CHAMPIONS LEAGUE

Φαινόμενο Ζάκσα: Κέρδισε παλι το Τσάμπιονς Λιγκ και αλλάζει ξανά προπονητή!

Φαινόμενο Ζάκσα: Κέρδισε παλι το Τσάμπιονς Λιγκ και αλλάζει ξανά προπονητή!

Ένα από τα βασικά θεωρήματα του αθλητισμού το «ομάδα που κερδίζειδεν αλλάζει» δεν ισχύει όπως φαίνεται για την δύο φορές συνεχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ζάκσα, με την ομάδα φαινόμενο της Πολωνίας, να ετοιμάζεται για νέο “ανακάτεμα της τράπουλας”, έπειτα από την παραμονή της στο θρόνο του ευρωπαϊκού βόλεϊ.

Η πολωνική Ζακσα Κεντζιέρζιν Κόζλε, αγαπημένη ομάδα του πρώην πασαδόρου του Παναθηναϊκού και νυν προέδρου της Πολωνικής ομοσπονδίας, Πάβελ Ζαγκούμνι δεν είναι απλά η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά είναι μια… κατηγορία μόνη της!

Μια εβδομάδα μετά το νταμπλ Πολωνίας και την κατάκτηση και του πρωταθλήματος η Ζάκσα του Ρουμάνου τεχνικού, Γκεόργκε Κρετού, υπερασπίστηκε στη Λιουμπλιάνα με επιτυχία και το στέμμα της στο Τσάμπιονς Λίγκ.

Χωρίς το μεγαλύτερο μπάτζετ (ακόμα και στην Πολωνία), χωρίς σούπερ σταρ και έχοντας χάσει τη μισή ομάδα μετά τον περσινό θρίαμβο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογικκή διοργάνωση, ο Ζακς έφτασε ξανά στον τελικό της διοργάνωσης και τον κέρδισε. Προηγουμένως, μόνο οι ρωσικές Μπελογκόρι (2003-2004), Zενίτ Καζάν (2015-2018) και  η ιταλική Τρεντίνο (2009-2011)  κατάφεραν να κατακτήσουν το Champions League συνεχόμενες φορές.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση στον πολωνικό σύλλογο είναι ότι μετά από κάθε κατάτηση αλλάζει προπονητή και τουλάχιστον έναν παίκτη κλειδί. Πέρυσι ήταν ο Σέρβος τεχνικός Νίκολα Γκρμπιτς και ο Γαλλος πασαδόρος Μπένζαμιν Τονιουτί, ενώ φέτος “φύλλο πορείας” από τη Ζάκσα έβγαλαν ήδη ο Ρουμάνος τεχνικός Γκεόργκε Κρέτου και ο Πολωνός ακραίος, Καμίλ Σέμενιουλ. Ο πρώτος μένει ελεύθερος και  για τη διαδοχή του προορίζεται ο Φινλανδός, Τόμας Σαμελβούο ενώ ο Πολωνός MVP του Τσάμπιονς Λιγκ ετοιμάζεται να μετακομίσει στην Ιταλία, για χάρη της Περούτζια που ούτε με το Λεόν δεν έχει δει χαρά μέχρι σήμερα.

Το παραδοξο δε είναι πως φήμες θέλουν και τον Κρέτου να διαδέχεται τον Γκρμπιτς στον πάγκο της ιταλικής ομάδας.