ΔΙΕΘΝΗ

Επιστρέφει ο υποβιβασμός στην ιταλική SuperLega

Επιστρέφει ο υποβιβασμός στην ιταλική SuperLega

Την περασμένη Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, οι ιδιοκτήτες των 14 ομάδων στο “καμπιονάτο” συναντήθηκαν για να συζητήσουν το μέλλον του πρωταθλήματος τους.

Μία από τις αποφάσεις; της συζήτησης ήταν η απόφαση να αποκατασταθεί ένα σύστημα υποβιβασμού μεταξύ του SuperLega και του Serie A2. Ξεκινώντας από την εποχή 2018-2019, οι δύο ομάδες με τους λιγότερους βαθμούς στην κατάταξης της  Super Lega θα παίξουν την επόμενη σεζόν τους στη Serie A2. Ομοίως, οι δύο κορυφαίες ομάδες στην Serie A2 θα κερδίσουν την άνοδο στα σαλόνια του ιταλικού βόλεϊ.

Ο εν λόγω κανονισμός καταργήθηκε πριν από 4 χρόνια από το πρωτάθλημα, καθώς οι χορηγοί ήθελαν την ασφάλεια ότι η επένδυσή τους δεν θα χάσει την αξία τους σε ένα αβέβαιο οικονομικό κλίμα. Η Ιταλία ήταν πιο αργή από ότι πολλές άλλες οικονομίες της ΕΕ για να ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008, αλλά τώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση, δημιουργώντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους επενδυτές και τους χορηγούς.

Ο πρόεδρος της SuperLega, Πάολο ντε Μικέλι, τόνισε ότι λόγω κάποιων καινοτόμων πρακτικών όπως το online streaming όλων των παιχνιδιών και το σύστημα ελέγχου βίντεο (video chek), το πρωτάθλημα βρίσκεται λέον σε ισχυρή οικονομική θέση και μπορεί να έχει τη δυνατότητα να έχει δύο ομάδες να “ανεβοκατεβαίνουν” πρωταθλήματα κάθε χρόνο.

Ωστόσο, ακόμα κι αν το ιταλικό πρωτάθλημα, στο σύνολό του είναι οικονομικά υγιές, κάποιες μεμονωμένες ομάδες ενδέχεται να έχουν πρόβλημα να ξεπεράσουν το μπάτζετ των 400.000 ευρώ που απαιτείται να έχει κάθε ομάδα με την άνοδό της στης SuperLega.

Πολλοί από τους συλλόγους που αγωνίζονται στη Serie A2 βρίσκονται σε μικρές πόλεις με λιγότερους από 100.000 κατοίκους, η συνολική μισθοδοσία των οποίων μπορεί να είναι μικρότερη από το παράβολο για να συμμετάσχουν πρωτάθλημα.

Υπάρχουν μάλιστα πρόσφατες περιπτώσεις όπως αυτή της Μολφέτα, όπου η ομάδα μετά από αρκετές επιτυχημένες σεζόν “γονάτισε” οικονομικά, αφού δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις που αφορούσαν την παρουσία τους στη SuperLega, όπως η διατήρηση ενός συγκεκριμένων προδιαγραφών γήπεδο.

Φαβορί μέχρι τώρα βάσει της βαθμολογίας στην κατάταξη του ιταλικού πρωταθλήματος, έπειτα από 19 αγωνιστικές, είναι η προτελευταία Καστελάνα Γκρότε (9β)του διεθνή μας, Γιώργου Τζιουμάκα και η Σόρα (7β).