη κατά τον τέταρτο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, μέχρι την ώρα της απονομής,  ο Γιώργος Ανδρέου ήταν συνεχώς στα…. όρια των αντοχών του.

Ωστόσο την ώρα της απονομής του τίτλου στην κατάμεστη Πυλαία ήταν ο ευτυχέστερος άνθρωπος της Ελλάδας και παράλληλα δικαιωμένος στο ακέραιο για τις επιλογές του.

No 703785

Ο «ισχυρός» άνδρας του ΠΑΟΚ μίλησε στο Volleyplanet και σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη αναφέρθηκε στο ιστορικό νταμπλ, τις προσπάθειες που έκανε για να πάνε όλα καλά στα play-off, αλλά και για το μέλλον του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Τσαμπιονς Λιγκ.

Ο Γιώργος Ανδρέου μιλώντας για το ιδανικό τελείωμα της χρονιάς απάντησε «Κλείσαμε την χρονιά με τις καλύτερες στιγμές που ζήσαμε στο γήπεδο της Πυλαίας. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος γιατί όπως μου λένε και δεν το γνώριζα είμαι ο μοναδικός παράγοντας που φέρνει νταμπλ από όλα τα αθλήματα της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα, αλλά αυτό που είναι πολύ συγκινητικό είναι ο κόσμος που είδαμε στα τελευταία ματς στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Και αυτό είναι πάρα πολύ καλό για το ελληνικό βόλεϊ. Να μπορέσουμε να γεμίσουμε το γήπεδο με 10.000 κόσμο. Τους ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή και την στήριξη προς την ομάδα».

Το νταμπλ είναι μια δικαίωση όλων των κόπων και προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια;

«Ναι. Έτσι ακριβώς είναι. Πριν το τελευταίο παιχνίδι με πήρε τηλέφωνο ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Ο κ. Μπελιγράτης και μου είπε «Καλή επιτυχία για τον αγώνα και σου ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη γιατί ήμουνα 25 χρόνια στο χώρο δεν μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που έπρεπε ως παράγοντες για εσένα». Αυτό σημαίνει πως μετά από τόσα χρόνια κάποια πράγματα αναγνωρίζονται. Και χαίρομαι πάρα πολύ που κάποια άτομα του βόλεϊ αναγνωρίζουν τη προσπάθεια που έχω κάνει εγώ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και πρέπει να κάνεις μεγάλες θυσίες. Δεν είναι μόνο οι οικονομικές θυσίες. Πρέπει να περάσεις ατελείωτες ώρες για να καταφέρεις αυτές τις επιτυχίες και αν δεν είσαι εσύ ο ίδιος πάνω από το κεφάλι να διαχειρίζεσαι πολλά θέματα δύσκολα φθάνεις εδώ που φθάσαμε εμείς. Πραγματικά νιώθω δικαιωμένος από τις προσπάθειες που έκανα και ελπίζω ο Θεός να μας έχει καλά να συνεχίσουμε αυτή τη προσπάθεια».

Είπατε για ατελείωτες ώρες δουλειάς. Πόσες ώρες της ημέρας αφιερώνετε για τα θέματα του ΠΑΟΚ.

«Όπως γνωρίζεται οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις είναι εκτός Ελλάδος και φεύγω Τρίτη –Τετάρτη και επιστρέφω Παρασκευή, αλλά κάθε Σαββατοκύριακο είμαι με την ομάδα και Δευτέρα έως Τρίτη βράδυ είμαι από το πρωί έως το βράδυ εδώ. Να φανταστείτε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες σπάνια έχω πάει σπίτι μου πριν τις 3 τα ξημερώματα και πάλι το πρωί είμαι εδώ. Ένας πρόεδρος και έχω την τιμή να είμαι πλέον και αντιπρόεδρος του ΑΣ, δεν έχει μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Φανταστείτε τι προβλήματα είχαμε να διαχειριστούμε την ασφάλεια του κόσμου και παρουσία 10.000 ατόμων την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα. Αυτή η ομορφιά που έδειξε και βγήκε από την τηλεόραση κρύβει πάρα πολλά πράγματα από πίσω μέχρι να φθάσεις εκεί. Μέσα σε όλα αυτά την ευθύνη την είχα εγώ».

