ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Καραμπέτσος στο Volleyplanet: Το πλάνο της ΕΟΠΕ για την επόμενη μέρα και ο προβληματισμός για τα σωματεία

Καραμπέτσος στο Volleyplanet: Το πλάνο της ΕΟΠΕ για την επόμενη μέρα και ο προβληματισμός για τα σωματεία

Με αφορμή τις μέχρι σήμερα τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των Ενώσεων και των ομάδων της Volleyleague και Preleague, μίλησε αναλυτικά στο Volleyplanet o πρόεδρος Γιώργος Καραμπέτσος, για τα πλάνα της ΕΟΠΕ ενόψει της επόμενης ημέρας του αθλήματος και τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού στο ελληνικό βόλεϊ.

O προβληματισμός για τη δυνατότητα συμμετοχής των ομάδων στις Εθνικές κατηγορίες, βάσει των οικονομικών των ομάδων είναι έντονος με τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ να εκφράζει τον φόβο του ότι «θα ψάχνουμε να βρούμε στο ΔΣ της Ομοσπονδίας πως θα συγκροτήσουμε τις κατηγορίες» και να διατυπώνει προτάσεις με μοναδικό στόχο τη διευκόλυνση των σωματείων και την ομαλή λειτουργία των πρωταθλημάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα δήλωσε στο Volleyoplanet ο κ. Καραμπέτσος εφόσον ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης δώσει την δυνατότητα τροποποίησης των προκηρύξεων και των κανονισμών, η Ομοσπονδία θα καταργήσει τόσο τα οικονομικά, όσο και τα βαθμολογικά πρόστιμα που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ ευελπιστεί ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα που έχει διατυπώσει προς τον κ. Αυγενάκη, να δοθεί η δυνατότητα να γίνονται μέχρι δύο μεταγραφικές περίοδοι, την έναρξη, την λήξη και την διάρκεια των όποιων να την καθορίζουν οι Ομοσπονδίες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αθλήματος.

Στόχος για εφέτος είναι να μην ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και να τελειώνουν στις 30 Ιουλίου, γιατί βάσει των σημερινών δεδομένων, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για μία ομάδα να οργανωθεί σωστά τον Ιούλιο για την επόμενη περίοδο, αλλά να ξεκινήσουν παραδείγματος χάριν οι μεταγραφές την 1η Αυγούστου και να τελειώσουν 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να διευκολυνθούν οι ομάδες και να κάνουν σωστά τον προγραμματισμό τους.

Έχοντας λοιπόν πάρει αυτή την πολύτιμη παράταση οι ομάδες θα κληθούν, αφού εξετάσουν προσεκτικά και διεξοδικά όλες τις πιθανές παραμέτρους, να δηλώσουν αν μπορούν ή όχι να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα, αλλά και την κατηγορία που μπορούν.

Στόχος της ΕΟΠΕ είναι με όσες ομάδες ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, με τις ίδιες να ολοκληρωθούν.

«Η απάντηση που θα δώσουν τα σωματεία δεν θα πρέπει να ληφθεί «ελαφρά τη καρδιά» ώστε να μπορεί η Ομοσπονδία να κινηθεί και να καλύψει εγκαίρως τα κενά.

Αν μία ομάδα ξεκινήσει να συμμετέχει σε ένα εθνικό πρωτάθλημα και αποχωρήσει, χωρίς ασφαλώς να υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας, τότε η πρόταση της ΕΟΠΕ θα είναι το σωματείο να υποβιβάζεται αυτόματα στην Β’ εθνική, γιατί όλες οι Ενώσεις έχουν Β’ Εθνική.

Στόχος μας δεν είναι η ποινή, αλλά να μπορεί κάθε ομάδα να ανταπεξέλθει στην κατηγορία που θέλει και μπορεί να αγωνιστεί βάσει των οικονομικών της δυνατοτήτων.

Παράλληλα ο κ. Καραμπέτσος, αναφερόμενος στα χρέη της Ομοσπονδίας επανέλαβε στο Volleyplanet ότι προσπαθεί με σημαντικούς διακανονισμούς να διαχειριστεί το χρέος των 3,5 εκατομμυρίων που «κληρονόμησε» στον προεδρικό θώκο και παρά τις οποίες καθυστερήσεις, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να ξεχρεώνει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχουν πληγεί κατάφωρα από τις επιπτώσεις του κοροναϊού) ώστε να μην προχωρήσουν σε κατασχέσεις και κινδυνέψει με «λουκέτο» το άθλημα.

