Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Χαριτωνίδης: «Λιγότερες ομάδες, αξιολόγηση και σύστημα Βελγίου»

Χαριτωνίδης: «Λιγότερες ομάδες, αξιολόγηση και σύστημα Βελγίου»

Ανήκει στη νέα γενιά των προπονητών, καθώς μόλις το 2018 «κρέμασε παπούτσια» έπειτα από 26 χρόνια παρουσίας στα γήπεδα ενώ αμέσως ακολούθησε το δρόμο της προπονητικής. Ο λόγος για τον Γιάννη Χαριτωνίδη, ο οποίος παίρνει την πάσα του Volleyplanet.gr και σχολιάζει την περίπτωση αλλαγής του Format στην Α1 γυναικών, ανατρέχει στο πρόσφατο παρελθόν του προτείνοντας ένα διαφορετικό σύστημα και πάλι βασισμένο στην ιδέα των ομίλων!

«Σίγουρα δεν είναι εύκολη η αλλαγή συστήματος διεξαγωγής πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τη μεγάλη κατηγορία. Από εκεί και πέρα, πριν μιλήσουμε για το όποιο σύστημα θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι στόχος για το πρωτάθλημά μας είναι να βελτιώνεται διαρκώς, να έχει υγιείς ομάδες, να έχει χορηγούς και φυσικά να κερδίζει περισσότερους φίλους», αναφέρει ο προπονητής νεανίδων του ΠΑΟΚ.

Αναφερόμενος στον αριθμό ομάδων της Volleyleague που θα κάνουν πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, ο Χαριτωνίδης που πέρυσι στην πρώτη παρουσία του Δικεφάλου στην Α1 ήταν ο άμεσος συνεργάτης του Σλοβάκου, Μίχαλ Μάσεκ, σχολιάζει: «Αν οι ομάδες αυξηθούν σε 14 σίγουρα αυτό δεν είναι προς την κατεύθυνση που προανέφερα. Όσο λιγότερες ομάδες, τόσο πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε αυστηρά τη συμμετοχή των ομάδων που μπορούν οργανωτικά και αγωνιστικά να συμμετάσχουν και να σταθούν με αξιώσεις στην κατηγορία. Να υπάρχει μια επιτροπή αδειοδότησης και αξιολόγησης των συμμετεχουσών ομάδων και να υπάρχει ένα μίνιμουμ εγγυημένο μπάντζετ 70-80.000 για να λάβουν μέρος. Επιπλέον, κάποια στιγμή πρέπει να γίνει χρήση και της wild card στο πρωτάθλημά μας».

Για το τέλος, ο Γιάννης Χαριτωνίδης θυμάται το σύστημα διεξαγωγής του Βελγίου, όταν είχε αγωνιστεί για λογαριασμό της Τόρτχουντ, το οποίο και παραθέτει, δίνοντας με τη σειρά του πάσα και τροφή για σκέψη. «Το format είχε να κάνει με δυο ομίλους των 6 ομάδων με βάση την κατάταξη της προηγούμενης σεζόν. Οι έξι πρώτοι στον έναν όμιλο και οι άλλοι έξι στον δεύτερο. Σε κάθε όμιλο οι ομάδες παίζουν εντός-εκτός μεταξύ τους και συγκεντρώνουν βαθμούς. Οι πρώτες έξι ομάδες βάσει βαθμολογίας μπαίνουν στα πλέι οφ βάσει της κατάταξης ενώ από το δεύτερο όμιλο οι δυο πρώτες μπαίνουν στα πλέι οφ. Στην επόμενη φάση παίζονται τα play off 8 (ο 1ος με τον 8ο, ο 2ος με τον 7ο, ο 3ος μς τον 6ο και ο 4ος με τον 5ο) ενώ οι ομάδες που απομένουν από τον δεύτερο όμιλο αντίστοιχα παίζουν play out. Έτσι προημιτελικοί, ημιτελικοί και τελικοί είναι πραγματικά ανταγωνιστικοί και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον στο φινάλε με τους καλύτερους να διεκδικούν τον τίτλο»!