Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αποκλειστικό: Η αρχηγός της Εθνικής Ολλανδίας Μάρετ Γκροθούες στον Παναθηναϊκό (φωτ., vid)!

Αποκλειστικό: Η αρχηγός της Εθνικής Ολλανδίας Μάρετ Γκροθούες στον Παναθηναϊκό (φωτ., vid)!

Μεταγραφή «βόμβα» σκάει για την ομάδα βόλεϊ γυναικών του Παναθηναϊκού που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Volleyplanet βρίσκεται μια ανάσα από το να ντύσει στα «πράσινα» την αρχηγό της Εθνικής Ολλανδίας Μάρετ (Μπάλκεσταϊν) Γκροθούες (γεν. 16 Σεπτεμβρίου 1988), «θωρακίζοντας» τα άκρα του με μια εξαιρετική αθλήτρια.

Συμπαίκτρια της Βασιλαντωνάκη

Ξεκινώντας αντίστροφα η 32χρονη διεθνής Ολλανδέζα ακραία τα τελευταία δυο χρόνια αγωνίστηκε στο τουρκικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στο Αϊδίνιο. Υπήρξε συμπαίκτρια της Ανθής Βασιλαντωνάκη από την οποία έσπευσε να πάρει και τη γνώμη της πριν αποφασίσει για το επόμενό της βήμα. Μάλιστα στο Αϊδίνιο η Γκρόθουες υπήρξε συμπαίκτρια και της πασαδόρου του Ολυμπιακού Στέλλας Χριστοδούλου με την οποία αναμένεται να βρεθεί αντίπαλος στα ντέρμπι «αιωνίων» της νέας σεζόν.

Η Γκροθούες αποχαιρέτησε πριν λίγες ημέρες στα social media την τουρκική ομάδα χωρίς να αποκαλύψει τον επόμενο σταθμό της καριέρας της, ο οποίος θα είναι ελληνικός ενώ ευχαρίστησε την ομάδα της που την στήριξε την τελευταία διετία.

View this post on Instagram

A post shared by Maret Grothues (@maret1988)

Ποια είναι η αρχηγός των “οράνιε”

Μεγάλη εμπειρία στα κορυφαία πρωταθλήματα, τίτλους σε επίπεδο συλλογικό αλλά και εθνικής ομάδας μαζί με την ηγετική προσωπικότητα συνθέτουν το παζλ της καριέρας της.

Η Γκροθούες ξεκίνησε το βόλεϊ το 1996, ενώ επαγγελματικό ντεμπούτο έκανε στην Pollux όπου έμεινε δυο σεζόν και συνέχισε στην Volleybalvereniging Longa59.

Τη σεζόν 2008-09 αγωνίστηκε στην Top Volley Combinatie Amstelveen και σε τρία χρόνια κέρδισε το πρωτάθλημα, το κύπελλο και δις το εγχώριο Super Cup. Παράλληλα είναι οι χρονιές που δέχεται κλήση για να παίξει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ολλανδίας, Με τις “τουλίπες”  κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2009 και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010 κερδίζει το βραβείο της καλύτερης σέρβερ.

Τη σεζόν 2011-12 αγωνίζεται για πρώτη φορά εκτός συνόρων, έχοντας την παρθενική της παρουσίας στο Καμπιονάτο, με τα “χρώματα” της Parma Volley Girls, ενώ την επόμενη χρονιά συνέχισε με τη φανέλα της Cuatto Volley Giaveno. Μεσούσης της σεζόν όμως, δέχεται πρόταση από την Lokomotiv Bakı Voleybol Klubu και μαζί με έναν ακόμη γαλαξία ξένων αστεριών (Μιγιασίρο, Σούσκε, Μοντζόνι, Αρτμένκο κ.α), μετακομίζει στο Αζερμπαϊτζάν, υπό τις οδηγίες του Ιταλού τεχνικού, Τζιουζέπε Κουκαρίνι.

Τη σεζόν 2013-14 και 2014-15 με τη γαλλική Racing Club de Cannes κερδίζει το Κύπελλο Γαλλίας και δύο τίτλους πρωταθλήματος, ενώ την πρώτη της σεζόν στην κοσμοπολίτικη έδρα,  αναδεικνύεται κορυφαία ακραία της LVN. Το 2015 παίρνει το «περιβραχιόνιο» στην Εθνική, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μπακού.

