ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Αθανασόπουλος: «Οι κορυφαίες ομάδες οδηγούνται από προπονητές & αθλήτριες»

Γ. Αθανασόπουλος: «Οι κορυφαίες ομάδες οδηγούνται από προπονητές & αθλήτριες»

Το καλύτερο εξαγώγιμο και πιο επιτυχημένο «προϊόν» που διαθέτει αυτή τη στιγμή το ελληνικό βόλεϊ, μάλλον δεν είναι αθλητής ή παράγοντας, αλλά… προπονητής!

Ο λόγος για τον τεχνικό της ουγγρικής Βάσας, Γιάννη Αθανασόπουλο, που στη δεκαετή του καριέρα σε συλλογικό επίπεδο με συνολικά 15 κούπες (6 πρωταθλήματα,  8 Κύπελλα,  1 Σούπερ Καπ και 1 MEVZA) με 4 διαφορετικές ομάδες (Ολυμπιακός, Προστεγιόφ, Στουτγκάρδη, Βάσας)) αφήνει τη στάμπα του σε κάθε του συνεργασία. Όχι κι άσχημα μάλλον,  για έναν άνθρωπο, που κατά δήλωσή του, δεν ήθελε ποτέ να γίνει προπονητής!

Λίγα 24ωρα λοιπόν μετά το 3ο συνεχόμενο νταμπλ της Βάσας και πριν «πιάσει δουλειά» στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Τσεχίας, ο 45χρονος Χολαργιώτης προπονητής, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Βάσας για το «κλειδί» μιας ακόμη επιτυχίας.

«Προσπαθούμε πάντα να μην κάνουμε πολλές αλλαγές στην ομάδα, αν είναι δυνατόν. Ο πυρήνας της ομάδας μας δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου με τα χρόνια, προσπαθούμε πάντα να προσθέτουμε έναν ή δύο νέους παίκτες στο υπάρχον ρόστερ για να μπορούμε να βελτιωθούμε περισσότερο», δήλωσε ο Αθανασόπουλος που διατήρησε για 2η σεζόν αήττητη τη Βάσας στην ουγγρική Εxtraliga, κάνοντας περήφανους τους φίλους της ομάδας.

«Οι κακές ομάδες δεν οδηγούνται από κανέναν, οι καλές από τους προπονητές και οι πρωταθλήτριες από τους προπονητές και τις αθλήτριες»

Εξίσου επιτυχημένη με την εντός συνόρων πορεία της Βάσας, ήταν και η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους ομίλους του Champions League, όπου η ομάδα της Βουδαπέστης κατέλαβε την ψηλότερη θέση (17η) της ιστορίας της. Μάλιστα σε έναν όμιλο με «μεγαθήρια», όπως  οι Σκαντίτσι (Ιταλία), Εξατσίμπασι (Τουρκία) πανηγύρισε  την ιστορική νίκη του συλλόγου σε 4 παρουσίες της στο θεσμό. Τελικά αρκέστηκε σε μια ακόμη ιστορική επιτυχία, την 5η θέση στο Cev Cup, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει περισσότερα από τον εντός έδρας αγώνα με τη Marica Plovdiv στο BL και με τη Levallois Paris στο CEV Cup» ο Έλληνας προπονητής, γνωστός όχι μόνο για τη σκληρή του δουλειά, αλλά και ως οπαδός της γνωστής ρήσης «εχθρός του καλού, το  καλύτερο».

Ο ίδιος ο Αθανασόπουλος πάντως συνηθίζει να λέει πως «οι κακές ομάδες δεν οδηγούνται από κανέναν, οι καλές από τους προπονητές και οι κορυφαίες από προπονητές & αθλήτριες»!» Για αυτό για εκείνον, το σημαντικότερο είναι να υπάρχει καλό ομαδικό πνεύμα εκτός από την κατάλληλη προπόνηση, γιατί όπως υποστηρίζει «όλοι μπορούν να παίξουν βόλεϊ» . «Είμαι ικανοποιημένος όταν οι παίκτριες εξελίσσονται και γίνονται καλύτερες, όχι μόνο ως βολεϊμπολίστριες, αλλά και ως άνθρωποι. Και όταν κάποιος μεταγραφεί σε άλλο σύλλογο, ελπίζω να φύγει με κάτι περισσότερο από εμένα και την εκάστοτε ομάδα. Τα μετάλλια είναι σημαντικά, αλλά οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικές», είπε ο καταξιωμένος τεχνικός για τη φιλοσοφία που τον χαρακτηρίζει στη δουλειά του.

