Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Δικέφαλη νίκη στου Ρέντη

Δικέφαλη νίκη στου Ρέντη

Ανάλυσε το

Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να σπάσει το αήττητο του Ολυμπιακού και να πάρει τη νίκη στο τάι μπρέικ (27-25) μέσα στου Ρέντη, πατώντας κορυφή στην Α1 Ανδρών σε μια απίστευτη ισοβαθμία. Μελανό σημείο το… φινάλε εκτός τάραφλεξ με ρίψεις αντικειμένων σε παίκτες του Δικεφάλου και διαιτητή.

Συναρπαστικό μέχρι το τελευταίο του πόντο ήταν το ντέρμπι του Ρέντη μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Ένα ντέρμπι που είχε θέαμα, ένταση, διακοπή, αλλά και ανατροπή… Ο Δικέφαλος του Βορρά αν και προηγήθηκε με 0-2, επικράτησε με 2-3 σε ένα καταπληκτικό ταϊ-μπρεϊκ το οποίο έγραψε ιστορία. Ωστόσο το ντέρμπι των πρωτοπόρων αμαυρώθηκε από τα όσα έγιναν στο 0-2 αλλά και στο τέλος του αγώνα όταν οπαδοί του Ολυμπιακού πέταξαν αντικείμενα στους παίκτες του ΠΑΟΚ και υπήρξε 25λεπτη διακοπή.

Ένα ντέρμπι το οποίο ήταν από τα καλύτερα του φετινού πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ με έναν εντυπωσιακό Γκόμεζ πέρασε νικηφόρα από το Ρέντη και πήρε τη νίκη που τον φέρνει στην πρώτη θέση.

Ο Ολυμπιακός παρα το γεγονός ότι έχανε με 0-2 κατάφερε να γυρίσει τον αγώνα και να διεκδικήσει την νίκη στο 5ο σετ. Ένα τάϊ-μπρέϊκ που έληξε για τον ΠΑΟΚ αλλά που έγιναν απίστευτα πράγματα.

Όσα συνέβησαν μετά το τέλος του αγώνα αποτελούν μια μεγάλη ντροπή για το άθλημα αφού δεκάδες αντικείμενα πετάχτηκαν από την εξέδρα και μάλιστα ορισμένα μπουκάλια τραυμάτισαν τον Γκόμεζ στο χέρι και εξετάστηκε από τον γιατρό του Ολυμπιακού, ενώ ένας κουβάς χτύπησε τον Γεωργουλέα που κατέβαινε από την σκάλα.  

Προβάδισμα με Γκόμεζ

Ένας ενθουσιώδης ΠΑΟΚ ξεκίνησε πολύ δυνατά έχοντας όπλο την καλή επιθετική λειτουργία αλλά και το σερβίς απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που δεν μπορούσε να σκοράρει ενώ είχε προβλήματα στους πρώτους πόντους στην υποδοχή του. Ο Δικέφαλος έφτασε στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ προηγούμενος με +4 (4-8). Εκμεταλλευόμενοι τα χαμένα σερβίς από Παντακίδη και Χιμένες μαζί με άσο του Κλάρκ, οι «ερυθρόλευκοι» μάζεψαν τη διαφορά σε 10-12.

Η ομάδα του Καλμαζίδη αντέδρασε με μπλοκ και τον Σαφράνοβιτς να ανεβαίνει επιθετικά με αποτέλεσμα να φτάσει στο δεύτερο τεχνικό τάιμ αουτ και πάλι στ +4 (12-16).

Μια διαφορά που διατηρήθηκε (16-21) αφού ο ΠΑΟΚ είχε 80% στην επίθεση! Ο Ολυμπιακός ροκάνισε τη διαφορά και ο Χριστοφιδέλης με μπλοκ άουτ μείωσε στους δυο (20-22). Κάπου εκεί ο Γκόμεζ στα… δύσκολα «καθάρισε» για το Δικέφαλο το πρώτο σετ, δίνοντας ψυχολογία και προβάδισμα 0-1 (22-25) σετ την ομάδα του.

