Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Καφτηράνης: «Με καλή θέληση το πρωτάθλημα μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα»

Καφτηράνης: «Με καλή θέληση το πρωτάθλημα μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα»

O πρόεδρος του Φοίνικα Σύρου ONEX,  μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την τελευταία συνεδρίαση της ΕΣΑΠ, η οποία αφορούσε όλα όσα απασχολούν το επαγγελματικό βόλεϊ. Κυρίως για την διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά και την αποστολή του υγειονομικού πρωτοκόλλου στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από πλευράς της ΕΣΑΠ.

«Πράγματι διεξήχθη το απόγευμα της Τρίτης μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της ΕΣΑΠ, όπου υπήρξε μία συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν αυτή την περίοδο το βόλεϊ, παρόλο που αυτή τη στιγμή έχουμε τη διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων. Όλες οι ομάδες συμφώνησαν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα της Volley league.

Μόνο το ΤΑΑ του ΠΑΟΚ δεν συμφώνησε, καθώς έχει βγάλει μία ανακοίνωση η οποία αφορά όλο τον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και ο οποίος δεν επιθυμεί την συνέχιση, ωστόσο οι υπεύθυνοι της ομάδας της Θεσσαλονίκης υποστήριξαν πως αν και εφόσον το πρωτάθλημα συνεχιστεί και ο ίδιος θα συμμετέχει κανονικά. Επίσης μπήκε ένα θέμα από τον πρόεδρο του Φίλιππου Βέροιας, καθώς υπάρχει μία δυσκολία που αφορά στην προπόνηση. Από εκεί και πέρα όλοι μαζί συμφώνησαν με τον νέο υγειονομικό πρωτόκολλο που στείλαμε μέσω της ΕΣΑΠ στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Νομίζω πως είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε. Βέβαια ειπώθηκαν κι άλλα θέματα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και αφορούσαν κυρίως τα οργανωτικά, τα τηλεοπτικά (ΕΡΤ) και τις live streaming μεταδώσεις. Η απόφαση στα θέματα αυτά ήταν ομόφωνη και όλοι υποστήριξαν πως πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα και να μπορέσει το βόλεϊ, μέσα από όλα αυτά τα προγράμματα, να επιβιώσει. Γιατί μιλάμε για μία χρονιά, όπως γίνεται κατανοητό, που είναι πάρα πολύ δύσκολη κι αυτό το βλέπουμε με όλα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό».

Πότε θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις ως προς την έναρξη του πρωταθλήματος;

«Θεωρώ πως μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δεν θα έχουμε εξελίξεις. Θα πρέπει να περιμένουμε τη νέα ΚΥΑ του Υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να βγει την επόμενη Τρίτη με Τετάρτη. Τότε πιστεύω να έχουμε κάποιο νέο. Μέχρι τότε όμως δεν νομίζω να έχουμε κάτι. Οπότε, όπως έχει γίνει κατανοητό, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο όσον φορά στις προπονήσεις των παικτών, γιατί θα κληθούν αμέσως μετά να μπουν σε μία αγωνιστική κατάσταση. Αυτό βέβαια που συμφωνήσαμε όλοι είναι πως όταν θα λήξουν τα μέτρα και μας δοθεί το πράσινο φως, να υπάρξει ένα δεκαήμερο προπονήσεων, ώστε οι παίκτες να καταφέρουν να βρουν την φόρμα τους».

Αυτό το κενό που υπάρχει μετά την αναγκαστική διακοπή θα μπορεί να αναπληρωθεί;  

«Ότι ισχύει για εμάς, ταυτόχρονα ισχύει για όλους. Είναι μία κατάσταση την οποία βιώνουν όλες οι ομάδες. Οπότε δεν είναι κάτι που αφορά μόνο εμάς, αλλά αφορά όλες τις ομάδες. Θεωρώ πως μέσα από μία καλή προσπάθεια μπορεί να βρεθεί λύση. Αν πάλι δεν εξαιρεθεί τότε ναι θα έχουμε προβλήματα. Αν εξελιχθεί όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και συνεχίσει και καταφέρουμε τα παιχνίδια νε ξεκινήσουν αρχές Δεκεμβρίου, τότε πιστεύω ότι το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί κανονικά. Εάν δεν εξαιρεθούν και υπάρχουν συνεχόμενα lockdown ναι θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα και το πρωτάθλημα δύσκολα να μπορεί να ολοκληρωθεί».

