ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Επέστρεψε με νίκη η Εθνική

Επέστρεψε με νίκη η Εθνική

Ανάλυσε το

ΜΕΞΙΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΣΑΤ: Στέφανος Λεμονίδης

Η Εθνική βόλεϊ έπαθε αγωνιστικό “τζετ λαγκ” για δυο σετ, αλλά μόλις συνήλθε και βρήκε ο Δρίκος το σχήμα της εξάδας , άλλαξε ταχύτητα και κέρδισε 3-2 (22-25, 21-25, 25-21, 25-19, 16-14)το Μεξικό στο Τέπικ, στο πρώτο παιχνίδι της στο Παγκόσμιο Λιγκ, μετά την δεκάχρονη αποχή της από τη σπουδαία διοργάνωση.

tepiq_stadium

Στο πρώτο σετ η Εθνική ξεκίνησε με Φιλίποφ, Κοκκινάκη, Φράγκο, Αρμενάκη, Τζιουμάκα, Πετρέα και προηγήθηκε 6-9, αλλά μετά άρχισαν τα λάθη και οι απανωτές αλλαγές που δεν απέδωσαν, για να πάρει προβάδισμα 15-14 το Μεξικό με άουτ του Τζιουμάκα. Ο … κατήφορος δεν είχε τελειωμό για να φτάσουμε στο 25-20 , ενώ ίδια εικόνα παρουσιάσαμε και στο δεύτερο σετ με σχήμα δυο κοντών (Κοκκινάκη, Πρωτοψάλτη). Ακολουθήσαμε στο σκορ ως το 19-18 χάρη στη ζωντάνια του Τακουρίδη, αλλά τα λάθη του Κοκκινάκη έκαναν το 22-19 και άουτ του Τακουρίδη το 25-21.

greece_mexico_protopsaltis

Ε, απο εκεί και πέρα άρχισε να συνέρχεται η Εθνική, ο Φιλίποφ έβρισκε πλέον τους ακραίους και στο 12-12 με την είσοδο του Κουμεντάκη στη θέση του Φράγκου, φτάσαμε στην αρχή του τέλους. Η ελληνική ομάδα βρήκε ρυθμό, πίεσε το Μεξικό που επιδόθηκε σε σωρεία λαθών και φτάσαμε εύκολα στο 21-25. Η Εθνική άρχισε πλέον να πιστεύει στον … εαυτό της και το τελειωτικό χτύπημα ήρθε στο 11-11, με τον Αρμενάκη στο ταραφλέξ αντί του Παλέντζα. Με δυο άσους ο νεοεισελθών έκανε το 11-14 και έδωσε …παράσταση ισοφάρισης, με τους Πρωτοψάλτη, Κουμεντάκη να έχουν καλά ποσοστά ευστοχίας.

MEXico-GREECE_13.06

Με ηρεμία μπήκε η Εθνική στο ται μπρεικ, το show του Πρωτοψάλτη έφερε το 7-11 , αλλά ένας εφησυχασμός στο 10-13 και τρία συνεχόμενα μπλοκ σε Αρμενάκη, Κουμεντάκη, Αρμενάκη έκαναν το 13-13 και τυχερός άσος(έπεσε η μπάλα από το φιλέ) το 14-13. Ο Δρίκος, αλλά και η ομάδα αντέδρασαν ψύχραιμα(αλλαγή καθυστέρησης Παλέντζα-Αρμεν΄ςκη) και ανάγκασαν τον Γκαράι να χάσει το σερβίς(επανήλθε ο Αρμενάκης), για να φτάσουμε στο τελικό 14-16 με επίθεση του Κουμεντάκη και αστοχία του Βάργκας.

Η υποδοχή ήταν το καλύτερο στοιχείο της Εθνικής και στα 5 σετ με οποιοδήποτε σχήμα κι αν έπαιζε, ενώ ο πιο σταθερός και κορυφαίος ήταν ο Κώστας Ταμπουρατζής, στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του με την Εθνική.