Δικέφαλη αντεπίθεση

Στο δεύτερο σετ ο Ολυμπιακός φρόντισε να ξεκινήσει καλύτερα από τον ΠΑΟΚ και με τους Κλάρκ, Κόϊστρα και τον Χριστοφιδέλη πήρε από νωρίς το προβάδισμα με 4-2 και 7-4 ενώ με τα λάθη των «ασπρόμαυρων» η διαφορά πήγε στο +5 και το 12-7. Ο ΠΑΟΚ πίεσε από το σερβίς και με τον Χιμένες και Γκόμεζ μείωσε σε 13-11. Ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» με τον Ντιάτσκοφ και το μπλοκ στον Βενεζουελάνο διαγώνιο του ΠΑΟΚ έκαναν το 17-13, ενώ με τον Γιούρισιτς το 19-15.

Παρά το προβάδισμα ο Δικέφαλος του Βορρά με πολύ καλές άμυνες, μπλοκ και σερβίς από Σαφράνοβιτς και Παντακίδη μείωσε σε 19-18 και 20-19 ξαναμπαίνοντας στην διεκδίκηση της νίκης.

Το λάθος σερβίς του Γκόμες έδωσε διαφορά δύο πόντων στον Ολυμπιακό και το μπλοκ των Προύσαλη-Τακουρίδη στον Χιμένες το 22-19… Ο Χιμένες με επίθεσή του μείωσε στο 22-20 όμως δέχθηκε την κίτρινη κάρτα για τον τρελό πανηγυρισμό του στον φιλέ που ξεσήκωσε τους πάντες στο Ρέντη. Ο Καλμαζίδης πέρασε τον Ντίνα στη θέση του Κουρνέτα και το μπλοκ του ΠΑΟΚ έσπασε την επίθεση του Κλαρκ με τον Γκόμεζ να μειώνει εκ νέου στο σετ και με το 22-21 και 23-22 βάζοντας φωτιά στο ντέρμπι… Το χαμένο σερβίς του Ρανγκέλ έφερε το σετ μπολ στους γηπεδούχους με το 24-23 όμως ο Γκόμεζ έκανε το 24-23 και ο Παντακίδης το 24-24 για τον ΠΑΟΚ ξέσπασε στο τέλος.

Η αντεπίθεση του ΠΑΟΚ συνεχίστηκε με τον Γκόμεζ σε κόντρα επίθεση να κάνει το 24-25, ο Κουρνέτας να δυσκολεύει το σερβίς και ο Σαφράνοβιτς να ολοκληρώνει την ανατροπή των «ασπρόμαυρων» που με το 24-26 έκαναν το 0-2.

Βροχή από μπουκάλια

Στην αλλαγή γηπέδου οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί ξέσπασαν ρίχνοντας δεκάδες μπουκάλια νερού και ποτήρια με καφέ στους παίκτες του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα το ντέρμπι να διακοπή για τουλάχιστον για 20 με 25 λεπτά από τον Γιώργο Γεωργουλέα προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Μια ντροπιαστική εικόνα που αμαύρωσε το ντέρμπι πρωτοπόρων και που σίγουρα θα επιφέρει ποινή στους Πειραιώτες.

Οι διαιτητές και ο Γυμνασίαρχος του αγώνα Στέφανος Βασιλειάδης σε μια προσπάθεια να μην δυναμιτίσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στις διαβουλεύσεις που έγιναν με τον πρόεδρο της Λίγκας Παντελή Ταρνατώρο, του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Μιχάλη Κουντούρη και τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Γιώργο Ανδρέου αποφάσισαν να μην εκκενωθεί το πέταλο που βρίσκονται οι οπαδοί των γηπεδούχων παρά μόνο να γίνουν συστάσεις και προσπάθεια των παραγόντων του Ολυμπιακού να ηρεμίσουν την κατάσταση. 

