Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Κόβαζιτς: «Αρκετά λάθη στην Κυψέλη»

Κόβαζιτς: «Αρκετά λάθη στην Κυψέλη»

Λίγες ώρες πριν από το δεύτερο φετινό ντέρμπι «αιώνιων» στην Κυψέλη, ο Σέρβος πρώην τεχνικός του Πανναξιακού, Ζόραν Κόβαζιτς, μετά την αποκλειστική συνέντευξη που προκάλεσε ποικίλλα σχόλια και αντιδράσεις, περνάει από το… μικροσκόπιο τις δυο ομάδες και αναλύει διεξοδικά για λογαριασμό του Volleyplanet τα υπέρ και τα κατά Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Ο 55χρονος διακεκριμένος τεχνικός, που μεταξύ άλλων συνέδεσε το όνομά του με τις φετινές «χρυσές» σελίδες της ιστορίας του Πανναξιακού, τη δεδομένη στιγμή είναι ο πιο ιδανικός άνθρωπος για να σκιαγραφήσει τους δύο αντιπάλους σε ένα ακόμη “classico” της Α1 Γυναικών.

zoran

Άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, γνωρίζει από την καλή και την… ανάποδη από τη συνεργασία που είχε παλιότερα στις Εθνικές ομάδες της Σερβίας, τις συμπατριώτισσές του, Γιοβάνα Βέσοβιτς, Ιβάνα Νέσοβιτς, αλλά και δύο πρώην… δικά του παιδιά στον Ηρακλή Κηφισιά, τις Κατερίνα Γιώτα και Τζίνα Λαμπρούση.

“Η εξίσωση των τριών” και οι άγνωστοι “Χ”

Παράλληλα είναι ο μοναδικός προπονητής, που “έσπασε” το αήττητο σερί του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Κόβαζιτς πρωταρχικό λόγο στη νίκη θα παίξουν τρεις πολύ σημαντικοί παράγοντες: «Η ψυχολογική προετοιμασία των αθλητριών για ένα τέτοιο ντέρμπι, η ομάδα που θα βρει πρώτη ρυθμό στο παιχνίδι και αυτή που θα παίξει πιο επιθετικά, αλλά με τα λιγότερα λάθη. Καθοριστικό ρόλο θα έχουν επίσης οι υποδοχές και το πόσο θα αντέξουν στην πίεση του αντίπαλου σερβίς, ωστόσο οι παίκτριες των δύο ομάδων θα κληθούν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα.

Α) Θα αντέξουν Μπραμπόροβα-Μερτέκη  στην πίεση του σερβίς των αντιπάλων τους και θα κρατήσουν ποιοτική υποδοχή;

Β) Έχουν προετοιμάσει οι προπονητές κατάλληλα τις παίκτριες που μπορούν να «τελειώσουν» τις μπάλες από «χαλασμένη» υποδοχή; Από τον Ολυμπιακό αυτές θα είναι πιθανότατα οι Νέσοβιτς, Μπραμπόροβα και από τον Παναθηναϊκό οι Τσίμα, Μερτέκη. Η Βίλκου μπορεί να είναι η διαγώνια των «πράσινων», αλλά υστερεί στην επίθεση στις ψηλές μπάλες και ειδικά όταν έχει απέναντί της διπλό μπλοκ. Κάτι αντίστοιχο όμως με τη Βίλκου είναι και η Νέσοβιτς.

Πιστεύω επίσης πως τον πρώτο λόγο στη νίκη θα έχει η ομάδα που θα καταφέρει να τελειώσει τις κόντρα επιθέσεις που θα της παρουσιαστούν. Για αυτό θεωρώ πως οι δύο προπονητές θα πάνε σε επιθετικό σερβίς, προκειμένου να «μετακινήσουν» τις επιθέσεις και από τις δύο πλευρές και να έχουν δυνατότερο μπλοκ.

PAO_AEK

Τα δυνατά «χαρτιά» στο μπλοκ

Ο Παναθηναϊκός έχει δυνατό μπλοκ, ιδιαίτερα όταν μπλοκάρει στη ζώνη 2 και ζώνη 1 (Γκούζου-Μερτέκη και Καββαδία-Τσίμα αντίστοιχα), ενώ το μπλοκ του «τριφυλλιού» εξασθενεί με τα ζευγάρια Γκούζου-Βίλκου και Καββαδία –Πατσέκο, όταν ο Ολυμπιακός επιτίθεται από τη ζώνη 4.

Σε αντίθεση με τους γηπεδούχους, ο Ολυμπιακός έχει δυνατό μπλοκ, όταν ο αντίπαλος επιτίθεται από τη ζώνη 4 (Κωνσταντινίδου – Νεσοβιτς, Γιώτα-Χριστοδούλου). Η αδύναμη πλευρά των «ερυθρόλευκων» στο μπλοκ είναι όταν η αντίπαλη ομάδα επιτίθεται από τη ζώνη 2, καθώς εκεί οι αντίπαλες θα βρουν απέναντί τους τις Κωνσταντινίδου-Βέσοβιτς και Γιώτα – Μπραμπόροβα.

