ΔΙΕΘΝΗ

«Με το δεξί» Γιορντάνοφ-Ουτσίκοφ στο VNL- Αφιέρωμα

«Με το δεξί» Γιορντάνοφ-Ουτσίκοφ στο VNL- Αφιέρωμα

Χωρίς εκπλήξεις και με την αγχώδη νίκης 3-2 της Βουλγαρίας των Γιορντάνοφ Ουτσίκοφ επί της γηπεδούχου Κίνας στο Νίνγκμπο, άνοιξε την Παρασκευή η αυλαία των αγώνων της 1ης εβδομάδας του 2018 FIVB Volleyball Nations League ανδρών σε Κίνα και Πολωνία.

Όπως είδαμε και στην αντίστοιχη διοργάνωση των γυναικών πολλές ομάδες, επωφελούνται από το νέο προκαταρκτικό πρόγραμμα των 5 εβδομάδων, ξεκουράζοντας στα πρώτα τους παιχνίδια τα αστέρια τους, με την προσδοκία ότι θα κερδίσουν το χαμένο έδαφος αργότερα.

“Φωτεινές” εξαιρέσεις από την παραπάνω περίπτωση, κάποιοι παίκτες που αγωνίστηκαν στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ του Καζάν, όπως οι άσοι της Περούτζια: Ζάιτσεφ (Ιταλία), Ατανασιέβιτς (Σερβία), Ποντραάσκανιν (Σερβία) και ο φιναλίστ της Λούμπε Τσιβιτανόβα, Χουαντορένα που ρίχνονται από σήμερα κιόλας στη μάχη της διάκρισης με τις ομάδες τους.

Δείτε το  σχετικό αφιέρωμα του Volleyplanet

 1ος Όμιλος – Ρουέν, Γαλλία

Γαλλία

Οι οικοδεσπότες “τρικολόρ” με σημαιοφόρο τον σουπερστάρ της ρωσικής Ζενίτ Καζάν, Έρβιν Ν’ Γκαπέ να χει κερδίσει πριν από λίγες μέρες για πρώτη φορά στην καριέρα του το Emir Cup, κατεβάζουν μία πανίσχυρη ομάδα, παρά την απουσία του Τρεβόρ Κλεβενό

Πασαδόροι Benjamin Toniutti (Zaksa Kedierzyn-Kozle/POL), Antoine Brizard (Varsovie/POL)
Ακραίοι: Earvin Ngapeth (Modène/Al Rayyan, ITA/QAT), Julien Lyneel (Shanghai/CHN), Thibault Rossard (Asseco Resovia Rzeszow/POL), Kevin Tillie (Pékin/CHN)
Διαγώνιοι: Jean Patry (Montpellier), Stephen Boyer (Chaumont)
Κεντρικοί: Kevin Le Roux (Rennes), Nicolas Le Goff (Latina/ITA), Barthélémy Chinenyeze (Asseco Resovia Rzeszow/POL), Jonas Aguenier (Chaumont)
Λίμπερο: Jenia Grebennikov (Lube Civitanova/ITA), Jérémie Mouiel (Chaumont)

Αυστραλία

Τα “καγκουρό” ρίχνονται στην μάχη της διάκρισης χωρίς τους δύο πιο αποτελεσματικούς ακραίους τους τον Πολ Κάρολ και Νέιθαν Ρόμπερτς.

Πασαδόροι: Arshdeep Dosanjh, Harrison Peacock

Ακραίοι Χίτστερ: Paul Sanderson, Max Staples, Ιορδανία Ρίτσαρντς (επίσης libero), Λουκ Σμιθ, Τόμας Έβεν Ντάγκλας-Πάουελ
Διαγώνιοι: Λίνκολν Αλέξανδρος Ουίλιαμς, Τόμας Χόνγκς
Κεντρικοί: Beau Graham. Travis Passier, Trent O’Dea, Nehemiah Mote
Λίμπερο: Λουκάς Περί

Ιράν

Το Ιράν, παρών σε ένα ακόμη μεγάλο ραντεβού του αθλήματος, με τρεις 18χρονους διεθνείς και έναν 19χρονο διαθέτει την ομάδα με το μικρότερο μέσο όρο της διοργάνωσης. Το μεγάλο αστέρι της ομάδας, ο “μαέστρος” Saeid Marouf θα προσπαθήσει να πάρει την ομάδα στις πλάτες του και να κάνει “ζημιές”, ωστόσο η έλλειψη εμπειρίας, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του Ιράν.