Το… «κλειδί»

Κατώτερη των προσδοκιών παρουσιάστηκε στην πολυαναμενόμενη επιστροφή της στα σαλόνια του παγκόσμιου βόλεϊ η Εθνική Ανδρών. Απέναντι σε μία πιο κοντή ομάδα, με σερβίς ακίνδυνο και παίζοντας μόνο με τη δύναμη της έδρας και το πάθος, η ελληνική ομάδα δεν είχε καθαρό μυαλό, έκανε προβλέψιμο παιχνίδι και της έλειπε ο παίκτη που θα τελειώνει τις φάσεις και θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Και σίγουρα η απουσία του Τζούριτς δεν αποτελεί δικαιολογία για να κερδίσεις έναν αντίπαλο σαν το σημερινό Μεξικό…

Τάδε έφη…

Σωτήρης Δρίκος (ομοσπονδιακός τεχνικός): «Κρατάμε την ανατροπή απέναντι στον γηπεδούχο και το γεγονός ότι παίζαμε με την πλάτη στον τοίχο. Δείξαμε χαρακτήρα αποδώσαμε καλά μετά το δεύτερο σετ και γυρίσαμε το παιχνίδι», είπε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός και συμπλήρωσε: «Πρέπει να μας προβληματίσει η απόδοση μας στα δυο πρώτα σετ. Κάναμε πολλά λάθη στην επίθεση και στο σερβίς και επιτρέψαμε το Μεξικό να εκφράσει τη μαχητικότητα του και να πιστέψει στη νίκη. Για τα πιο πολλά παιδιά ήταν το πρώτο παιχνίδι τους στη διοργάνωση και μάλιστα σε άλλη ήπειρο. Μπορούμε να παίξουμε καλύτερα και πιο ποιοτικά.”

Ο κορυφαίος του αγώνα Κώστας Ταμπουρατζής έκανε το πρώτο επίσημο παιχνίδι του στην Εθνική και δεν ξέχασε τους τραυματίες Στεφάνου, Τζούριτς , στους οποίους αφιέρωσε τη νίκη και πρόσθεσε: “‘ήξερα πως να διαχειρισθώ το παιχνίδι και να βοηθήσω τους νεότερους συμπαίκτες μου. Το σημαντικό είναι ότι αντιδράσαμε και όχι η νίκη. Σετ-σετ και αγώνα με αγώνα μπορούμε να παίξουμε καλύτερα”.

Ο πρώτος σκόρερ του αγώνα Θανάσης Πρωτοψάλτης είπε: “Στην αρχή δεν καταφέραμε να επιβάλουμε το ρυθμό μας και το Μεξικό μας πίεσε για δυο σετ. Νιώθαμε όμως ότι δεν προσπαθήσαμε αρκετά. Επιβάλαμε μετά το παιχνίδι μας, παίξαμε ο ένας για τον άλλο. Στο ται μπρεικ ένας τυχερός άσος έφερε μπροστά το Μεξικό, αλλά κάναμε καλή διαχείριση, Ήμασταν ψύχραιμοι και κερδίσαμε. Με την Κίνα πρέπει να έχουμε ρυθμό από την αρχή”

 

Με τη γλώσσα των αριθμών

Τα σετ: 2-3 (25-22, 25-21, 21-25, 19-25, 14-16)

Μεξικό (Βίλχες Μορ): Βάργκας 11(9/30), Ραγκουέλ 6, Μπαράχας 15(12/26, 3 μπ), Μαρτίνεθ 9(8/14), Αγκιλέρα 11(8/14), Ντουάρτε 13(10/27), Ραγκέλ (λ, 68%), Σεράνο , Νάβα, Ράγια

Ελλάδα (Σ. Δρίκος): Αρμενάκης 11 (7/21, 2 μπ, 2 ασ), Πετρέας 9(6/14, 3 μπ), Φιλίποφ 1, Κοκκινάκης 2 (2/12), Τζιουμάκας , Φράγκος 6 (5/14), Ταμπουρατζής (λ, 63%), Πρωτοψάλτης 18 (82% υπ, 15/27, 1 ασ, 2 μπ), Τακουρίδης 9 (7/12, 2 μπ), Παλέντζας 8 (8/20)