Ομαδικά εσείς; Ατομικά εμείς…

Στο α’ γύρο του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε το καλύτερο ομαδικό παιχνίδι στην Α1 γυναικών, ενώ ο Ολυμπιακός κυριάρχησε κυρίως στις ατομικές ενέργειες των αθλητριών του.  Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε με την διακοπή του πρωταθλήματος ποια από τις δύο ομάδες εκμεταλλεύτηκε το κενό αυτό και δούλεψε καλύτερα και ποια θα φανεί περισσότερο επηρεασμένη.

Χωρίς όμως να υπάρχουν δυνατά παιχνίδια και ισχυρός ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα, ή έστω κάποια δυνατά ματς για τα ευρωπαϊκά Κύπελλα, είναι δύσκολο να έχεις δυνατό ρυθμό και να παίζεις καλό βόλεϊ με λίγα λάθη.

Anatolia_OSFP_17.01

Γι αυτό και στο ντέρμπι της Κυψέλης περιμένω να δούμε αρκετά λάθη και από τις δύο ομάδες» τόνισε ο πολύπειρος τεχνικος που στη συνέχεια ανέλυσε λεπτομερώς βάσει θέσεων τους δύο «αιώνιους» και κατέληξε στα κάτωθι συγκριτικά συμπεράσματα.

Οι «αιώνιες» από ακτίνες «Χ»

ΠΑΣΑΔΟΡΟΙ (PACHEKO / ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ)

Η Σοριάνα Πατσέκο του Παναθηναϊκού δεν… κάνει του κεφαλιού της, ακολουθεί με ευλάβεια την τακτική και προσπαθεί να βγάλει το μάξιμουμ από την ομάδα και τις συμπαίκτριές της. Είναι η καλύτερη σέρβερ του Παναθηναϊκού, είναι πολύ σταθερή παίκτρια, πολύ «δουλεμένη», ξέρει τι μπορούν και τα δεν μπορούν να κάνουν οι συμπαίκτριές της και με το παιχνίδι της έχει θετική επίδραση σε αυτές. Αδύνατό της σημείο το μπλοκ!

Αντίθετα το παιχνίδι της πασαδόρου του Ολυμπιακού, Στέλλας Χριστοδούλου εξαρτάται πολύ από την υποδοχή που θα βγει. Υπό κάποιες συνθήκες και καταστάσεις, δείχνει να μην έχει εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένες της συμπαίκτριες και για αυτό προτιμάει να στηρίζεται σε εκείνες που εμπιστεύεται περισσότερο. Έχει ιδιαίτερο πρόβλημα όταν η ομάδα της είναι πίσω στο σκορ και «κυνηγάει» τον αντίπαλο, ενώ οι περισσότερες μπάλες της δεν είναι ακριβείς. Δυνατό της σημείο είναι το μπλοκ και το παιχνίδι όταν είναι στη μπροστινή ζώνη, ενώ είναι επικίνδυνη όταν πασάρει με άλμα.

ΑΚΡΑΙΕΣ (ΤΣΙΜΑ – ΜΕΡΤΕΚΗ / BRAMBOROVA – VESOVIC )

Η Μερτέκη και η Τσίμα του Παναθηναϊκού είναι ψηλές παίκτριες, έχουν καλό μπλοκ και συγκεκριμένες κατευθύνσεις επιθεσεων. Συνεργάζονται αμφότερες καλά με την Πατσέκο ιδιαίτερα η Μερτέκη, που έχει πρόβλημα σε υποδοχή και δύσκολα αντέχει στην πίεση του αντίπαλου σερβίς. Αν δεν έχει καλή υποδοχή, μπορεί να βγει εύκολα εκτός παιχνιδιού και τότε οι μπάλες προς τη Βίλκου βγαίνουν πολύ ψηλά και είναι δύσκολες.

Οι Μπραμπόβα-Βέσοβιτς του Ολυμπιακού, σε αντίθεση με το δίδυμο ακραίων του Παναθηναϊκού, έχουν μεγάλη εμπειρία από δύσκολα παιχνίδια. Είναι πιο έμπειρες υποδοχείς, αλλά η Βέσοβιτς είναι πιο αδύναμη επιθετικός και οι αντίπαλοι τη «διαβάζουν» πιο εύκολα στην επίθεση σε σχέση με τη Μπραμπόροβα.

Η Βέσοβιτς είναι καλύτερη υποδοχέας, αλλά έχει πρόβλημα στο φλοτ σέρβις, δηλαδή το… κοντό σερβίς,  στη μπροστινή ζώνη, ενώ  θα έλεγα πως “στόχος” του Παναθηναϊκού θα πρέπει να είναι η Μπραμπόροβα, αφού παρά την εμπειρία της, όλα εξαρτώνται από την καλή ψυχολογική προετοιμασία της πριν το ματς.