Προειδοποίηση για οριστική διακοπή.

Από τα μεγάφωνα του γηπέδου έγινε σύσταση στους οπαδούς του Ολυμπιακού για ψυχραιμία καθώς όπως τονίστηκε σε περίπτωση που ξαναπέσει το παραμικρό αντικείμενο ο αγώνας θα διακοπή με τους Πειραιώτες να αντιμετωπίζουν βαριές ποινές.

Άντεξε στην αντεπίθεση

Στο τρίτο σετ ο Δημήτρης Καζάζης πέρασε τον Μενέλαο Κοκκινάκη στη θέση του Κώστα Χριστοφιδέλη και τον Τακουρίδη αντί του Κόιστρα, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να αποκτήσει περισσότερο πάθος και ενέργεια. με τον νεαρό ακραίο να είναι αυτός που έδωσε «ζωντάνια» και νεύρο στους γηπεδούχους που έφθασαν στο 10-7, ενώ με το εντυπωσιακό στοπ του Τακουρίδη στον Γκόμεζ στο 14-10.

Ο ΠΑΟΚ μείωσε σε 14-12 και είχε κόντρα επίθεση, ωστόσο ένα νέο μπλοκ του Τακουρίδη στον Σαφράνοβιτς έκανε το 15-12 και λίγο αργότερα ο Κλάρκ το 16-13. Με το «ερυθρόλευκο» μπλοκ να έχει βρει ρυθμό οι γηπεδούχοι έκαναν το 17-13 και ο Κοκκινάκης το 18-14.

Ο Δικέφαλος του Βορρά με τον Γκόμεζ να είναι ασταμάτητος μείωσε σε 18-16 και με τον Ρανκγέλ σε 19-17, ωστόσο το κακό σερβίς έφερε την διαφορά εκ νέου στο +3 με 20-17.  

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Γκόμεζ ο Ολυμπιακός με τον Ντιάτσκοφ έφθασε στο 22-19 και το μπλοκ του Κοκκινάκη στον Σαφράνοβιτς το 23-19.

Οι Θεσσαλονικείς σε μια τελευταία προσπάθεια να ανατρέψουν το αποτέλεσμα όπως και στα άλλα δύο σετ με τους Γκόμεζ-Χιμένες μείωσαν σε 24-21, με το μπλοκ στον Κοκκινάκη έκαναν το 24-22. 

Ο Καζάζης επανέφερε τον Χριστοφιδέλη ως διαγώνιο στην θέση του Κλαρκ, ωστόσο δύο συνεχόμενα μπλοκ του Ρανγκέλ στον Γιούρισιτς και τον Χριστοφιδέλη έφεραν την ισοφάριση με 24-24. Ο Κοκκινάκης παρά την κακή υποδοχή από το σερβίς του Παντακίδη έκανε το 25-24, ενώ ο Ντιάτσκοφ με κόντρα επίθεση έγραψε το 26-24 εν μέσω αποθέωσης και μείωσε σε 2-1.   

Ξέσπασμα Κοκκινάκη

Στο τέταρτο σετ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ φρόντισαν να πηγαίνουν πόντο-πόντο μέχρι το 5-5 όμως δύο συνεχόμενες επιθέσεις του Κοκκινάκη έκαναν το 7-5. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε 7-7 και 9-9 με τον Χιμένες.

Ο Δικέφαλος του Βορρά και οι Πειραιώτες συνέχισαν στο μπράντεφερ τους κάνοντας το 11-11 ωστόσο οι γηπεδούχοι με το λάθος σερβίς του Χιμένες και τον Κοκκινάκη έτρεξαν ένα σερί 4-0 που τους έδωσε το προβάδισμα με 15-11.

Με κεκτημένη ταχύτητα πλέον και με την ψυχολογία υπέρ του ο Ολυμπιακός με αποτελεσματικές επιθέσεις έκανε το 21-17 πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στο τάϊ-μπρέϊκ.

