ΓΝΩΜΕΣ

«Η καρδιά του ιταλικού βόλεϊ χτυπάει στη Μόντενα»!

«Η καρδιά του ιταλικού βόλεϊ χτυπάει στη Μόντενα»!

Όταν ο Ηλίας  Παπαϊωάννου μου ζήτησε να γράψω κάτι από την Ιταλία σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο για πολλούς προπονητές και νεαρούς αθλητές να αναφερθώ στην εμπειρία που θα ζήσω με τις νεάνιδες της  ομάδας μου.

Από 27 έως 29 Δεκεμβρίου η Pallavolo Argentario θα πάρει μέρος για 2η συνεχόμενη χρονιά στο WINTER CUP που διοργανώνει η Scuola di pallavolo Anderlini στη Μόντενα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τουρνουά βόλεϊ στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις αναπτυξιακές ηλικίες. Tα νούμερα που θα σας παραθέσω είναι ενδεικτικά.

Φέτος θα συμμετάσχουν 166 ομάδες από όλη την Ευρώπη.  Αναλυτικά ανά κατηγορία:

ΑΓΟΡΙΑ       Κ19 16 ομάδες , Κ17 18 ομάδες, Κ15 12 ομάδες

ΚΟΡΙΤΣΙΑ   Κ18 36 ομάδες, Κ16 48  ομάδες, Κ14 36 ομάδες

Το επίπεδο των αγώνων είναι υψηλότατο, στην ουσία μπορούμε να το συγκρίνουμε με τις τελικές φάσεις των αντίστοιχων πρωταθλημάτων Ιταλίας καθώς είναι το πρώτο μεγάλο ραντεβού των καλύτερων ομάδων της χώρας. Αν προσθέσουμε και τη συμμετοχή πολύ ισχυρών ομάδων και από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη καταλαβαίνουμε ότι το επίπεδο εκτινάσσεται. Πολλές χρονιές ειδικά στα αγόρια μπορούμε να μιλάμε για ένα άτυπο champions league εφήβων βλέποντας τις ομάδες που συμμετέχουν.

Πέρα από το αγωνιστικό όμως το πραγματικά εντυπωσιακό είναι το κομμάτι της οργάνωσης. Η scuola di pallavolo Anderlini ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με αναπτυξιακές ηλικίες . Στην ουσία όμως είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς βόλεϊ της Ιταλίας. Είχα την τύχη να γνωρίσω τους υπεύθυνους της ομάδας το 2009  όταν επισκεφτήκαμε το ιδιόκτητο γήπεδο τους με τους Κυριάκο Καμπερίδη και Κώστα Χατζηνικολάου στα πλαίσια μιας συνεργασίας που αναπτύξαμε μεταξύ του Elite Volleyball Camp και της Αnderlini. Aυτοί λοιπόν οι πολύ προσιτοί, ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικοί εραστές του βόλεϊ για τη διοργάνωση του WINTER CUP θα επιστρατεύσουν.

55 γήπεδα για τα 541 παιχνίδια, 30 ξενοδοχεία για την διαμονή των περίπου 2500 αθλητών ,προπονητών και παραγόντων, (6000 διανυκτερεύσεις 13000 γεύματα),  οι διαιτητές των αγώνων θα κάνουν την πρακτική τους άσκηση καθώς την εβδομάδα αυτή διοργανώνεται σχολή διαιτησίας στην αντίστοιχη περιφέρεια της FIPAV, στις 28 το βράδυ διοργανώνουν το μεγάλο πάρτι του τουρνουά, και στις 29 οι τελικοί των κατηγοριών διεξάγονται στην ιστορική έδρα της Modena το Pallapanini, παρουσία 5000 θεατών, και με τηλεοπτική κάλυψη.

Με την βοήθεια των πολλών χορηγών τους (πρώτη και μεγαλύτερη η KINTER) του δήμου και της επαρχίας της Μόντενα προσφέρουν πραγματικά άριστες υπηρεσίες σε συμμετέχοντες και θεατές. Υπολογίζεται με αφορμή το τουρνουά θα επισκεφτούν την περιοχή συνολικά περίπου 8500-9000 άτομα με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, τη ζωή και το ρυθμό της πόλης μέσα στις ημέρες των εορτών.

Η  εικόνα που δημιουργούν αυτά τα αμέτρητα πολύχρωμα μπουλούκια των αθλητών που κυκλοφορούν ασταμάτητα στους δρόμους στις διαδρομές τους ανάμεσα σε γήπεδα, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης θα ενθουσίαζε οποιονδήποτε φίλο του αθλήματος μας. Η εμπειρία δε για τους συμμετέχοντες αθλητές είναι ένα σημαντικό εφόδιο για το μέλλον τους.

Θα μπορούσα να περιγράφω ώρες για αυτό το πραγματικά πολύ υψηλού ενδιαφέροντος (από κάθε άποψη) αθλητικό γεγονός. Θα αρκεστώ όμως κλείνοντας να πω ότι, χωρίς καμία υπερβολή , η καρδιά του ιταλικού βόλεϊ αυτό το τριήμερο θα χτυπάει στην Μόντενα.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να στείλω τα χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του βόλεϊ στην Ελλάδα, και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εθνικές μας ομάδες εφήβων, νεανίδων, παίδων και κορασίδων που έχουν μπροστά τους πολύ σημαντικούς προκριματικούς αγώνες για ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...