ΔΙΑΓΩΝΙΕΣ (VILKOU / ΝESOVIC)

Βίλκου (Παναθηναϊκός) και Νέσοβιτς (Ολυμπιακός) είναι αμφότερες μεγάλες αγωνίστριες. Η Νέσοβιτς έχει ως προτέρημα το γεγονός, ότι είναι ψηλότερη, πιο δυνατή στο μπλοκ, μπορεί και επιτίθεται πάνω από το αντίπαλο μπλοκ, αλλά όσον αφορά τη φυσική της κατάσταση και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα, αναμένεται να εμφανιστεί ανέτοιμη.

Ένα μειονέκτημα για τη Νέσοβιτς είναι ότι δεν γνωρίζει καλά τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα της θα περιμένει πολλά από αυτήν, οπότε θα παίξει υπό πίεση και αν δεν ξεκινήσει καλά, μπορεί στη συνέχεια να βρει δύσκολα το ρυθμό και την απαραίτητη ψυχολογία.

Ο Παναθηναϊκός έχει ψηλό μπλοκ, όταν η Νέσοβιτς επιτίθεται από τις ζώνες 1 και 2. Έτσι πιστεύω ότι οι περισσότερες επιθέσεις της Νέσοβιτς θα γίνουν από τη ζώνη 4.

Η Νέσοβιτς, λόγω του ότι θα ναι το δεύτερό της παιχνίδι στην Ελλάδα, δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα με τη Στέλλα Χριστοδούλου, σε αντίθεση με τη Βίλκου, που έπειτα από 15 αγωνιστικές βρίσκονται με με την Πατσέκο με«κλειστά μάτια».

Επίσης το δίδυμο Βίλκου-Πατσέκο είναι οι καλύτερες σέρβερς του Παναθηναϊκού. Το αδύνατο σημείο της Βίλκου είναι το μπλοκ, καθώς ως διαγώνιος δεν είναι πολύ ψηλή. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν μπορεί να τελειώσει αποτελεσματικά τις ψηλές, δύσκολες μπάλες με διπλό μπλοκ.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ (ΓΚΟΥΖΟΥ-ΚΑΒΒΑΔΙΑ / ΚΩΝ/ΔΥΟ, ΓΙΩΤΑ, ΛΑΜΠΡΟΥΣΗ)

Οι κεντρικές μπλοκέρ του Ολυμπιακού Κωνσταντινίδου, Γιώτα και Λαμπρούση είναι γρήγορες και σχηματίζουν καλύτερα μπλοκ, αν ο Παναθηναϊκός βγάλει καλή υποδοχή. Αντίθετα οι Γκούζου, Καββαδία έχουν πιο ψηλό μπλοκ και με δίδυμο τις Τσίμα- Μερτεκη παίζουν πολύ καλά και είναι δύσκολο για τις αντιπάλους να περάσουν τη μπάλα.

Η Κατερίνα Γιώτα θα προτιμήσει κυρίως στην επίθεση την “κομπίνα” (επίθεση Γ) με το ένα πόδι από τη ζώνη 2 πίσω από την πασαδόρο στην αντένα. Η Γιώτα είναι η καλύτερη επιθετικός από όλες, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από την ημέρα και τη διάθεση της Στέλλας.

Αν ο Παναθηναϊκός πετύχει να μετακινήσει την υποδοχή του Ολυμπιακού, έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, γιατί λειτουργεί καλύτερα καλύτερα στο κομμάτι μπλοκ-άμυνα. Επίσης αν ο Παναθηναϊκός έχει καλή υποδοχή και η Πατσέκο μπορεί να συνδυαστεί καλά με τις Γκούζου και Καββαδία, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα, αφού οι Βέσοβιτς- Μπραμπόροβα δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις κεντρικές μπλοκέρ του Παναθηναϊκού. Έτσι ανοίγει περισσότερος… χώρος για τις επιθέσεις των Τσίμα-Μερτέκη.

ΛΙΜΠΕΡΟ (ΡΟΓΚΑ / ΚΟΝΟΜΗ)

Και τα δύο λίμπερο των ομάδων, Ρόγκα και Κονόμη είναι πολύ καλές παίκτριες, παίζουν εκπληκτική άμυνα και έχουν πολύ καλή υποδοχή. Αμφότερες μάλιστα έχουν μεγάλο ενθουσιασμό και ξεσηκώνουν την ομάδα τους στη διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο η Ρόγκα έχει πιο δύσκολο έργο, γιατί σε συνδυασμό με την υποδοχή, πρέπει να καλύψει περισσότερο χώρο της Τσίμα και ιδιαίτερα της Μερτέκη. Αυτή είναι μία ζώνη στην οποία ο Παναθηναϊκός έχει… θέμα, αλλά η Ρόγκα έχει συνηθίσει να παίζει υπό πίεση και να προσπαθεί να βγάλει τα κάστανα για την ομάδα της από δύσκολες καταστάσεις.

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
29/04/2024

Στην ΑΕΚ η Εύα Χαντάβα

Το στενό μαρκάρισμα της ΑΕΚ στην Εύα Χαντάβα –όπως πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει- απέδωσε και η 33χρονη ακραία επιστρέφει στο ελληνικό πρωτάθλημα,...