Εάν δοθεί η δυνατότητα η εξόφληση των κληρονομηθέντων χρεών να γίνεται με χρήματα εκτός του προϋπολογισμού για την βασική λειτουργία της Ομοσπονδίας, τότε για το 2020-21 δεν θα υπάρχουν και τα περισσότερα από τα παράβολα αν όχι όλα, είναι βέβαια δύσκολο διότι για το 2020 έχουμε διακανονίσει περί τα 700.000€ για δόσεις κληρονομηθέντων χρεών.

Για το μπιτς βόλεϊ ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, ήταν σχεδόν… σκασμένος αφού τα φετινά του σχέδια ήταν πολύ φιλόδοξα και ήταν πεπεισμένος με τουρνουά τόσο διεθνή όσο και με τα Masters με αποκορύφωμα σε Πλατεία Αριστοτέλους και Σύνταγμα, θα πήγαιναν το άθλημα ακόμη ένα βήμα μπροστά και με έσοδα για την Ομοσπονδία.

«Φέτος είχε γίνει η ωραιότερη προπαρασκευή και σχεδιασμός, προκειμένου με τις συνεργασίες και τις συμφωνίες που είχαν γίνει με Περιφέρειες, Δήμους και Ιδιώτες, όλο το καλοκαίρι θα ήταν γεμάτο από βόλεϊ. Κατά 99% όμως φοβάμαι πως λόγω του Covid 19 δεν θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα και όλα τα φιλόδοξα πλάνα θα γκρεμιστούν σαν πύργοι στην άμμο»

Για τη διοργάνωση των Κυπέλλων ανδρών-γυναικών, που η ομοσπονδίας έχει προτείνει να μπορούν να γίνουν μέσα στο 2020, ο ισχυρός άνδρας της ΕΟΠΕ, υποστήριξε πως «αν τα σωματεία, πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων, συμφωνήσουν και δεχθούν να διεξαχθούν, τότε θα γίνουν κανονικά οι αγώνες, κάτι που μέσω της τηλεοπτικής τους προβολής, μόνο κέρδος θα είναι για το άθλημα».

Τέλος μιλώντας για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνέχεια ή όχι των πρωταθλημάτων ο κ. Καραμπέτσος δήλωσε στο Volleyplanet ότι η Ομοσπονδία -θέου θέλοντος και κοροναϊού επιτρέποντος- έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και έχει συγκροτήσει τα πλάνα της για την ολοκλήρωση τους σε συγκεκριμένο πάντα χρονικό ορίζοντα.

«Με την τελευταία επίσημη θέση της πολιτείας μέχρι τις 27 Απριλίου τα γήπεδα θα είναι κλειστά…» ξεκαθάρισε αρχικά ο κ. Καραμπέστος και συνέχισε: «Άρα ουδείς δύναται να πει αυτή τη στιγμή αν θα συνεχίσουμε ή όχι. Αν και εφόσον ανοίξουν τα γήπεδα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να είναι μάξιμουμ έως τις 15 Μαΐου και μπορούμε να δώσουμε μία δυνατότητα σε αθλητές-αθλήτριες το λιγότερο 3 εβδομάδες για να προπονηθούν, θα μπορούμε έπειτα με κάποιες μικροτροποποιήσεις στις προκηρύξεις να κάνουμε τα παιχνίδια μέχρι όμως το τέλος Ιουνίου. Αν τα γήπεδα όμως ανοίξουν αργότερα, καταλαβαίνει κανείς πως δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν οι αγώνες».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
29/04/2022

Πρωτοψάλτης στο Vplanet: «Η δίψα και η στήριξη δεν θα αλλάξουν ποτέ στον Παναθηναϊκό-Ευλογημένοι που το ζήσαμε στο ΟΑΚΑ»

Γεννημένος μέσα στα γήπεδα του βόλεϊ, γαλουχημένος με υψηλά αθλητικά στάνταρ, έχει τη δική του κοσμοθεωρία για το άθλημα, παραμένει «αλήτικη ψυχή» στο τάραφλεξ...