Πασαδόροι: Saeid Marouf, Farhad Salafzoon
Ακραίοι: Mojtaba Mirzajanpour, Milad Ebadipour, Farhad Ghaemi, Morteza Sharifi, Meysam Salehi
Διαγώνιοι: Amir Ghafour, Saber Kazemi
Κεντρικοί: Seyed Mohammad Mousavi, Ali Shafiei, Saman Faezi
Λίμπερο: Mahdi Marandi, Mohammad Reza Hazratpour

Iαπωνία

Ο “άγνωστος Χ” της διοργάνωσης, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η 14άδα της “Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου”, πηγαίνει στη Γαλλία με τρεις ήττες σε ισάριθμα φιλικά ματς. Στο ένα, παρά τους 20 πόντους του Γιόσι Νισίνταηττήθηκε από τη Γαλλία με 3-2,  ωστόσο οι δύο προηγούμενες ήττες με 3-1 σετ και 4-0 σετ από την Ολλανδία, που δεν κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης, δεν αποτελούν για τους Ασιάτες καλό σημάδι ενόψει της πρεμιέρας.

2ος Όμιλος, – Νίνγκμπο, Κίνα

Κίνα

Όπως και στην αντίστοιχη διοργάνωση των Γυναικών η Κίνα θα συμμετάσχει στο VNL με ένα νεανικό σύνολο. Για την ακρίβεια η φετινή ομάδα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που πέρυσι κατέλαβε την 17η θέση στο World League, ωστόσο μπροστά στους χιλιάδες οπαδούς τους οι Κινέζοι σίγουρα θα έχουν μεγάλο κίνητρο και δίψα για διάκριση.

Πασαδόροι: Yu Yaochen, Liu Meng
Ακραίοι: Zhang Chen, Zhang Jingyi, Ji Daoshuai (Captain), Du Haixiang, Liu Libin
Διαγώνιοι: Jiang Chuan
Κνετρικοί: Chen Longhai, Rao Shuhan, Yu Zhang, Zhang Zuyuan
Λίμπερο: Tong Jiahua, Chen Jiajie

china

Βουλγαρία

Η ομάδα του Πλάμεν Κονσταντίνοφ δεν είναι μόνο οικεία στο ελληνικό κοινό, με πολλούς διεθνείς να έχουν λάμψει στα γήπεδά μας, αλλά διαθέτει και φοβερή ποιότητα και δυναμική σε όλες τις θέσεις. Οι “δικοί μας” αστέρες Ουτσίκοφ (ΠΑΟΚ), Γιορντάνοφ (Φοίνικας Σύρου) θα προσπαθήσουν να καλύψουν με τον καλύτερο τρόπο το κενό του χειρουργημένου Σοκόλοφ και σίγουρα οι “γείτονες” με τα… καντάρια εμπειρίας και ποιότητας που διαθέτουν, αποτελούν “σκληρό καρύδι” για κάθε αντίπαλο. Κάτι που έδειξαν άλλωστε και στο πρόσφατο φιλικό της Ρωσίας, όπου ηττήθηκαν από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρωσία με 3-2 σετ, στα σημεία.

Πασαδόροι: Georgi Bratoev, Georgi Seganov
Rozalin Penchev, Todor Skrimov, Valentin Bratoev, Nikolay Penchev
Διαγώνιοι: Nikolay Uchikov, Boyan Yordanov
Κεντρικοί: Iliya Petkov, Svetoslav Gotsev, Victor Yosifov, Aleks Grozdanov
Λίμπερο: Vladislav Ivanov, Teodor Salparov

Η.Π.Α

Λόγω της συμμετοχής τους στο πρόσφατο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ με τις ομάδες τους οι Μίκα Κρίστενσον, Ματ Άντερσον και Άαρον Ράσελ, θα χάσουν το άνοιγμα της αυλαίας της διοργάνωσης προκειμένου να πάρουν πολύτιμες ανάσες και να βοηθήσουν στη συνέχεια. Αυτό ωστόσο, δίνει πολλές ευκαιρίες σε νέους αθλήτές να δείξουν το ταλέντο τους, όπως και ο Κάιλ Ένσινγκ, που κάνει ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα της “αστερόεσσας”.

