ΓΝΩΜΕΣ

Διατροφή για να «πετάς» στην άμμο!

Διατροφή για να «πετάς» στην άμμο!

Ένα από τα πιο ανταγωνιστικά αθλήματα που κερδίζει θαυμαστές με γεωμετρική πρόοδο είναι αναμφισβήτητα το beach volley. Στις ακαδημίες beach volley μπορεί κάποιος είτε να μάθει τις βασικές αρχές του αθλήματος, είτε να βελτιώσει τις τεχνικές του. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή σε τουρνουά αποτελεί την πρόσβαση στο μαγικό χώρο του ανταγωνισμού και της αδρεναλίνης και στόχος, τις περισσότερες φορές, αποτελεί η νίκη. Όμως, τι μπορούμε να τρώμε ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητές μας στην επιτυχία; Ας δούμε μερικές βασικές αρχές.

Προηγούμενη μέρα.

Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το σώμα μας είναι όπως το αυτοκίνητο, αν δεν το γεμίσεις με αρκετά καύσιμα, θα σε αφήσει στη μέση της διαδρομής. Το καύσιμο για το σώμα του αθλητή είναι κατά βάση οι υδατάνθρακες. Επομένως, αν θέλεις να αυξήσεις τις αποθήκες ενέργειάς σου (γλυκογόνου όπως αποκαλούνται), φρόντισε το γεύμα της προηγούμενης μέρας του τουρνουά να είναι φαγητό κυρίως πλούσιο σε υδατάνθρακες , όπως μακαρόνια με τυρί ή κιμά, ριζότο με λαχανικά ή θαλασσινά, πατάτες με λίγο κοτόπουλο. Απόφυγε τις βαριές σάλτσες, το αλάτι και γενικά τα μπαχαρικά. Τα βαριά φαγητά δυσχεραίνουν την πέψη και πιθανότατα θα «δυσκολέψουν» τον ύπνο σου, ενώ τα μπαχαρικά θα σε οδηγήσουν σε μεγάλη πρόσληψη υγρών, που μάλλον θα συνεχιστεί και την επόμενη μέρα, διαταράσσοντας με αυτόν τον τρόπο την ηλεκτρολυτική ισορροπία του σώματός σου. Για τους πιο μυημένους, η φόρτιση υδατανθράκων μπορεί να ξεκινήσει λίγες μέρες πιο μπροστά, με δίαιτα μειωμένων υδατανθράκων και ταυτόχρονη εξαντλητική άσκηση, ενώ 2-3 μέρες πριν το τουρνουά, ο ρυθμός προπόνησης μειώνεται και η διαιτητική πρόσληψη υδατανθράκων μεγιστοποιείται. Με την τεχνική αυτή (φόρτιση υδατανθράκων) αδειάζουν οι αποθήκες γλυκογόνου και ξαναγεμίζουν (σχεδόν στο μέγιστο), κάτι που δεν επιτυγχάνεται, στον ίδιο βαθμό, με την απλή φόρτιση μια μέρα πριν.

Το πρωί

Προτίμησε ένα τοστ, ή 2 φέτες με μαργαρίνη και μέλι, είτε μια σπιτική τυρόπιτα, μαζί με χυμό ή φρούτα. Επίσης, καλή εναλλακτική είναι ένα ποτήρι γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ή μπάρα δημητριακών. Απόφυγε να τρως πλούσιο σε θερμίδες πρωινό, γιατί είναι μεγάλες οι πιθανότητες να μην γίνει εγκαίρως η πέψη. Για τους πιο μυημένους συστήνεται ο χυμός παντζαριού. Ο χυμός παντζαριού είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα, γεγονός που φαίνεται να αυξάνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ενώ, παράλληλα, επιτυγχάνεται η αυξημένη ροή οξυγόνου προς τους μυς, την καρδιά και τον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι το χρόνο έναρξης της κόπωσης.

Κατά τη διάρκεια

Το σημαντικότερο μέλημα είναι η σωστή ενυδάτωση. Μια πρακτική δοσολογία για ένα μέσο αθλητή (σύμφωνα με το American College of Sports Medicine) είναι 4-8 γουλιές υγρών ανά 15 λεπτά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όταν ο αγώνας είναι καλοκαίρι, τότε η δοσολογία θα πρέπει να είναι σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ αν λάβετε μέρος σε Christmas beach volley tournament, τότε η δοσολογία θα μπορούσε να είναι λιγότερο τακτική. Φυσικά, σε κάθε time out το πρώτο μας μέλημα είναι το νερό. Για τους περισσότερο μυημένους είναι τα ισοτονικά ποτά που παράλληλα με τη σωστή ενυδάτωση, εξασφαλίζουν άμεσα χρησιμοποιούμενη ενέργεια (γλυκόζη). Επιπλέον, την ίδια στιγμή διασφαλίζουν και την ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού (προσφέροντας κυρίως κάλιο και νάτριο).

Μεταξύ των αγώνων

Είναι πολύ πιθανό οι αγώνες σου στο τουρνουά να είναι περισσότεροι από δυο, οπότε και το καύσιμο που θα δώσεις σε αυτά τα μεσοδιαστήματα στο σώμα σου, να είναι καθοριστικής σημασίας. Να θυμάσαι ότι μετά από κάθε αγώνα, οι αποθήκες γλυκογόνου (ενέργειας) έχουν πέσει (μπορεί και στο μισό) και συνεπώς, η αναπλήρωσή τους θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την απόδοσή σου μέχρι τον επόμενο αγώνα σου. Μια μπανάνα θα σου δώσει περίπου 30 γραμμάρια υδατανθράκων, που είναι αρκετά για να αναπληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθηκών ενέργειας που έχασες. Παράλληλα, το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει και μαγνήσιο, ένα συστατικό που σχετίζεται με τη μειωμένη εμφάνιση μυϊκών κραμπών. Αν μεταξύ των αγώνων μεσολαβεί τουλάχιστον ένα δίωρο, θα μπορούσες να φας ένα σάντουιτς ή αραβική πίτα με τυρί και γαλοπούλα. Δεν συστήνεται η πρόσληψη λιπαρών τροφών, καθώς η διαδικασία της πέψης τους είναι πιο αργή και δεν εξυπηρετούν την αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου, που αποτελεί την κύρια ανάγκη. Ως εκ τούτου, δεν προτείνεται η κατανάλωση ξηρών καρπών, σοκολάτας, παστελιού κ.α.

Επίσης, εξαιρετική επιλογή, αν υπάρχει η δυνατότητα, είναι η πρόσληψη τονωτικών smoothies μεταξύ των αγώνων. Για παράδειγμα:

Τονωτικό smoothie
1 ποτήρι χυμό βερίκοκο
1 μπανάνα
1 Μήλο
2 κ.σ γιαούρτι  άπαχο
2 κ.σ σταφίδες
2 κ γλ. Κανέλλα

ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...