Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Έβαλε μπρος το Ντίνα… μο!

Έβαλε μπρος το Ντίνα… μο!

Ανάλυσε το

Με πολλούς βασικούς στον πάγκο (Κουρνέτα, Σαφράνοβιτς, Παντακίδη) και πρωταγωνιστή τον Θανάση Ντίνα ο ΠΑΟΚ επικράτησε στο κλειστό της Γλυφάδα με 3-1 (25-17, 22-25, 25-13, 25-19) της αξιόμαχης, παρά τα προβλήματα ΑΕΚ και, αν και απώλεσε το οριακό πλεονέκτημα των σετ, διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, όπου με 47 βαθμούς ισοβαθμεί πλήρως με τον Ολυμπιακό, στο φινάλε της 18ης αγωνιστικής της Volleyleague .

Με τον τεχνικό του ΠΑΟΚ να δίνει ανάσες σε αρκετούς βασικούς, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως κίνηση fair play του Γιάννη Καλμαζίδη, προς την κατά γενική ομολογία σαφώς ασθενέστερη και προβληματική του αντίπαλο, η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρέθηκε από το τακτικό σερβίς της Ένωσης και τις «έξυπνες» επιθέσεις των γηπεδούχων, που «κυνηγούσαν» το μπλοκ άουτ, να προηγείται με 8-5. Ο Δικέφαλος του Βορρά για πρώτη φορά ισοφάρισε σε 12-12 με τον Χιμένες και «πήρε κεφάλι» με τον Γκόμεζ 13-12, για να κάνει το 16-14 από δυο συνεχόμενα λάθη της ΑΕΚ. Κάπου εκεί όμως ο ΠΑΟΚ άναψε το «Ντίνα -μο» και με πρωταγωνιστή τον κεντρικό μπλοκέρ Ντίνα, με ένα σερί 3-9 έφτασε με 25-17 στην κατάκτηση του α’ σετ.

Στο β’ σετ η ΑΕΚ βρέθηκε να προηγείται, αλλά το καλό σερβίς του Ρανγκέλ και τα κιτρινόμαυρα λάθη έδωσαν με τον α’ χρόνο του Ντίνα βραχεία κεφαλή στον ΠΑΟΚ, 8-7.Η αμφίρροπη μάχη συνεχίστηκε με την ποιότητα όμως του Γκόμεζ να γέρνει ελαφρώς την πλάστιγγα προς του φιλοξενούμενους, που με αριστοτεχνικό πλασέ του «Χάρι» παρέμειναν επικεφαλής με 16-14. Στο 18-15 υπήρξε μία μικροένταση με την κίτρινη κάρτα του Βουδούρη στυον Χριστοφίδη για διαμαρτυρία και ο ΠΑΟΚ εκμεταλλευόμενος ξέφυγε με 20-16, αλλά τα σερβίς του Ίλιτς και οι καλές άμυνες των γηπεδούχων έφεραν το σκορ στα ίσα, 20-20. Ο Ανδρεάδης με μονό μπλοκ  έφερε την «Ένωση» μπροστά με 22-21 για να ισοφαρίσει με τις επιθέσεις του Ίλιτς με 25-22 σε 1-1 σετ.

Το γ’ σετ άρχισε με τις δυο ομάδες να συναγωνίζονται στα λάθη και πριν το 8-5 των φιλοξενούμενων ο Γιάννης Καλμαζίδης έριξε στο ματς τον Κουρνέτα. Η είσοδος του πολύπειρου πασαδόρου ξεμπλόκαρε τον δικέφαλο του Βορρά ο οποίος μετά από μία άμυνα, με προβολή, που θα ζήλευε και ο… Σέρχιο Ράμος της Ρεάλ Μαδρίτης, ξέφυγε με 14-9 για να ακολουθήσει η κόκκινη κάρτα στον Δημητρούδη για διαμαρτυρία και ο Ντίνας με μπλοκ να γράψει το 16-9. Κάπου εκεί η ΑΕΚ έδειξε να μην μπορεί να ανταγωνιστεί τον αντίπαλό της, ο οποίος με τον Εφραιμ΄διη έφτασε σε double score, 20-10. Σε εκείνο το σημείο, ο τεχνικός των γηπεδούχων βλέποντας πως δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει τον ΠΑΟΚ, προτίμησε να δώσει χρόνο συμμετοχής σε κάποιους παίκτες και ανάσες στους βασικούς ενόψει του 4ου σετ, καθώς οι Θεσσαλονικείς έκαναν με 25-13 το 2-1 σετ.

Στο 4ο σετ ο Καλμαζίδης επανέφερε τον Αναστασιάδη αντί του Κουρνέτα και η ΑΕΚ εκμεταλλευόμενη τα λάθη των φιλοξενούμενων, ξέφυγε με 7-4, αλλά οι επιθέσεις των Γκόμεζ, Χιμένεζ έφεραν μπροστά στον ΠΑΟΚ με 8-7. Η ΑΕΚ με καλό σερβίς έδειξε διατεθειμένη να μην τα παρατήσει, όμως μετά το 18-14 οι φιλοξενούμενοι με την είσοδο του Παντακίδη από τον Ντίνα, ανέβηκαν σε μπλοκ και με τις καλές επιθέσεις των Χιμένες, Γκόμεζ έφτασνα με 25-19 στην νίκη με 3-1 σετ.

