DARK ROOM

Άνεμος Φιλίας και Αλληλεγγύης στη Χίο!

Άνεμος Φιλίας και Αλληλεγγύης στη Χίο!

Μία μοναδική γιορτή φιλίας, που θα μείνει αξέχαστη στις αποστολες των ομάδων και στους φιλαθλους πραγματοποιήθηκε 10-12 Μαίου στη Χίο, όπου φιλοξενήθηκε στο τοπικό Κλειστό το διεθνές τουρνουά φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τη συμμετοχή 4 γυναικείων ομάδων βόλεϊ των δύο χωρών!

Νηρέας Καρδαμυλων,  ΦΟΚ Καμποχώρων και οι δύο ομάδες της Σμύρνης, Καρσίγιακα (Λίγκα Τουρκίας), Αλτάι (Α2) πρόσφεραν όμορφο θέαμα και βόλεϊ υψηλού επιπέδου στους φίλους που βρέθηκαν στις κερκίδες του κλειστού,  αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως ο “Aθλητισμός Ενώνει τους Λαούς”. Άλλωστε είναι γνωστό πως υπάρχουν πολύ στενές σχέσεις και φιλίες μεταξύ της Χίου και της Σμύρνης, καθώς αλληλοϋποστηρίζονται τουριστικά και τώρα η σχέση αυτή επεκτάθηκε και στον αθλητικό τομέα.

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα στην πρεμιέρα οι δύο τουρκικές ομάδες επικράτησαν με 3-0 σετ των ομάδων της Χίου, ενώ τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, αντί του “εμφύλιου” τελικού των ομάδων της γείτονος, οι δύο ελληνικές ομάδες αντιμετώπισαν και πάλι τις φιλοξενούμενες. H νέα ομάδα της Κουβανής πρωταθλήτριας του Παναθηναϊκού Κενια Καρκάσες και της συμπατριώτισσάς, μπλοκέρ της ΑΕΚ, Λιζέτ Χερέρα Μπλάνκο, θα αντιμετώπιζε τον ΦΟΚ Καμποχωρίου.

Στο τρίτο σετ ομως της αναμέτρησης η τουρκική ομάδα πετώντας μπάλες στον αγωνιστικό χώρο, προκάλεσε τη διακοπή του αγώνα. Έτσι χωρίς να αναδειχθεί νικητής στο πλάισιο του ευαγωνίζεσθαι και της αλληλεγύης η ελληνοτουρκική φιλία συνεχίστηκε με τις αθλήτριες της Καρσίγιακα να αναρτούν πανό που έγραφε “Ανταγωνισμός στα γήπεδα, Φιλία στις καρδιές” και τις συμπατριώτισσές τους, της Αλτάι να φορούν μπλουζακια που έγραφαν στα αγγλικά “Μια φορά αδέλφια, Πάντα αδέλφια!”

Ο ιδανικός επίλογος αυτού του φεστιβάλ αλληλεγγύης και αγάπης των δύο λαών, γράφτηκε με τις αθλήτριες όλων των ομάδων να πιάνονται χέρι χέρι και να χορεύουν μέσα σε πραγματική αποθέωση της εξέδρας. Στην τελετή απονομής δόθηκαν κύπελλα και αναμνηστικά σε όλες τις ομάδες, οι οποίες συμφώνησαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για την επόμενη σεζόν στη Σμύρνη!

Δεν χάλασε το κλίμα η προκλητική ανάρτηση σημαίας με τον Κεμάλ

Μοναδικό “μελανό” σημείο στη γιορτή ήταν η ανάρτηση από την πλευρά των Τούρκων σημαίας με το πρόσωπο του Κεμάλ Ατατούρκ, μπροστά από την οποία οι φιλοξενούμενες ομάδες φωτογραφήθηκαν. Μία προκλητική ασφαλώς κίνηση, που όμως δεν οδήγησε σε περαιτέρω… παρατράγουδα, καθώς μόλις έγινε αντιληπτή αυτή η ενέργεια η σημαία κατέβηκε και αντικαταστάθηκε με την επίσημη τουρκική σημαία.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 84 χρόνια! 

Τα πρώτα βήματα Ελληνοτουρκικής Φιλίας έγιναν το 1930 όταν συναντήθηκαν στη Χίο οι ποδοσφαιρικές ομάδες Λαίλαπας Χίου και Καρσίγιακα σε φιλικό αγώνα. Λόγω δυνατής βροχής όμως το παιχνίδι διακόπηκε μόλις στο 3ο λεπτό. Έπειτα από 84 χρόνια, οι δύο σύλλογοι  συμφώνησαν το 2014 να παίξουν εκείνα τα 87 εναπομείναντα λεπτά του α’ αγώνα, στην Σμύρνη. Ούτε όμως εκεί έμελλε να ολοκληρωθεί αυτό το φιλικό ματς, καθώς στο 65′ φίλαθλοι της τουρκικής ομάδας εισέβαλλαν ειρηνικά στον αγωνιστικό χώρο με το παιχνίδι να διακοπεί ξανά, χωρίς νικητή,  αυτή τη φορά για πάντα! Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε πριν λίγες μέρες με το βόλεϊ γυναικών να παίρνει τη σκυτάλη Φιλίας και να διοργανώνει το εν λόγω διεθνές τουρνουά, που άπαντες ευχόμαστε να γίνει θεσμός για τις δύο χώρες!

Πολλά συγχαρητήρια για αυτην την πρωτοβουλία που έφερε ακόμη πιο κοντά τους δύο λαούς και χάρισε μοναδικές εμπειρίες στις αθλήτριες των ομάδων, αξίζουν στους διοργανωτές αυτή της σπουδαίας πρωτοβουλίας και σε όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτήν την ξεχωριστή αθλητική γιορτή:
-ΤονΔημο Χίου και ειδικότερα τους αντιδημάρχους Κα Σεράφη Χριστίνα και Κο Χριστάκη Γεώργιο
-Την Περιφερεια Βορείου Αιγαίου
-Τον Δημο Σμύρνης
-Τον Συλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων και ειδικότερα τον πρόεδρο του κο Μυλωνάδη Γιώργο