Πασαδόροι: Kawika Shoji, Jonah Seif
Ακραίοι: Taylor Sander, T.J. DeFalco, Thomas Jaeschke, Jake Langlois
Διαγώνιοι: Ben Patch, Kyle Ensing
Κεντρικοί: Jeff Jendryk, Max Holt, Taylor Averill, David Smith (Captain),
Λίμπερο: Dustin Watten, Erik Shoji

Αργεντινή

Με νέο προπονητή, τον πρωταθλητή Βραζιλίας, Μαρτσέλο Μέντες η “μπιανκοσελέστε” φιλοδοξεί ότι έχει τις δυνατότητες να κάνει μία αξιόλογη πορεία στη νεοσύστατη διοργάνωση. Ο 22χρονος Μπρούνο Λίμα, που “έλαμψε” στο εγχώριο πρωτάθλημα έχει την ευκαιρία να δείξει την αξία του και εκτός συνόρων, όπως επίσης και οι Μαρτίνεζ Φράνκι, Λοσέρ, που πέρυσι το καλοκαίρι έκαναν το ντεμπούτο τους στους “γκαούτσος” υπό τις οδηγίες του Χούλιο Βελάσκο, όπου κατέλαβαν την 10η θέση στο World League. Ένας ακόμη πρωταγωνιστής του πρόσφατου φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ , ο πασαδόρος Λουτσιάνο Ντε Τσέκο θα “λάμψει δια της απουσίας” του από την πρεμιέρα στην Κίνα για αυτή την εβδομάδα.

Πασαδόροι: Maximiliano Cavanna, Matias Sanchez
Ακραίοι: Ezequiel Palacios, Alejandro Toro, Jan Martinez Franchi, Tomas Lopez, Lisandro Zanotti
Διαγώνιος: Bruno Lima
Κεντρικοί: Martin Ramos, Agustin Loser, Pablo Crer, Joaquin Gallego
Λίμπερο: Santiago Danani, Franco Massimino

3ος Όμιλος – Κατοβίτσε & Κρακοβία, Πολωνία

Πολωνία

Για μια ακόμη φορά η Πολωνία ανέλαβε τη διοργάνωση ενός ομίλου με την ελπίδα πως θα τα πάει καλύτερα από το περσινό Eurovolley, όπου αποκλείστηκε από νωρίς. Με νέο τεχνικό στον πάγκο τους τον Βέλγο προπονητή της γερμανικής Φριντριχσχάφεν, Βίταλ Χέινεν και “μαέστρο” τον πρωταθλητή του Ολυμπιακού, Ντρίζγκα η Πολωνία, μπορεί να μην έχει ακόμη τον πρωταθλητή Ευρώπης, Βιλφρέντο Λεόν και τον Κούμπιακ, αλλά με την παρουσία του Νταβίντ Κονάρσκι, που έχασε πέρυσι το Ευρωπαϊκό λόγω τραυματισμού και την έδρα της, φαντάζει ικανή να “κοιτάξει’ κάθε αντίπαλο “στα μάτια”.

Πασαδόροι: Fabian Drzyzga, Grzegorz Lomacz
Ακραίοι: Lukasz Kaczmarek, Artur Szalpuk, Michal Kubiak (Captain), Aleksander Sliwka, Bartosz Bednorz
Διαγώνιοι: Dawid Konarski, Damian Schulz
Κεντρικοί: Pitor Nowakowski, Bartlomiej Lemanski, Jakub Kochanowski
Λίμπερο: Pawel Zatorski, Kacper Piechocki

poland

Καναδάς

Πέρυσι το καλοκαίρι η ομάδα του Καναδά,αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη στο World League καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Φέτος όμως η αποστολή της παρέας του πρώην πύργου του Παμβοχαϊκού, Βαν ντε Χόορν, είναι άκρως επικίνδυνη, απόντος μάλιστα του εξαιρετικού μπόμπερ Σάρον Βέρνον-Έβανς, που χειρουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας.

Πασαδόροι:TJ Sanders (Captain), Brett Walsh
Ακραίοι: Steve Marshall, Nicholas Hoag, Stephen Maar, Jason DeRocco
Διαγώνιοι: Ryan Sclater, Bradley Gunter
Κεντρικοί: Lucas Van Berkel, Daniel Jansen Vandoorn, Graham Vigrass, Arthur Szwarc
Λίμπερο: Blair Bann, Bryan Duquette

Ρωσία

Με τον MVP του Τσάμπιονς Λιγκ, της κατόχου του τίτλου Ζενίτ Καζάν, Μαξίμ Μιχαήλοφ “στα πιτς” για την 1η εβδομάδα των αγώνων, η “βασίλισσα της Ευρώπης”, Ρωσία διαθέτει ένα από τα πιο πλήρη ρόστερ της διοργάνωσης και θεωρείται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για τo Final 6 και τη διεκδίκηση του τροπαίου.