No 703942 No 704723

Ωστόσο τα πάντα κύλισαν ομαλά. Δεν έγινε το παραμικρό, τόσο στους ημιτελικούς, όσο και στους τελικούς και τα πάντα πήγαν καλά.

«Θέλω να σας πω το μυστικό αυτής της επιτυχίας. Τις τελευταίες εβδομάδες έχω βρεθεί πολλές φορές με όλους τους εκπροσώπους των οργανωμένων φιλάθλων. Την ώρα που οι ίδιοι αποφασίσανε να είναι η ασφάλεια του γηπέδου πιστεύω εκεί ήταν το κλειδί. Πραγματικά θέλω όλους να τους ευχαριστήσω γιατί ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια που είχα εγώ το τελευταίο καιρό. Και έτσι φθάσαμε στην επιτυχία που ζήσαμε. Ήταν ματς με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Εδώ πρέπει η Πολιτεία να μας δώσει τα άριστα για το ότι χειριστήκαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία και προσοχή τόσο κόσμο. Περίπου 30.000 κόσμος έχει περάσει στους τελευταίους 3 αγώνες από το «Παλατάκι». Από εκεί και πέρα οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ίδιο τον κόσμο που αποδείχθηκε πως πραγματικά διψά γι τίτλους και θα είναι πραγματικά δίπλα στην ομάδα. Συγκρατήθηκε για να μην τιμωρήσει ούτε την ομάδα, ούτε την επιτυχία του ΠΑΟΚ, αλλά και εμάς τους ίδιους. Όλα αυτά τελείωσαν όμως. Είναι ημέρες που πρέπει να ηρεμήσουμε λίγο, να ξεκουραστούμε και μετά να δουλέψουμε για δούμε το τι θα κάνουμε στο μέλλον για τον ΠΑΟΚ».

Φέτος έγινε μια οργανωμένη προσπάθεια. Που κρίθηκε αυτή η χρονιά και αν πιστεύατε πως θα φθάνατε εδώ.

«Κάποιοι συνεργάτες μου που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο βόλεϊ από εμένα όπως ο Νώτης Λίτσας  στην αρχή της χρονιάς μου έλεγαν πως αυτή η ομάδα θα φθάσει ψηλά φέτος. Εγώ από μέσα μου το πίστευα και χαριτολογώντας με τον Καλμαζίδη που είναι συγκρατημένος και μου έλεγε ας πάμε στην 4αδα, εγώ του έλεγα πως θα πάμε ψηλά. Αποδείχθηκε ότι πραγματικά είχαμε δίκαιο και δείξαμε σε όλη τη σεζόν παιχνίδι με παιχνίδι πως ο ΠΑΟΚ είχε μια καλύτερη ομάδα από τους υπόλοιπους. Όμως όταν φθάσεις σε αυτό το επίπεδο και σε έναν τελικό με τον έμπειρο Ολυμπιακό που είναι επί σειρά ετών πρωταθλητής, εκεί έχει και τους φόβους σου. Πως θα αντιδράσει η ομάδα, πως θα διαχειριστείς το άγχος και την επιβάρυνση που έχεις να αγωνίζεσαι σε τελικούς. Οι μεγάλοι αθλητές όμως όπως ο Γκόμες, ο Κουρνέτας, ο Σαφράνοβιτς που του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί έπαιζε τραυματίας δείξανε την εμπειρία τους».

Ωστόσο και η διοίκηση στα μέσα της περιόδου έκανε το χρέος της φέρνοντας τον Χιμένες και τον Ρανγκέλ βοηθώντας την ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό.

«Βλέποντας πως ήμασταν στις πρώτες θέσεις στον Α γύρο πήραμε αποφάσεις να ενισχύσουμε την ομάδα. Μας κόστισε στον πρώτο γύρο η μη συμμετοχή του Λόουσον που αποχώρησε από την ομάδα και οπωσδήποτε δουλέψαμε προσεκτικά για 2-3 μήνες για να βρούμε τους κατάλληλους αθλητές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ομάδα. Τελικά φαίνεται πως αυτές οι επιλογές που ήταν του Γιάννη Καλμαζίδη βγήκαν και ενισχύθηκε η ομάδα φθάνοντας στην μεγάλη επιτυχία».

