ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Covid-19: Μόνο Ιάπωνες θεατές στο Τόκιο 2020; Τι αποφάσισε η Ιαπωνική κυβέρνηση

Covid-19: Μόνο Ιάπωνες θεατές στο Τόκιο 2020; Τι αποφάσισε η Ιαπωνική κυβέρνηση

Χωρίς θεατές από το εξωτερικό αποφάσισε η Ιαπωνία να διοργανώσει το καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς και  Παραολυμπιακούς του Τόκιο,  λόγω της ανησυχίας του κοινού για το Covid-19, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ την Τρίτη, επικαλούμενα ντόπιους αξιωματούχους με γνώση και ενημέρωση επί του θέματος.

Από την πλευρά της της οργανωτική επιτροπή Αγώνων του Τόκιο 2020 δήλωσε σε απάντηση ότι θα ληφθεί επίσημη απόφαση έως τα τέλη Μαρτίου, έπειτα από συνάντηση με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, ΠΟΥ  είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 24 Ιουλίου-9 Αυγούστου 2020 και αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, αποφασίστηκαν να διεξαχθούν στις 23 Ιουλίου-8 Αυγούστου 2021.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων “Kyodo” ανέφερε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποδοχή φιλάθλων από το εξωτερικό δεν θα ήταν δυνατή δεδομένης της ανησυχίας του κοινού για τον κορονοϊό και τον εντοπισμό πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων σε πολλές χώρες.

Η τελετή έναρξης και το άναμμα ης ολυμπιακής φλόγας επεσήμανε το “Kyodo”θα πραγματοποιηθεί  στο βορειονατολικό τμήμα της Φουκουσίμα, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς κανέναν θεατή, παρά μόνο με τους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους.

Η εφημερίδα “Asahi Shimbun” δήλωσε ότι η ΔΟΕ είχε ζητήσει από την Ιαπωνία να κάνει κάποιες εξαιρέσεις για ξένους επισκέπτες που συνδέονται με χορηγούς και ότι η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ολυμπιακής Επιτροπής, στο φετινό μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του Πλανήτη που θα φιλοξενήσει η Ιαπωνία. 11 χιλιάδες αθλητές θα αγωνιστούν σε 43 αθλήματα.  Μάλιστα η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα είναι οι πρώτοι που θα υπάρχει ισορροπία μεταξύ των φύλων ως προς τον αριθμό των αθλητών. Στη δήλωση της ΔΟΕ, αναφέρεται ότι περίπου το 49% των αθλητών που θα λάβουν μέρος στο Τόκιο 2021 θα είναι γυναίκες.

Η Ιαπωνία μέχρι σήμερα έχει καταγράψει περισσότερα από 441.200 κρούσματα Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας, με τον αριθμό των θανάτων να υπερβαίνει τους 8.300.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση της εφημερίδας “Yomiuri” οι περισσότεροι Ιάπωνες δεν θέλουν ξένους επισκέπτες να παρακολουθήσουν τους Αγώνες, καθώς φοβούνται ότι μια μεγάλη εισροή θα μπορούσε να προκαλέσει επανεμφάνιση μολύνσεων,

Η έρευνα έδειξε ότι το 77% των ερωτηθέντων ήταν αντίθετο στο να επιτρέψουν στους ξένους επισκέπτες  να παρευρεθούν, έναντι 18% που τάχθηκαν υπέρ.