Αναφερθήκατε στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Δύο αθλήματα τα οποία παρά το lockdown συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Αυτές οι δύο Ομοσπονδίες κινήθηκαν άμεσα και συμβάδισαν ουσιαστικά με όλα τα μέτρα που ζητούσε το Υπουργείο Υγείας. Η ομοσπονδία του βόλεϊ γιατί δεν κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση και τελικά δεν συμπεριελήφθηκε στα αθλήματα που θα συνέχιζαν την αγωνιστική τους δράση;

«Είναι αλήθεια πως δεν κατατέθηκε από την πλευρά μας το υγειονομικό πρωτόκολλο από την αρχή, όπως θα έπρεπε να είχε κατατεθεί. Όπως δηλαδή έκαναν το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, από εκεί και πέρα όμως υποστηρίζεται από πολλούς και δεν ξέρω αν όντως είναι έτσι, πως αυτές οι δύο ομοσπονδίες πήραν από την αρχή το πράσινο φως καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί αγώνες. Όπως γνωρίζουμε όλοι, ομάδες τόσο από το ποδόσφαιρο όσο και από το μπάσκετ έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Είναι σίγουρο πως αν υπήρχε ένας καλύτερος χειρισμός και πείθοντας τους ειδικούς πως και το βόλεϊ είναι επαγγελματικό, είναι δηλαδή μία λίγκα όπως είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, θα έπρεπε και το βόλεϊ να είναι μέσα στα αθλήματα που διεξάγονται αυτή την περίοδο».

Έγιναν προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή να μπει και το βόλεϊ μέσα στα αθλήματα που θα μπορούσαν να γίνουν, όμως τελικά δεν μπήκε γιατί δεν είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Υπήρξε καθυστέρηση από την πλευρά της Ομοσπονδίας;

«Από την στιγμή που δεν μπήκαμε από την αρχή μετά ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι. Αυτές οι κινήσεις έπρεπε να είχαν γίνει από την αρχή, εφόσον δεν έγιναν εξ αρχής όλα τα υπόλοιπα είναι για να συζητάμε. Κατατέθηκε τώρα το υγειονομικό πρωτόκολλο με βάση των υπολοίπων αθλημάτων που διεξάγονται αυτή την περίοδο και ευελπιστούμε πως στην επόμενη ΚΥΑ το βόλεϊ θα εξαιρεθεί και θα μπει μέσα στα αθλήματα τα οποία μπορούν να διεξάγονται κανονικά».

Αν πάμε κάποιες μέρες μπροστά και δούμε πως το βόλεϊ είναι εντός ΚΥΑ και εξαιρείται όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Θα υπάρξει κάποιος χρόνος προετοιμασίας των ομάδων;     

«Πράγματι έτσι θα συμβεί, αν το βόλεϊ, ευχόμαστε όλοι, εξαιρεθεί, τότε οι ομάδες θα χρειαστούν ένα δεκαήμερο προπονήσεων, ώστε να επανέλθουν και να μην υπάρξουν ουσιαστικά τραυματισμοί. Αυτό όπως καταλαβαίνουν όλοι είναι άσχημο για τους παίκτες γιατί δεν μπορεί ένας αθλητής να μπει από την μία στιγμή στην άλλη σε αγωνιστική κατάσταση. Είχαμε φέτος μία ιδιαίτερη χρονιά, γι αυτό κι εμείς ως ομάδα κάναμε ένα σωστό προγραμματισμό, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε και δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο ρόστερ. Έχουμε αθλητές πάρα πολύ καλούς και μπορούν να βοηθήσουν όλοι ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα μας βοηθήσει να αντέξουμε σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο, όπου όπως βλέπουμε δυστυχώς έτσι θα πάμε μέχρι και τον Μάρτη».

Από αυτήν την κατάσταση οι ομάδες πλήττονται οικονομικά;

«Βεβαίως και πλήττονται οικονομικά, καθώς μην ξεχνάμε πως οι αγώνες που έγιναν μέχρι στιγμής ήταν κεκλεισμένων των θυρών, οπότε δεν υπήρξαν εισιτήρια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Εκτός από οικονομικό πλήγμα έχει και αγωνιστικές επιπτώσεις, καθώς οι παίκτες έχουν μάθει να αγωνίζονται με κόσμο στις εξέδρες. Από την πλευρά μας είναι ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς το γήπεδο του Φοίνικα ήταν πάντα γεμάτο από κόσμο και ταυτόχρονα μας έδιναν τον παλμό που χρειάζονταν οι παίκτες. Ταυτόχρονα οι ομάδες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και με τους χορηγούς καθώς κανείς δεν θέλει να δίνει λεφτά σε ένα άθλημα το οποίο δεν διεξάγεται».