ΓΝΩΜΕΣ

ΕΣΑΠ: Απέτυχε στην αυτοκάθαρση, ξεκίνησε «πειράματα»!

ΕΣΑΠ: Απέτυχε στην αυτοκάθαρση, ξεκίνησε «πειράματα»!

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημική κρίση η θέση του Volleyplanet ήταν ξεκάθαρη: ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΟΥΔΕΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ! Τώρα που ουσιαστικά καταφέραμε με τις λιγότερες δυνατό απώλειες να ξεπεράσουμε και να διαχειριστούμε το πρόβλημα, η θέση του Volleyplanet είναι και πάλι ξεκάθαρη: ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΟΥΔΕΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ!

Για την ΕΣΑΠ του Παντελή Ταρνατόρου της τελευταίας δεκαετίας τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά: κάθε χρόνο περιμένουμε την εξέλιξη, την αναβάθμιση και την αυστηρή τήρηση των κανόνων και κάθε χρόνο το σκηνικό είναι το ίδιο! «Μη ρίχνουμε το επίπεδο του συμβουλίου», φέρεται να έχει πει στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ο ίδιος, την ίδια ώρα που από τις δέκα ομάδες μίλαγαν οι 5…

Η οδός που επέλεξε η ΕΣΑΠ να κινηθεί στο θέμα της συνέχισης του πρωταθλήματος, φέρει αποκλειστικά την ευθύνη του προέδρου της Λίγκας, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία στέλνοντας επιστολή στον ΕΟΔΥ -πριν καν ανοίξουν τα… ατομικά σπορ ή τα ανοιχτά γήπεδα- για να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα που θα μπορούσαν οι αθλητές των ομαδικών να μπουν στα γήπεδα! Μια κίνηση καθόλου διερευνητική…

Δυο ήταν τα κίνητρα της κίνησής του αυτής:

  1. Οικονομικά, αφού είναι κοινό μυστικό ότι τα πράγματα για το συνεταιρισμό δεν πάνε καλά. Έτσι, το υπόλοιπο ποσό των 120.000Ευρώ από το τηλεοπτικό συμβόλαιο θα ήταν τουλάχιστον μια «ανάσα» για τα λειτουργικά και τη διαιτησία. Έλα όμως που γραπτώς από την ΕΡΤ αυτό δεν υπάρχει ενώ όσοι βρίσκονται στο χώρο του μάρκετινγκ γνωρίζουν ότι όπως παντού γίνεται «ψαλίδι» ένεκα της δίμηνης απραξίας, έτσι η συμφωνία με το τηλεοπτικό συμβόλαιο θα είναι «θαύμα» αν υλοποιηθεί στο 100%.
  2. Ο τίτλος του πρωταθλητή, άλλο ένα πρόβλημα που γνώριζε από νωρίς ότι θα αντιμετωπίσει. Ο διπλός του ρόλος ως προέδρου του συνεταιρισμού και εκπροσώπου του ΤΑΑ Ολυμπιακός αποτελεί τροχοπέδη και αυτό είναι ένα εμπόδιο για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο ίδιος -τουναντίον του αναγνωρίζεται ότι ασχολείται σε καθημερινή βάση με τη Λίγκα-, είναι εκ του καταστατικού! Το να ισορροπήσει όμως σε δυο βάρκες κάποιος σε ένα νευραλγικό πόστο και να παραμένει για τόσα χρόνια, από τη μια αποτελεί επιτυχία για τον ίδιο, ωστόσο δημιουργεί από μόνο του… άλλα θέματα που δεν είναι επί της παρούσης.

Στη ζωή όμως, όπως και στον αθλητισμό έρχεται η στιγμή που κάποια πράγματα είναι ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΜΑΔΩΝ και ΣΠΟΡ! Αυτή ήρθε το 2020 παγκοσμίως με την πανδημική κρίση και ιστορικά διαγράφει την πορεία της. Παράλληλα, με τη διαδρομή του κορωναϊού, οι αποφάσεις που λαμβάνοντα σε όλο το πλανήτη σε κοινωνικοπολιτικό και εν προκειμένω αθλητικό επίπεδο καταγράφονται και φυσικά κρίνονται.

Και αφού όλα αυτά τα χρόνια για τα απλά θέματα η κατεύθυνση της Λίγκας σε σοβαρά θέματα ήταν αυτή της αναβολής, της έλλειψης απόφασης, του περίμενε και του κάνω τα πάντα την τελευταία στιγμή, η γραμμή αυτή δεν παρέκκλινε ούτε στην εποχή μιας υγειονομικής κρίσης! Και πώς να μην συμβεί αυτό, όταν τα τελευταία χρόνια έχουν αναβληθεί πρεμιέρες πρωταθλήματος, έχουν τροποποιηθεί καταστατικά για χάρη ομάδων, έχουν έρθει τα πάνω κάτω πολλάκις… ΔΙΟΤΙ ΑΝΤΙ ΓΕΝΝΑΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗΣ έχει ευδοκιμήσει σε όλα μια φιλική και συναινετική διάθεση.

