ΓΝΩΜΕΣ

Life Coaching: Προσωπική ανάπτυξη & επίτευξη στόχων

Life Coaching: Προσωπική ανάπτυξη & επίτευξη στόχων

Life Coaching: Προσωπική ανάπτυξη και επίτευξη στόχων σε Αθλητές και Αθλήτριες

Εκεί που η προσωπικότητα συναντά την ευγενή άμιλλα…

Στην διάρκεια της πολύχρονης καριέρας μου σαν αθλητική συντάκτης και Media Manager σε Διεθνείς διοργανώσεις και Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως, παρακολουθούσα εκτός της προπόνησης και της προσπάθειας μέσα στον αγωνιστικό χώρο των αθλητών/τριών, στο Βόλεϊ και το Beach Volley, τον τρόπο που αντιμετώπιζαν οι προπονητές και γενικά οι αθλητές και οι αθλήτριες τη διάθεση τους και τις εκρήξεις κάθε φορά που η μπάλα έπεφτε στο τερέν…

Κάθε κουλτούρα πολύ διαφορετικά αλλά και κάθε χρονιά, επίσης με διαφορετικό τρόπο. Το προπονητικό team ειδικά στις ομάδες που κατακτούν μετάλλια είχε ένα ακόμη πρόσωπο που αναρωτιόμασταν τι λέει, τόση ώρα και πως αντιμετωπίζει για παράδειγμα τον Carch Kiraly ή Kerrie Walsh…

Όταν κάποια στιγμή πρόσεξα πως και κάτι ανάλογο ισχύει και για τους πιλότους της F1, ή τις αθλήτριες στο έπταθλο, στο Λονδίνο το 2012, άρχισα να το βλέπω πολύ πιο σοβαρά. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ανάγκες και προσδοκίες εκτός από τους αθλητές/τριες που όπως όλα δείχνουν, «κουβαλούν» πάνω τους και τις προσδοκίες και τα όνειρα ίσως… πολλών άλλων, χωρίς όμως να είναι δικά τους. Το stress και η εσωτερική πίεση γιγαντώνονται.

Πώς το αντιμετωπίζουν, πώς ισορροπούν, πώς το διαχειρίζονται σε προσωπικό επίπεδο, άραγε; Η επιστήμη έχει προχωρήσει στο επίπεδο της ψυχολογίας της προσωπικότητας αλλά και της θετικής ανθρωπιστικής προσέγγισης για όσους τελικά επιλέγουν να είναι σε αυτήν την πλευρά.

Ο θαυμασμός μου και η επιμονή στην επιστημονική ανάλυση της προσωπικότητας με οδήγησαν στις σπουδές που εξετάζουν το life coaching ,εμπνευσμένη από όλους αυτούς τους απλούς ,καθημερινούς ανθρώπους, αθλητές και αθλήτριες που με τη σειρά τους εμπνέουν όχι μόνο τους δημοσιογράφους αλλά και τους φιλάθλους ή ακόμη πιο σημαντικό, τα παιδιά μας, διαμορφώνοντας έτσι τα όνειρα τους.

Το Life Coaching είναι μία μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης και αλλαγής.

Επικεντρώνεται στη λύση και είναι μια μέθοδος προσανατολισμένη στο μέλλον για να φέρει αποτελέσματα.

Έχει συγκεκριμένες τεχνικές με τις οποίες ο life coach προσπαθεί να «συνταξιδέψει» με τον αθλητή/τρια για να τον βοηθήσει να ξεκαθαρίσει ποιοι τελικά είναι οι δικοί του-και μόνον- στόχοι και στη συνέχεια να σχεδιάσει τα βήματα για την υλοποίηση τους έτσι ώστε να διαμορφώσει μία νέα πορεία ζωής.

Μαζί πορεύονται σε coaching σχέση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εντοπιστούν οι αδυναμίες και τα δυνατά σημεία αλλά και οι δυσκολίες και τα εμπόδια που συχνά κρύβει μέσα του και δυσκολεύει την προσωπική εξέλιξη.

Συνεπώς απευθύνεται σε εκείνους που έχουν στο μυαλό τους πως θέλουν να γίνουν καλύτεροι καιείναι δεκτικοί στο να αναζητήσουν το πώς.

Σε εκείνους που θέλουν να δεσμευτούν στον σκοπό αυτό και να αποκτήσουν περισσότερη αυτογνωσία με την στήριξη του coach και αποκλειστικά βασιζόμενοι στην δική τους προσωπικότητα.

Να βρουν τις δικές τους λύσεις και τις δικές τους απαντήσεις χωρίς καθοδήγηση και συμβουλές κάτι που θα οδηγήσει στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και μεγάλου βαθμού αυτογνωσίας.

Το Life Coaching στον αθλητισμό έχει ως βασικό του σκοπό, την δέσμευση ως προς την άμεση ανάπτυξη των ατόμων που είναι περήφανοι για το ποιοι είναι πραγματικά ως προσωπικότητες μέσα αλλά και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους και τα γήπεδα και με ειδικές τεχνικές και σχεδιασμό καταφέρνει να στηρίξει τον αθλητή και την αθλήτρια να ξεπεράσει τα εμπόδια να δει και να καλλιεργήσει τα θετικά του/της στοιχεία και ταλέντα και τελικά να ‘φωτίσει’ τον καλύτερο εαυτό του/της σε κάθε βήμα τους.

