ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Διάταξη «φωτιά» για τις Ομοσπονδίες των ομαδικών

Διάταξη «φωτιά» για τις Ομοσπονδίες των ομαδικών

Εδώ και λίγες ημέρες έχει δοθεί προς διαβούλευση το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου το οποίο επιφανειακά έχει ήδη αναλυθεί… Μόνο που όσο περνούν οι μέρες και γίνονται κατανοητές κάποιες διατάξεις που προβλέπονται, η απόγνωση μεγαλώνει!

Στο άρθρο 137 και στο κεφάλαιο Β’ γίνεται αναφορά στην συγκρότηση των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Δικαιοδοτικών Οργάνων (οι αθλητικοί δικαστές). Όπως αναφέρει το άρθρο 4 τα Πρωτοβάθμια όργανα στα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο) είναι τριμελή (μέχρι τώρα σε όλα τα αθλήματα εκτός ποδοσφαίρου ήταν μονομελή), ενώ αντιστοίχως τρεις είναι και οι αναπληρωματικοί τους, με τον πρόεδρο της επιτροπής να είναι πρόεδρος πρωτοδικών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και τα δύο μέλη πρωτοδίκες της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Στο άρθρο 138 προκύπτει ένα νέο στοιχείο, καθώς θεσμοθετείται και σε κάθε άθλημα εισαγγελέας πειθαρχικής διωξης, ο οποίος μπορεί να παρεμβαίνει όπου το κρίνει σκόπιμο όταν προκύπτουν διάφορες παραβατικές συμπεριφορές. Τέτοια καθήκοντα ασκεί εισαγγελέας πρωτοδικών.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά τα ωραία αρχίζουν στο άρθρο 146 όπου διευκρινίζονται οι οικονομικές αποζημιώσεις των συμμετεχόντων στις ειθαρχικές επιτροπές. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η αποζημίωση των μελών των πρωτοβαθμίων δικαιοδοτικών – πειθαρχικών οργάνων κάθε αθλήματος, καθώς και των γραμματέων τους, βαρύνει τον αθλητικό φορέα που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του αντιστοίχου επαγγελματικού ή ερασιτεχνικού πρωταθλήματος ή του κυπέλλου κάθε αθλήματος, η δε αποζημίωση του εισαγγελέα πειθαρχικής δίωξης κάθε αθλήματος βαρύνει την οικεία αθλητική ομοσπονδία. Εφ’ όσον τα προαναφερόμενα όργανα συγκροτούνται από εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς, η αποζημίωση δεν μπορεί να είναι ανά μήνα κατώτερη από το ήμισυ και ανώτερη από το σύνολο του μεικτού ποσού του βασικού μισθού του βαθμού που κατέχει ο δικαστικός λειτουργός κατά το χρόνο συγκρότησης του δικαιοδοτικού – πειθαρχικού οργάνου».

Ξέρετε πως μεταφράζεται η παραπάνω διάταξη; Μηνιαίως για τους αθλητικούς δικαστές (τακτικούς, αναπληρωματικούς και εισαγγελέα πειθαρχικής δίωξης) οι ομοσπονδίες θα χρειάζονται 10 με 15 χιλιάδες ευρώ (στην καλύτερη των περιπτώσεων) στα οποία αν προσθέσουμε τα χρήματα για την επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών θα φτάνουν τις 20.000 ευρώ!

Δηλαδή το χρόνο θα χρειάζονται 200 με 250.000 για τις συγκεκριμένες επιτροπές.

Δεν ξέρουμε ποιο φωτεινό μυαλό σκέφτηκε κάτι τέτοιο, αλλά αν τελικά ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη τότε πολύ απλά τα συγκεκριμένα αθλήματα (πλην ποδοσφαίρου-μπάσκετ) θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα και τίθεται θέμα ύπαρξης τους!

Πηγή: Sportsfeed