ΔΙΕΘΝΗ

Απελευθέρωση Γκαβαμί ζητά η FIVB

Απελευθέρωση Γκαβαμί ζητά η FIVB

Οι 210 εθνικές Ομοσπονδίες βόλεϊ προχώρησαν συμβολικά σε μια δίλεπτη επευφημία ως ένδειξη στήριξης προς τον Πρόεδρο της FIVB, Άρι Γκράσα, ο οποίος έκανε έκκληση προς το Ιράν να απελευθερώσει την 25χρονη Ιρανοβρετανή κρατούμενη Γκοντσέχ Γκαβαμί.

Λίγο πριν το πέρας των εργασιών του 34ου Παγκόσμιου Συνεδρίου στο Κάλιαρι, ο πρόεδρος της FIVB θύμισε τα δεινά και την κατάσταση που βιώνει η Γκαβαμί και δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για ενιαία υποστήριξη για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή της. Επιπλέον, υπενθύμισε την ανάγκη άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως να έχουν τα ίσα δικαιώματα συμμετοχής στον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της FIVB ανέφερε: «Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια γυναίκα στο Ιράν που ονομάζεται Ghoncheh Ghavami που έχει τεθεί υπό κράτηση για 126 ημέρες. Κρατήθηκε επειδή προσπάθησε να παρακολουθήσει την αναμέτρηση ανδρών μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας στην Τεχεράνη. Εμείς ποτέ δεν επιδιώκουμε συνήθως να παρεμβαίνουμε με τους νόμους της κάθε χώρας. Όμως, σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τις αρχές του Ολυμπιακού ιδεώδους, η FIVB είναι δεσμευμένη στη συμμετοχικότητα και το δικαίωμα των γυναικών να συμμετέχουν στον αθλητισμό σε ισότιμη βάση» και συνέχισε:

«Όπως γνωρίζετε, έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ιράν, στην εξοχότητά του Χασάν Ρουχανί, ζητώντας του να παρέμβει σε αυτό το ευαίσθητο θέμα για να διασφαλίσει την απελευθέρωσή της. Η Ιρανική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης εργάζεται συνεχώς για την απελευθέρωσή της. Ωστόσο, η ίδια παραμένει υπό κράτηση. Αγαπητοί φίλοι, είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου σήμερα να δηλώσουμε ισχυρότερη επιθυμία ως FIVB για την άμεση απελευθέρωση της Γκαραμί. Και ότι θα πρέπει οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στο βόλεϊ σε ισότιμα».

Μετά την ομιλία του Γκράσα, όλη η αίθουσα σηκώθηκε όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα περίπου δυο λεπτών στήριξε τις ενέργειες του προέδρου, δείχνοντας εμπιστοσύνη και συμφωνόντας με τις ενέργειες που πρέπει να συνεχίσει να κάνει η FIVB μέχρι να απελευθερωθεί η Γκαραμί!