06-08-2016 BRA: Olympic Games day 1, Rio de Janeiro De Nederlandse volleybalsters hebben hun rentree op olympisch niveau glans gegeven door grootmacht China met 3-2 te verslaan / Maret Balkestein-Grothues #6

Τη σεζόν 2015-16 είχε φτάσει η ώρα του πολωνικού πρωταθλήματος, φορώντας τη φανέλα της Atom Trefl Sopot,  ενώ την ίδια χρονιά με την Εθνική ομάδα κερδίζει το χάλκινο στο Παγκόσμιο Grand Prix 2016. Το 2016 η Ολλανδία επιστρέφει μετά από 20 χρόνια σε Ολυμπιάδα, όμως η Γκροθούες τραυματίζεται στο δεύτερο ματς των ομίλων και επιστρέφει με λίγο χρόνο συμμετοχής στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Το 2016-17 επιστρέφει στην Ιταλία και την Neruda Volley, αλλά στα μέσα της σεζόν αποδέχεται την πρόταση για να ενισχύσει την Fenerbahçe Spor Kulübü στην Τουρκία με την οποία κερδίζει το Κύπελλο και το πρωτάθλημα. Με την Εθνική φτάνει στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2017 και κρεμάει στο στήθος της το ασημένιο μετάλλιο.

Το 2017-18 αγωνίζεται με την Chemik Police στην Πολωνία, αλλά η συνεργασία της σταματά πρόωρα και η ίδια μετακομίζει εκ νέου στο Καμπιονάτο και την Casalmaggiore.

Τη σεζόν 2018-19, όπου αναδεικνύεται με τις “οράνιε” κορυφαία αμυντικός στο νεοσύστατο Volley Nations League, συνέχισε την καριέρα της στη Ρουμανία και την CSM Βουκουρεστίου, ενώ τα δυο τελευταία χρόνια αγωνίστηκε στην Aydın BB (Αϊδίνιο) στην Τουρκία.

Το νέο ξένο αστέρι του “τριφυλλιού” είχε παντρευτεί το 2014 τον ακριβοπληρωμένο διεθνή άσο του χόκει, Μαρσέλ Μπάλκεστάιν, που το 2012 ήταν ασημένιος Ολυμπιονίκης με τους “ιπτάμενους Ολλανδούς” στο χόρτο του Λονδίνου. Ωστόσο οι δυο τους χώρισαν και το επίθετό της Γκροθούες επέστρεψε στη φανέλα.

Κίνηση από τα… παλιά

Μια σπουδαία μεταγραφή από το «πάνω ράφι» της αγοράς μετά από χρόνια για τον Παναθηναϊκό, η οποία θυμίζει εποχές εφόρου Βασίλη Πιστιόλη, όταν με την αμέριστη στήριξη του τότε διοικητικού ηγέτη Θανάση Γιαννακόπουλου στελέχωνε το τμήμα με κορυφαία ονόματα του γυναικείου βόλεϊ.

Στον Παναθηναϊκό κινούνται όλο αυτό το διάστημα μεθοδικά προκειμένου να “χτιστεί” μια ομάδα υπό τις οδηγίες του Απόστολου Οικονόμου, που θα σταθεί αξιοπρεπώς στην επανεμφάνισή της στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και κυρίως θα διεκδικήσει στα ίσα Κύπελλο και Πρωτάθλημα.

Εξάλλου, το φετινό πρωτάθλημα αναμένεται από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών και οι «πράσινες» για να επιστρέψουν στη διεκδίκηση τίτλων γνωρίζουν ότι πρέπει να σταθούν στον αυξημένο ανταγωνισμό κόντρα στην ομοιογένεια του Ολυμπιακού, τον ανερχόμενο και εύρωστο ΠΑΟΚ, τον πάντα υπολογίσιμο ΑΟ Θήρας, τη φιλόδοξη ΑΕΚ αλλά και τις παραδοσιακές ομάδες που δημιουργούν αξιόλογα σύνολα (Άρης κ.α).