Σε ό,τι αφορά για την επόμενη σεζόν, ο Αθανασόπουλος αποκάλυψε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης ο «πήχης θα μπει ακόμη πιο ψηλά», τόσο στην Ουγγαρία, όσο και στην Ευρώπη:  «Όπως πάντα, στόχος τώρα είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά που έχουμε ξεκινήσει και, αν είναι δυνατόν, να κάνουμε ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά. Στο Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να είμαστε τυχεροί στην κλήρωση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την τρέχουσα επίδοσή μας και στην Ουγγαρία όλοι θα προσπαθήσουν να μας «κυνηγήσουν» την επόμενη σεζόν. Οπότε σε αυτό το πνεύμα με τη βοήθεια της διοίκησης προσπαθήσαμε να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ομάδα . Ήδη ανυπομονούμε πολύ για την επόμενη σεζόν, γιατί εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο να φτάσουμε στην κορυφή παρά να μείνουμε εκεί», τόνισε με αυτοπεποίθηση ο νταμπλούχος τεχνικός της Βάσας, που χάρις στην οργάνωση και την βοήθεια διοίκησης, των συνεργατών και των χορηγών, η ομάδα της νέας χρονιάς έχει κλείσει από τον περασμένο Ιανουάριο!

Τσεχία: Μπροστά η Ευρωλίγκα και στο… βάθος  το VNL

Όπως συμβαίνει τα τελευταία 3 χρόνια -και ευχόμαστε για πολλά ακόμη- ο Αθανασόπουλος θα χαρεί λίγο ακόμη την επιτυχία της Βάσας, αφού στρέφει πλέον την προσοχή του στην Εθνική Τσεχίας.  Έχοντας κατακτήσει το χρυσό στο European Golden League, την 8η θέση στο Euro, με συμμετοχές σε κορυφαίες διοργανώσεις όπως Παγκόσμια πρωταθλήματα και Challenger Cup, ο κορυφαίος προπονητής στην Τσεχία του 2023, πιάνει από τις 29/4 ξανά «δουλειά» με τις διεθνείς. Με εξασφαλισμένη την απευθείας πρόκριση στο επόμενο Euro, φετινός στόχος της Τσεχίας είναι η διάκριση στο European Golden League, με την ομάδα του Αθανασόπουλου να είναι και η “οικοδέσποινα” του F4 (15-16/6) στην Οστράβα, στη νέα μορφή του European Gold League.

« Έχουμε πολύ λίγο χρόνο για προετοιμασία γιατί θα είμαστε μαζί μόνο για δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο παιχνίδι. Ωστόσο θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να σχηματίσουμε την καλύτερη ομάδα και να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερο βόλεϊ στο Final Four. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κερδίσουμε το Final Four, ακριβώς επειδή το τουρνουά θα διεξαχθεί στην Τσεχία. Όμως ο πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στους τελικούς, κάτι που μας εγγυάται τη συμμετοχή στο Challenger Cup. Πρέπει λοιπόν να πάμε βήμα-βήμα και ελπίζω ότι αν προκριθούμε στο Challenger Cup, θα μπορέσουμε να να συμμετάσχουμε στο VNL Volleyball League of Nations για την επόμενη σεζόν », τόνισε ο Έλληνας ομοσπονδιακός τεχνικός, που σε τρία χρόνια θητείας του στο τιμόνι της Τσεχίας έφερε με 171.96 βαθμούς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην 18η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης του βόλεϊ γυναικών της FIVB, 15 θέσεις ψηλότερα από την Ελλάδα(110.79β).