ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Από το 2022 και αρχηγός το λίμπερο – Αλλαγή κανονισμών

brenda-castilo-libero-2016

Μπορεί μέχρι σήμερα όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες που αγωνίζονται στη θέση λίμπερο να αισθάνονταν “αδικημένοι”, αφού βάσει των επίσημων κανονισμών πετοσφαίρισης 2017-2020 της FIVB δεν επιτρέπονταν να φορέσουν το… περιβραχιόνιο του αρχηγού, ωστόσο η Παγκόσμια ομοσπονδία από το 2022 βάζει τέλος σε αυτή την “αδικία”, που είχε εφαρμοστεί από το 35ο Παγκόσμιο Συνέδριο FIVB του 2016.

Συγκεκριμένα μία από τις προτάσεις για αλλαγή των κανονισμών του βόλεϊ και του μπιτς βόλεϊ για τη βελτίωση του παιχνιδιού που πήραν το “πράσινο φως” στο  37ο Παγκόσμιο Συνέδριο FIVB ήταν η αναθεώρηση του Κανονισμού 5 (σ.σ επικεφαλής των ομάδων) ο οποίος θα επιτρέπει πλέον στο Λίμπερο να είναι αρχηγός του παιχνιδιού.

Η Επιτροπή εξήγησε ότι παρόλο που το Λίμπερο μπαίνει και φεύγει συχνά από το γήπεδο, όπως σε πολλές περιπτώσεις ο αρχηγός μιας ομάδας, δεν υπάρχει λόγος να μην επιτρέπεται στο Λίμπερο να είναι αρχηγός της ομάδας ή του αγώνα.

Εγκρίθηκε επίσης μια τροποποίηση του κανονισμού 15.8 του βόλεϊ (σ.σ αλλαγή λόγω αποβολής ή αποκλεισμού) για να αποφευχθεί μια ομάδα που έχει ήδη εξαντλήσει τις έξι αντικαταστάσεις της από το να παραμείνει ελλιπής,  λόγω αποβολής ή αποκλεισμού κάποιου παίκτη Επομένως, οι ομάδες θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν έναν αναπληρωματικό σε περίπτωση που ένας παίκτης στο γήπεδο αποβληθεί ή αποκλειστεί, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αναπληρωτών που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, τόσο στο βόλεϊ όσο και στο μπιτς βόλεϊ, ο Κανονισμός 9 (σ.σ παίξιμο της μπάλας), πλέον η μπάλα θα  μπορεί να ανακτηθεί από την ομάδα πάνω από τον πίνακα του σκορ, αλλά μόνο στο μισό του τραπεζιού που βρίσκεται στην πλευρά του γηπέδου. Αυτή η αλλαγή θα εξασφαλίσει ακόμη πιο θεαματικά ράλι, επιτρέποντας στους παίκτες να πηδούν πάνω από το πίνακα του σκορ χωρίς να διακόπτεται το παιχνίδι.

Ακόμη τόσο στο βόλεϊ όσο και στο beach volley άλλαξε ο κανονισμός 14.6  (σ.σ σφάλματα στο μπλοκ) επιτρέποντας  ταυτόχρονη επαφή από τον τον μπλοκέρ και τον επιτιθέμενο στην πλευρά του φιλέ του επιτιθέμενου.

Κανονικά, οι επίσημοι κανονισμοί για βόλεϊ και μπίτς βόλεϊ τίθενται σε ισχύ τρεις μήνες μετά την έγκριση του Κογκρέσου. Ωστόσο, λόγω της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, η εφαρμογή αυτών των νέων κανονισμών θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2022.