Το λάθος σερβίς του Γκόμεζ έφερε το 22-17, ωστόσο οι διαμαρτυρίες των Προύσαλη και Ρανγκέλ τους κόστισαν ακριβά καθώς ο Γεωργουλέας τους έδειξε από μια κόκκινη κάρτα ανεβάζοντας το σκορ στο 23-18. Το λάθος του Ολυμπιακού έφερε τον ΠΑΟΚ στο 23-19, ενώ με συνεχόμενα χαμένα σερβίς έληξε το σετ στο 25-20 και το 2-2 που έστειλε τις δύο ομάδες στο ταϊ-μπρέϊκ.

Στις λεπτομέρειες της λεπτομέρειας η νίκη

Στο ταϊ-μπρέϊκ ο ΠΑΟΚ έδειξε να έχει αντοχές όταν μετά το 3-3 ανέλαβε δράση ο Γκόμεζ ο οποίος με έναν άσο και μια επίθεσή του έδωσε το προβάδισμα στον Δικέφαλο με 3-5 αναγκάζοντας τον Καζάζη να ζητήσει ταϊμ-άουτ.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε ισοφαρίζοντας σε 6-6, ενώ με άστοχη επίθεση του Χιμένες έγινε το 8-7 για τους Πειραιώτες. Ο Κοκκινάκης σε μια φάση διαρκείας έδωσε αέρα δύο πόντων στους «ερυθρόλευκους» και με το 9-7 ξεσήκωσε τους πάντες στο γήπεδο αναγκάζοντας τον Καλμαζίδη σε ταϊμ-άουτ.

Το μπλοκ του Χιμένες στον Ντιάτσκοφ έδωσε το φιλί της ζωής στον ΠΑΟΚ που μείωσε σε 9-8, όμως το λάθος σερβίς του Κουρνέτα έκανε το 10-8. Ο Χιμένες όμως κράτησε όρθια την ομάδα του κάνοντας το 10-10. Κοκκινάκης και λάθος σερβίς του Κλάρκ ανέβασαν το σκορ στο 11-11, όμως ο Ντιάτσκοφ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στον Ολυμπιακό με το 12-11.

Ο Γκόμεζ που ήταν ασταμάτητος ισοφάρισε σε 12-12 και με εντυπωσιακό άσο του έφερε το 12-13 για τον ΠΑΟΚ. Εκεί όμως μίλησε ο Μενέλαος Κοκκινάκης ο οποίος έπειτα από καταπληκτικές άμυνες των δύο ομάδων με δύο πόντους του έφερε το 14-13.  Ο Χιμένες ισοφάρισε σε 14-14, ωστόσο ο Κοκκινάκης με μια ακόμη πετυχημένη επίθεσή του έκανε το 15-14. Ο Γκόμεζ και Σαφράνοβιτς έκαναν το 16-16, ωστόσο η άουτ επίθεση του Κοκκινάκη έκανε το 16-17 για τον ΠΑΟΚ. Μια απόφαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις των γηπεδούχων  που έμειναν ζωντανοί με το 17-17.

Ο Ερνάντεζ Γκόμεζ που ήταν ένας ΠΑΟΚ μόνος του ξαναέδωσε το προβάδισμα με 17-18, όμως ο Σαφράνοβιτς με χαμένο σερβίς έκανε το 18-18.

Ο Γκόμεζ έστειλε άουτ την μπάλα για το 19-18, όμως το λάθος του Στεφάνου με διπλή μπαλιά έκανε το 19-19. Ο Ντιάτσκοφ πήρε την επίθεση για το 20-19, ο Γκόμεζ μετά την υποδοχή που πήρε (!!!) έκανε το 20-20.

Τα λάθος σερβίς Γκόμεζ, Τακουρίδη έκαναν το 21-21, ο Κοκκινάκης το 22-21, αλλά ο Γκόμεζ το 22-22 σε ένα υπέροχο ταϊ-μπρέϊκ.

