ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Για οικονομικό σκάνδαλο κατηγορείται ο Πρόεδρος της FIVB

Για οικονομικό σκάνδαλο κατηγορείται ο Πρόεδρος της FIVB

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκεται, σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλεϊ (FIVB),  Άρι Γκράσα που μαζί και με άλλα άτομα φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τη χώρα, αλλά και το αγαπημένο μας άθλημα.

Ο ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου βόλεϊ, κατηγορείται μαζί με άλλα άτομα για φορολογική απάτη και “ξέπλυμα” χρήματος, την περίοδο της 16ετούς θητείας (1997 – 2012) του στην προεδρία της Συνομοσπονδίας Βόλεϊ της Βραζιλίας (CBV).

«Ο πρώην πρόεδρος της CBV, Άρι Γκράσα χρησιμοποίησε τους πόρους χορηγίας της τράπεζας “Banco do Brasil” για να ωφελήσει τον εαυτό του και την εγκληματική ομάδα υπογράφοντας συμβόλαια με νεοσύστατες πλασματικές εταιρείες χωρίς δομή ή προσωπικό», ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο αριθμός των υπό έρευνα προσώπων περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων,  τον πρώην δήμαρχο της Σακουαρέμα, Antonio Perez Alves τον γενικό διευθυντή της FIVB και πρώην επιθεωρητή της CBV, Fabio Azevedo.

Ο κ. Alves που υπηρέτησε ως δήμαρχος στη Σακουαρέμα από το 2000 έως το 2008,  φέρεται να συνέβαλε στη θέσπιση νόμων που παρείχαν παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις μειώνοντας το κόστος σύστασης χιλιάδων εταιρειών “φαντασμάτων” στην πόλη, ενώ ο δήμαρχος επωφελήθηκε από πολιτική υποστήριξη.

«Παρά την έδρα της στο Ρίο, η CBV συνήψε συμβάσεις με εταιρείες που έχουν συσταθεί στη Σακουαρέμα και δεν εκτελέστηκαν σωστά ως αποτέλεσμα ενός παράνομου συστήματος φορολογικής απάτης. Και μέχρι το 2014, έλαβαν παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις», αναφέρει ο Επίτροπος της Αστυνομίας Thales Nogueira.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Βραζιλιάνικη Βόλεϊ Συνομοσπονδία συνήψε συμβόλαια, μεταξύ άλλων με εταιρείες που ανήκαν στον κ. Azevedo και τη σύζυγό του. Συνολικά, εννέα άτομα που σχετίζονται με το βόλεϊ βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης με ονομασία “Desmico”, ειδική ομάδα κατά του οργανωμένου εγκλήματος πραγματοποίησαν περίπου 20 έρευνες σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας. Κατά τις σχετικές έρευνες οι πράκτορες βρήκαν και κατέσχεσαν έγγραφα, κινητά τηλέφωνα, σκληρούς δίσκους, φορητούς υπολογιστές και χρήματα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του προέδρου της FIVB, ο κ. Γκράσα δεν βρισκόταν στο σπίτι, καθώς συνήθως κατοικεί και εργάζεται στη Λωζάνη, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Η αστυνομία κατέστρεψε την πόρτα του σπιτιού του και κατέσχεσε περίπου 2,8 χιλιάδες $.

Μέχρι στιγμής, μόνο ο Antonio Cesar Alves, ο αδελφός του πρώην δήμαρχου της Σακουαρέμα, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων, καθώς  βρέθηκε στο σπίτι του ένα τουφέκι.

“Το ποσό που έλαβε η εγκληματική οργάνωση ως αποτέλεσμα ανεκπλήρωτων συμβάσεων, πλασματικής εκμίσθωσης εμπορικών ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων χωρίς οικονομική υποστήριξη, είναι περίπου 9,8 εκατομμύρια δολάρια)” – δήλωσαν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Σε δήλωσή πάντως που εξέδωσε ο κ. Γκράσα επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει τους ίδιους που διατυπώθηκαν στο παρελθόν και οι οποίοι τώρα έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

Οι δικηγόροι πάντως του Βραζιλιάνου προέδρου της FIVB υποστηρίζουν, ότι οι ενέργειες της αστυνομίας ήταν παράνομες και η αθωότητα του κ. Γκράσα αποδείχθηκε το 2019.