Και ερχόμαστε στο σημείο μηδέν…. για να επιβεβαιωθεί η προχειρότητα και η έλλειψη αθλητικής παιδείας που αντιμετωπίζει η Volleyleague το προϊόν της, αποφασίζοντας να βάλει τους αθλητές “τσάτρα πάτρα” στα γήπεδα μετά από τρίμηνη αποχή!

Την ίδια ώρα που στην Ευρώπη όλοι χτίζουν ομάδες για την επόμενη σεζόν, την ίδια ώρα που συζητούν χορηγικά πακέτα, την ίδια ώρα που φτιάχνουν τις έδρες των ομάδων για να είναι ασφαλείς με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ε… το ελληνικό βόλεϊ σταθερά πρωτοπορεί!

Το μεγαλύτερο αστείο είναι ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή πρωτόκολλο αγώνων δεν υπάρχει (και ας επιμένει ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ ότι θα είναι το ίδιο με των προπονήσεων), όπως δεν υπάρχει άλλη απόφαση για τους ξένους οι οποίοι άπαξ και έρθουν μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα (το μέτρο αυτό ισχύει έως τις 31η Μάη) ενώ αξίζει να παρακολουθήσουμε αν κάθε μέρα θα γίνεται απολύμναση στους κοινόχρηστους χώρους των κλειστών, σύμφωνα με τις οδηγίες!

Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν:

Δεν θα πανηγυρίσουμε που θα βάλουμε στα γήπεδα αθλητές που έχουν να αθληθούν 3 μήνες.

Δεν θα πανηγυρίσουμε που με εξαίρεση τις ομάδες της τετράδας και την Ελπίδα (ήταν η μόνη που  ανεξαρτήτως πρότασης είχε μια άποψη), βρέθηκαν εκπρόσωποι ομάδων  που αποφάσισαν για την τύχη ΑΘΛΗΤΩΝ (και όχι ομάδων) εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Δεν θα πανηγυρίσουμε που θα μπουν σε άδεια και άψυχα γήπεδα οι αθλητές μας.

Δεν θα πανηγυρίσουμε που οι ομάδες αυτές είναι πιθανό να μην αγωνιστούν με ολόκληρο το ρόστερ τους!

Δεν θα πανηγυρίσουμε που στα μέσα Ιουλίου δεν θα έχουμε την παραμικρή εικόνα για το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν.

Συγχωρήστε μας… αλλά υποκριτές δεν υπήρξαμε ποτέ από αυτήν εδώ τη γωνιά.

Δεν θα χειροκροτήσουμε λοιπόν κανένα “πείραμα τίτλου”, την ίδια ώρα που δείχνουμε παγκοσμίως το γιατί δεν θα πάει ποτέ μπροστά το άθλημα στη χώρα μας… Την ίδια ώρα που κοιτάμε την Ομοσπονδία χάντμπολ που ήταν η πρώτη που έδωσε τίτλο στην Ελλάδα και δεν κοιτάμε τι συνέβη στο άθλημά μας στην Ευρώπη! Συγχωρήστε μας αλλά δεν έχει και καμία σχέση το βόλεϊ με το κάθε χάντμπολ…

Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι το σταυρό μας να μην τραυματιστεί αθλητής ομάδας ή να μην κολλήσει -έστω στα τυφλά- κάποιος από covid19 γιατί και στα δυο παραδείγματα γυρνάμε στην αρχική μας θέση: «ΚΥΡΙΟΙ Η ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ» και είστε υπόλογοι πρώτιστα στους ΑΘΛΗΤΕΣ και σε δεύτερο βαθμό για την όποια ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ του αθλήματος στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στο τηλεοπτικό κοινό που θα παρακολουθήσει «κάτι» από τη συνέχιση/ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στις οθόνες του…

ΥΓ. Περιμέναμε πιο ηχηρά τις «ενστάσεις» του ΠΑΣΑΠ όπως αυτές «ακούγονται» έντονα στο ρεπορτάζ εδώ και μέρες για την επανέναρξη του πρωταθλήματος αλλά και για πολλά «άλυτα» θέματα που δεν άπτονται μόνο του οικονομικού με το βασικότερο ερώτημα να πλανάται, εάν οι ομάδες που δεν θα αγωνιστούν θα καταβάλλουν ολόκληρο το συμβόλαιο στους αθλητές τους. Περιμέναμε να ακουστούν οι προβληματισμοί για το καλεντάρι, για την έναρξη της νέας σεζόν και κατ’ επέκταση την προετοιμασία τους… Περιμένουμε στα προσεχώς…



ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...