Τάδε έφη…

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αντώνης Παπαδόπουλος δήλωσε για το 1-3 με τον ΠΑΟΚ: «Κάναμε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι (στη Σύρο). Απέναντι σε μια ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο η εμφάνισή μας ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη. Περιμέναμε από τον ΠΑΟΚ να μας πιέσει και προσπαθήσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί όσο γινόταν. Μέχρι ένα σημείο τα καταφέραμε. Ο ΠΑΟΚ είχε τη διάρκεια που δεν είχαμε εμείς στον αγώνα. Είχα πει ότι η ΑΕΚ μόνο κερδισμένη μπορούσε να βγει από αυτό το ματς. Κι έτσι έγινε. Συνεχίζουμε. Η κατάσταση είναι δύσκολη, την ξέρουμε αλλά δεν το βάζουμε κάτω..»

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Γιάννης Καλμαζίδης δήλωσε: «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα το ξέραμε όλοι από την αρχή. Μερικές φορές αυτό δημιουργεί μία κατάσταση αναμονής μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι. Δεν μπήκαμε τόσο δυνατά και αποφασισμένα και δεν λειτούργησε η ομάδα όπως θα ήθελα. Πήραμε το πρώτο σετ, αλλά δεν είχαμε καλή εικόνα που θα μας έδινε την αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε. Μπήκε στο παιχνίδι ο φόβος και η ανασφάλεια και η ΑΕΚ έπαιζε εντελώς ελεύθερα. Όλα κρίθηκαν από το τι κάναμε εμείς. Δυστυχώς η ΑΕΚ έχει πολλά προβλήματα και είναι κρίμα γι αυτά τα παιδιά γιατί δεν μπορούν να βγάλουν αυτό που ίσως θα έβγαζαν».

Ο λίμπερο της ΑΕΚ, Κόνραντ Γκούζντα είπε για το ματς με τον ΠΑΟΚ: « Η ομάδα βελτιώνεται. Παρουσίασε πιο σταθερό πρόσωπο σήμερα. Αλλάξαμε νοοτροπία, ίσως και μυαλά. Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Να προπονούμαστε ακόμη πιο σκληρά και πιστεύω ότι θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Σήμερα απέναντι σε ένα πολύ δυνατό αντίπαλο σταθήκαμε αρκετά καλά. Θέλαμε να μας πιέσει ο ΠΑΟΚ και το έκανε. Αυτή η πίεση θα μας βοηθήσει να αντιδράσουμε όπως πρέπει στις δύσκολες στιγμές στον κρίσιμο αγώνα με τη Λαμία. Να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και πιο σκληροί.» 

Ο κεντρικός του ΠΑΟΚ, Θανάσης Ντίνας, είπε: «Όσο είμαστε στο γήπεδο πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο. Αυτό προσπάθησα κι εγώ, κάποιες φορές δε μου βγήκε. Προσωπικά δεν είμαι ευχαριστημένος από το σετ που χάσαμε, γιατί ήμασταν μπροστά και τελικά χαλαρώσαμε, χάσαμε τη συγκέντρωση μας και το χάσαμε. Νομίζαμε ότι πήραμε το σετ πριν σφηρίξει ο διαιτητής και για αυτό ανατράπηκε. Στόχος είναι η κορυφή, όπως έχουμε δείξει ως τώρα. Πρέπει η ομάδα όμως να είναι συγκεντωμένη και να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Τα σετ: 1-3 (17-25, 25-23, 13-25, 19-25)

ΑΕΚ (Παπαδόπουλος): Ωρολογάς 7 (6/22 επ, 1 άσσος, 56% υπ – 16% άριστες), Ίλιτς 16 (15/36 επ, 1 άσσος), Χριστοφίδης 4 (4/7 επ), Αλεξίου 10 (9/30 επ, 1 μπλοκ, 35% υπ – 24% άριστες), Δημητρούδης 1 (1/6 επ), Ανδρεάδης 7 (4/13 επ, 3 μπλοκ) / Γκούζντα (λ, 55% υπ – 23% άριστες), Δανιάς, Μιχαλόπουλος, Χατζόπουλος 1 (1/2 επ)

ΠΑΟΚ (Καλμαζίδης): Χιμένεζ 16 (15/28 επ, 1 μπλοκ, 41% υπ – 18% άριστες), Ντίνας 10 (5/11 επ, 5 μπλοκ), Γκόμεζ 25 (23/44 επ, 2 μπλοκ), Ρανγκέλ 5 (3/6 επ, 2 μπλοκ), Εφραιμίδης 6 (6/22 επ, 70% υπ – 41% άριστες), Αναστασιάδης 3 (1/2 επ, 2 μπλοκ) / Γκαράς (λ, 50% υπ – 27% άριστες), Παντακίδης 3 (2/2 επ, 1 μπλοκ), Κουρνέτας, Καρασαββίδης