Μία μεγάλη νίκη ή η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος μπορεί να είναι μέρος του στόχου ενός αθλητή/τριας, αλλά πιστεύω ότι αποτελεί τελικά, μόνο ένα μικρό μέρος του τι χρειάζεται για να ζήσει κανείς μια συνολικά ισορροπημένη, ικανοποιητική, χαρούμενη, γεμάτη ζωή.

Η συνεργασία του Life Coach με τους αθλητές, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες βασίζετε στον δρόμο για την αυτογνωσία και την αυτοανακάλυψη ως τρόπου σκέψης.

Επομένως αυτού του είδους η σχέση μεταξύ τους, με στόχο τη διάκριση και την επιτυχία εντάσσεται στη δυναμική μιας σκέψης που αρχικά προσδιορίστηκε στην κλασσική Ελλάδα με την Σωκρατική μέθοδο αλλά και τις τελευταίες έρευνες σε επίπεδο θετικής ψυχολογίας, στην στροφή του αιώνα.

Αθλητές, προπονητές, γονείς , οικογένειες , νεαροί αθλητές/τριες που ονειρεύονται να γίνουν αστέρια του αθλητισμού σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους επαγγελματίες στο coaching, συνεργάζονται με όλα τα επιστημονικά δεδομένα ώστε να φθάσουν στα σημεία που ο καθένας θεωρεί στόχο του, για την προσωπική του ισορροπία και ευτυχία.

Η αποδοχή, η εμπιστοσύνη, τα προσωπικά κίνητρα, η αυθεντικότητα του κάθε ατόμου, η ενεργητική ακρόαση, οι υψηλές δεξιότητες του και η διαπροσωπική επικοινωνία στην coaching σχέση που αναπτύσσεται με το χρόνο και τη συνέπεια που δείχνουν οι δύο πλευρές φέρνει τα θεμιτά αποτελέσματα.

Στο life coaching μας ενδιαφέρουν οι θετικές πτυχές του εσωτερικού διαλόγου και αυτές είναι που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε σε κάθε συνάντηση. Με αναστοχασμό και αντιμετώπιση των φαύλων κύκλων κάθε ατόμου έτσι ώστε να οδηγηθεί σε νέες συμπεριφορές και λειτουργικές σκέψεις.

Ταυτόχρονα ο coach αποδέχεται και τις αρνητικές πτυχές με κατανόηση και σεβασμό χωρίς να κατευθύνει το άτομο αλλά αντίθετα ανατροφοδοτώντας και συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση μιας εσωτερικής διαδικασίας που εξελίσσεται σε μία συνειδητή πράξη ενδοσκόπησης και χρήσης των βαθύτερων πηγών ενέργειας και αποθεμάτων που βρίσκονται μέσα μας.

Ένα από τα βασικά μοντέλα που αναπτύσσονται για την αποσαφήνιση των στόχων κάθε ατόμου είναι το Solution Focused Model .

Πολλές φορές τα παράδοξα και οι αντιφάσεις μέσα στο μυαλό ενός αθλητή/τριας μπλοκάρουν κάποιες διαδικασίες εξέλιξης. Στο life coaching όμως χρησιμοποιούνται θεραπευτικά για αλλαγές στο πλαίσιο σκέψης και δράσης προωθώντας την αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς το επιθυμητό και το εφικτό.

Ένα τεράστιο κεφάλαιο που αναπτύσσεται στην προσπάθεια των αθλητών και στη συνεργασία τους με τον life coach είναι το stress. Το αποτέλεσμα των προσδοκιών των δικών τους, των γονιών, του προπονητή και του συλλόγου δημιουργούν μεγαλύτερο stress και πολύ περισσότερες προσδοκίες συχνά ανέφικτες στους αθλητές/τριες είτε πρόκεται για το αποτέλεσμα ενός αγώνα σε ομαδικό άθλημα είτε για ένα ρεκόρ είτε για την πρόκριση στον επόμενο γύρο, το f4 ή την Ολυμπιακή ομάδα.

Πώς μπορεί άραγε να το αντιμετωπίσει κανείς μόνος του/της; Είναι στα αλήθεια δικό του το θέμα που προκύπτει ή το μεταφέρει γιατί οι «εξωγενείς» παράγοντες  τον βάζουν σε αυτήν τη διαδικασία; Με λίγα λόγια, πόσο δικό του είναι το stress στα αλήθεια;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα καλείται να απαντήσει, να βιώσει και να αποσαφηνίσει μέσα από τη διαδικασία του life coaching ο αθλητής /τρια του 21ου αιώνα.

personal coaching life coaching-NHMA

ΓΝΩΜΕΣ
28/04/2024

Για την Πέννυ Ρόγκα…

Άλλοι θα πουν μια μεγάλη ανατροπή και ένα πρωτάθλημα, άλλοι θα πουν χάθηκε όμως το Κύπελλο, άλλοι θα πουν ο Καλμαζίσης έφταιγε, άλλοι ο θα πουν Μιτσέλι...
ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...