Πασαδόροι: Pavel Pankov, Igor Kobzar
Ακραίοι: Anton Karpukhov, Dmitry Volkov, Alexander Markin, Egor Kliuka
Διαγώνιοι: Konstantin Bakun, Romanas Shkulyavichus
κεντρικοί: Ilia Vlasov, Igor Philippov, Dmitriy Muserskiy, Inal Tavasiev
Λίμπερο: Alexander Sokolov, Roman Martynyuk

Νότια Κορέα

Ο “αδύναμος κρίκος” του ομίλου και με μόλις δύο παίκτες πάνω από 2 μέτρα η κοντύτερη της διοργάνωσης. Η Νότια Κορέα απόντος του Λι Κανγκ Γον, κορυφαίος σκόρερ της ομάδας στο περσινό World League με 125 πόντους σε 9 παιχνίδια. αναμένεται εκτός από το μπλοκ να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην επίθεση, αφού ο επόμενος τοπ σκόρερ Γουνγκ Γισεόκ είχε μόλις 75. Μοναδικός διαγώνιος στην ομάδα ο αρχηγός και συμπαίκτης του Φράγκου στην φιναλίστ Hyundai Sky Walkers, Μουν.

Πασαδόροι: Taekui Hwang, Min-Gyu Lee
Ακραίοι: Jae-Duck Seo, Hui-Chae Song, Gyeong-Bok Na, Jiseok Jung, Kwang-In Jeon, Du-Yeon Hwang
Διαγώνιοι: Sung-Min Moon (Captain)
Κεντρικοί: Kyumin Kim, Seong-Tae Jin, Jae-Hwi Kim
Λίμπερο: Dong-Hyuk Kwak, Minsu Jeong

4ος Όμιλος – Κράλιεβο, Σερβία

Με τον πρώην “Πειρατή” και νυν άσο της πολωνικής Τρεφλ Γκντανσκ, Νικολά Μιγιαϊλοβιτς στις τάξεις της, αλλά και τους Αταννασίεβιτς, Ποντράσκανιν άρτι αφιχθέντες από το πρόσφατο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ της Ρωσίας,  η οικοδέσποινα Σερβία φιλοξενεί τον πιο ενδιαφέροντα ίσως όμιλο της διοργάνωσης με Βραζιλία, Γερμανία και Ιταλία, όπου οι γηπεδούχοι, που θα είναι ενισχυμένοι σε σχέση με το Εurovolley με την επιστροφή Ίβοβιτς, ποντάρουν πολλά στην έδρα τους για διάκριση, αρχής γενομένης από την μάχη της πρεμιέρας κόντρα στη “σελεσάο”.

Πασαδόροι: Nikola Jovovic, Ivan Kostic
Ακραίοι: Uros Kovacevic, Milan Katic, Marko Ivovic, Nikola Mijalovic
Διαγώνιοι: Aleksandar Atanasijevic, Drazen Luburic
Κνετρικοί: Aleksandar Okolic, Marko Podrascanin, Srecko Lisinac
Λίμπερο: Nikola Rosic, Neven Majstorovic

Βραζιλία

Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες και περσινοί φιναλίστ του World League αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα μεγάλα φαβορί για το τελικό ραντεβού των έξι κορυφαίων ομάδων της διοργάνωσης. Ωστόσο, η “σελεσάο” εκτός από τους δύσκολους αντιπάλους θα έχουν στο Κράλιεβο να αντιμετωπίσουν και την ταλαιπωρία του ταξιδιού, καθώς η… μουρμούρα της παρέας του Μπρουνίνιο, δεν σταμάτησε τις τελευταίες μέρες, καθώς δεν υπάρχει απευθείας πτήση από το Ρίο για αυτό το υπερατλαντικό ταξίδι. Μένει πλέον να δούμε αν οι παίκτες των “βερντεόρο” θα είναι συγκεντρωμένοι μέσα στο γήπεδο ή θα επηρεαστούν από την ταξιδιωτική…. Οδύσσεια.