Να τιμήσουμε την φανέλα του ΠΑΟΚ

No 704699 pylaia 3

Ο κόσμος ζητά Τσαμπιονς Λιγκ. Ο ΠΑΟΚ με την συμμετοχή του στους τελικούς εξασφάλισε την συμμετοχή του εκεί. Θα συμμετάσχει τελικά εκεί;

«Η συμμετοχή στο Τσαμπιονς Λιγκ έχει ένα υπερβολικό κόστος για μένα και πρέπει να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά τώρα τι σημαίνει ομάδα Τσαμπιονς Λιγκ γνωρίζοντας αυτοί που είναι πιο ειδικοί από εμένα που μπορεί να φθάσει μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ.

Προσωπική μου γνώμη είναι πως πρέπει να συμμετέχουμε. Πρέπει να συμμετέχουμε για να τιμήσουμε την φανέλα του ΠΑΟΚ αλλά να τιμήσουμε και τη σημαία του ελληνικού βόλεϊ. Πιστεύω πως πραγματικά ο κόσμος αγαπάει το βόλεϊ και αναβαθμίσαμε με αυτά τα τελευταία ματς το ελληνικό βόλεϊ και αυτό είναι ευχάριστο για εμένα που παλεύω στο βόλεϊ πάνω από 20 χρόνια. Είναι καλό για όλους. Θα είναι καλύτερα ο ΠΑΟΚ να συμμετάσχει στο Τσάμπιονς Λίγκ. Προς το παρόν αυτή είναι η εικόνα που έχω. Πρέπει να  κάνουμε τα πάντα για να έχουμε τον ΠΑΟΚ ψηλά και στο Τσαμπιονς Λιγκ.  Ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι μια ισχυρή ομάδα. Τώρα αυτά θα τα δούμε στον Μάιο με τους προπονητές. Αυτοί θα μας δώσουν τις εισηγήσεις στην διοίκηση και θα μας πούνε τι πρέπει να γίνει για την επόμενη χρονιά».

Λίγκα με 10 ομάδες

Να γυρίσουμε στην Ελλάδα και την προοπτική δημιουργίας επαγγελματικού βόλεϊ. Ο ΠΑΟΚ είναι από τις λίγες ομάδες που μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το νέο καθεστώς.

«Πιστεύω πως οι περισσότερες ομάδες ήταν υπέρ της άποψης να γίνουν ΑΕ. Όπως γνωρίζεται ο ΑΣ ΠΑΟΚ έχει πάρει την έγκριση της ΓΣ ότι το τμήμα του βόλεϊ του χρόνου θα είναι ανεξάρτητο. Τώρα αν είναι ΑΕ ή θα έχει κάποια άλλη μορφή θα δούμε τον νέο Αθλητικό Νόμο του κ. Κοντονή. Πιστεύω θα προχωρήσουμε σε αυτό το μοντέλο. Θα είναι καλό για όλους. Θα είναι καλό και για το Ελληνικό βόλεϊ. Δεν μιλώ τώρα επειδή κάποια σωματεία είναι ισχυρά όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης ή ο Ηρακλής που ανέβηκε. Μιλώ γενικότερα το ελληνικό βόλεϊ. Πιστεύω θα είναι καλό να υπάρξει επαγγελματικό βόλεϊ για το μέλλον του».

No 704336 No 703341

Αντέχουν οι ομάδες να γίνουν επαγγελματικές;  Πως μπορεί να γίνει αυτό όταν υπάρχουν ομάδες που χρωστάνε ή δεν μπορούν να καλύψουν αυτά που έχουν υποσχεθεί.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά την κατάσταση, γιατί ήμαστε φίλοι με όλους στο Δ.Σ της Λίγκας. Όμως πιστεύω ότι θα είναι η πιο ξεκάθαρη λύση και αυτό θα βοηθήσει το ελληνικό βόλεϊ. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη λύση παρά να έχουμε μεσοβέζικες λύσεις και όπως είπατε να υπάρχουν ομάδες που χρωστάνε και μεταφέρουν χρέη».

Ακόμη και με λιγότερες ομάδες όπως συζητείται;

«Υπάρχει και μια τέτοια πρόταση. Θα τη δούμε όχι από την επόμενη χρονιά. Από την μεθεπόμενη σεζόν μάλλον μπορεί να πάμε και σε πρωτάθλημα των 10 ομάδων. Θα το δούμε. Το μελετάμε, το συζητάμε και θα δούμε πως θα το περάσουμε».