Η άστοχη επίθεση του Κοκκινάκη και του Παντακίδη έστειλαν το πέμπτο σετ στο 23-23, ωστόσο Χιμένες και Ντιάτσκοφ πήγαν στο ντέρμπι στο 24-24.

Οι δύο ομάδες συνεχίζοντας το ρεσιτάλ τους έκαναν το 25-25, ωστόσο το χαμένο σερβίς του Κλάρκ έφερε το 25-26 και ένα εντυπωσιακό στοπ του Γκόμεζ έγραψε το 25-27 και χάρισε τη νίκη στον ΠΑΟΚ.

Ωστόσο το τέλος του ντέρμπι συνοδεύτηκε με νέα ρίψη αντικειμένων και μπουκαλιών από την εξέδρα που προκάλεσαν τον τραυματισμό των Γκόμεζ, ενώ ένας κουβάς σκουπιδιών έπεσε και στον Γεωργουλέα που κατέβαινε από την σκάλα.

Το… «ταμείο»

Πάθος, παλμοί στο… θεό και απίστευτη ένταση εντός του αγωνιστικού χώρου καθήλωσαν όλον τον κόσμο στου Ρέντη αλλά και στους τηλεοπτικούς δέκτες! Αντίθετα, αρνητικό ταμείο του ντέρμπι οι διακοπές, τα νέρα και τα μπουκάλια στο 0-2 αλλά και όσα έγιναν μετά τη λήξη. Αυτό είναι μελανό σημείο του ντέρμπι και συνάμα ανησυχητικό αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος και οι τόνοι είναι στα… ύψη!

Τάδε έφη…

Καλμαζίδης: «Το παιχνίδι αυτό είχε πολύ ένταση, πολλές και δυνατές φάσεις. Κυμανθήκαμε σε υψηλά επίπεδα και οι δυο ειδικά στην επίθεση. Εγινε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι. Αυτό είναι που θέλει να βλέπει ο κόσμος. Δεν έχει κλειδώσει τίποτα ακόμα. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες που παίζουν πάρα πολύ καλά. Τρεις-τέσσερις ομάδες από κάτω εμάς είναι πολύ ανταγωνιστικές. Εμείς έχουμε στόχο να φτάσουμε στον τελικό».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Τα σετ: 22-25, 24-26, 26-24, 25-20, 25-27

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 6 (5/9 επ, 1 μπλοκ, 47% υπ – 40% άριστες), Γιούρισιτς 10 (10/13 επ), Ντιάτσκοφ 17 (17/33 επ, 60% υπ – 43% άριστες), Προύσαλης 2 (2/2 επ), Κόιστρα 3 (2/3 επ, 1 μπλοκ), Κλαρκ 14 (12/24 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ) / Στεφάνου (λ, 69% υπ – 52% άριστες), Κοκκινάκης 17 (16/22 επ, 1 μπλοκ, 80% υπ – 53% άριστες), Σωτηρίου, Τακουρίδης 7 (3/5 επ, 1 άσσος, 3 μπλοκ)

ΠΑΟΚ (Καλμαζίδης): Χιμένεζ 19 (17/30 επ, 2 μπλοκ, 42% υπ – 11% άριστες), Παντακίδης 8 (5/10 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Κουρνέτας, Γκόμεζ 38 (32/53 επ, 3 άσσοι, 3 μπλοκ), Ρανγκέλ 13 (9/13 επ, 4 μπλοκ), Σαφράνοβιτς 10 (10/22 επ, 52% υπ – 43% άριστες) / Γκαράς (λ, 68% υπ – 50% άριστες), Ντίνας, Καρασαββίδης (78% υπ – 44% άριστες)

Α1 ΑΝΔΡΩΝ
15/04/2024

Τελικός «αιωνίων» Νο2

Δεύτερος τελικός «αιωνίων» στο κλειστό του Ρέντη με τον Ολυμπιακό να θέλει να ντουμπλάρει τις νίκες του επί του Παναθηναϊκού και τους “πράσινους”...