Πασαδόροι: Bruno “Bruninho” Rezende, William Arjona
Ακραίοι: Mauricio Borges, Luiz “Lipe” Fonteles, Douglas Souza, Leonardo “Leo” Nascimento
Διαγώνιοι: Evandro Guerra, Wallace de Souza
Κνετρικοί: Mauricio Souza, Lucas “Lucao” Saatkamp, Isac Santos, Eder Carbonera
Λίμπερο Thales Hoss, Murilo Endres

Γερμανία

Η ομάδας του θηριώδους πρωταθλητή του Ολυμπιακού, Μάρκους Μπέμε φαντάζει ως το αουτσάιντερ του ομίλου, αλλά είναι γνωστό πως τα “Πάντσερ” φημίζονται για τη μαχητικότητα και το πάθος τους μέχρι τον τελευταίο πόντο. Η “νάτσιοναλμανσαφτ” πάντως, ποντάρει πολλά στους δύο 20χρονους ταλαντούχους λίμπερο, Ζένγκερ και Μπογκατσεφ.

Πασαδόροι: Lukas Kampa (Captain), Jan Zimmerman
Ακραίοι: Christian Fromm, Ruben Schott, Moritz Reichert, David Sossenheimer
Διαγώνιοι: Simon Hirsch, Daniel Malescha
Κεντρικοί: Tobias Krick, Jakob Gunthor, Noah Baxpohler, Marcus Bohme
Λίμπερο: Egor Bogachev, Julian Zenger

germany_italy

Ιταλία

Η “σκουάντρα ατζούρα”, που τερμάτισε τελευταία και καταϊδρωμένη στο περισνό World League, κατεβάζει στη νεοσύστατη διοργάνωση την καλύτερη ομάδα που θα μπορούσε, καθώς δεν λείπουν και κάποιοι τραυματισμοί. Της ιταλικής ομάδας , θα ηγηθεί ο νεοπαοκτηθείς άσος της Μόντενα, Ιβάν Ζάιτσεφ, που όπως και άλλοι διεθνείς, παρά την κόπωση από τη συμμετοχή τους στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λίγκ στηρίζουν την ομάδα του Τζιάνι, που αντιμετωπίζει το VNL ως κρας τεστ, ενόψει του προσεχούς Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Πασαδόροι: Michele Baranowicz, Simone Giannelli
Ακραίοι: Oleg Antonov, Osmany Juantorena, Simone Parodi, Gabriele Nelli, Luigi Randazzo, Ivan Zaytsev
Κεντρικοί: Simone Anzani, Enrico Cester, Enrico Diamantini, Daniele Mazzone
Λίμπερο: Massimo Colaci , Salvatore Rossini

Το πρόγραμμα & τα αποτελέσματα της πρεμιέρας

Α’ όμιλος Ρουέν (Γαλλία):  Παρασκευή 25/5: Αυστραλία-Ιαπωνία 1-3, Γαλλία-Ιράν 3-1.
Σάββατο 26/5: Αυστραλία-Ιράν, Γαλλία-Ιαπωνία.
Κυριακή 27/5: Ιράν-Ιαπωνία, Γαλλία-Αυστραλία.

Β’ όμιλος Νίνγκμπο (Κίνα): Παρασκευή 25/5: Αργεντινή-ΗΠΑ 2-3 , Κίνα-Βουλγαρία 2-3 (Γιορντάνοφ 17π, Ουτσίκοφ 11π)
Σάββατο 26/5: Βουλγαρία-Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα-Αργεντινή
Κυριακή 27/5: Βουλγαρία-Αργεντινή, Κίνα-Ηνωμένες Πολιτείες.

Γ’ όμιλος Κατοβίτσε & Κρακοβία (Πολωνία): Παρασκευή 25/5: Πολωνία-Νότια Κορέα 3-0, Ρωσία-Καναδάς 3-0.
Σάββατο 26/5: Πολωνία-Ρωσία, Καναδάς-Νότια Κορέα
Κυριακή 27/5: Πολωνία-Καναδάς, Νότια Κορέα-Ρωσία

Δ’ Όμιλος Κράλιεβο (Σερβία): Παρασκευή 25/5:  Γερμανία-Ιταλία 1-3, Σερβία-Βραζιλία 0-3.
Σάββατο 26/5: Ιταλία-Βραζιλία, Γερμανία-Σερβία.
Κυριακή 27/5: Βραζιλία-Γερμανία, Ιταλία-Σερβία.

Ο δρόμος προς το Final 6 της Γαλλίας 

Στο τέλος των 130 αγώνων των πέντε εβδομάδων, οι πέντε κορυφαίες ομάδες στη γενική κατάταξη με βάση τις νίκες, τους πόντους και το άθροισμα των σετ θα διεκδικήσουν μαζί με την οικοδέσποινα Γαλλία από τις από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου στη Λιλ της Γαλλίας τον ιστορικό τίτλο της νεοσύστατης διοργάνωσης.