BEACH VOLLEY

Μαγευτικό… Baku 2015 (φωτ, vid.)

Μαγευτικό… Baku 2015 (φωτ, vid.)

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την τελετή έναρξης των πρώτων Ευρωπαικών Αγώνων, οι οποίοι θα λάβουν χώρα στο Αζερμπαϊτζάν και πιο συγκεκριμένα στα παράλια του Μπακού απ’ τις 12 έως τις 28 Ιουνίου.

baku_logo

Του Μ. Κοκκίνη

Μπορεί στις άλλες ηπείρους να διεξάγονται εδώ και χρόνια διηπειρωτικοί αγώνες, αλλά κάτι τέτοιο στην Ευρώπη δε συνέβαινε μέχρι φέτος, μιας και η εκάστοτε ευρωπαϊκή ομοσπονδία διοργάνωνε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μεμονωμένα για το κάθε άθλημα.

Η πρώτη διοργάνωση ανατέθηκε σε μια χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ως σκοπό να πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή αθλητική σκηνή. Η αρχή θα γίνει στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Κάτι που θα επιβεβαιωθεί σε τέσσερα χρόνια από τώρα, μιας και οι δεύτεροι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην Ολλανδία.

baku

Κάπου εδώ αξίζει να δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία για τους πρώτους Αγώνες:

Το μπάτζετ ανήλθε στα 975 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η μακέτα του Εθνικού σταδίου του Μπακού (68.000 θέσεων) μοιάζει με αυτή της Μπάγερν Μονάχου.

Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 6.000 αθλητές κι αθλήτριες από 18 χώρες, ενώ 50 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες συνεργάστηκαν για οργανωθούν οι Αγώνες. Ανάμεσα τους 138 Έλληνες κι Ελληνίδες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε 27 αθλήματα (ομαδικά κι ατομικά). Μεταξύ άλλων θα αγωνιστούν ο Ολυμπιονίκης του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης, η ξιφομάχος Βάσω Βουγιούκα, αλλά και οι πρωταθλητές Ευρώπης στη γυμναστική, Λευτέρης Πετρούνιας και Βλάσσης Μάρας.

baku4

12.500 εθελοντές θα βοηθήσουν, έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά κατά τη διάρκεια της πρώτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το ελληνικό χρώμα θα υπάρξει κι εκτός αγωνιστικών χώρων, μιας και η ελληνική εταιρία Tickethour είναι υπεύθυνη για τα εισιτήρια των Αγώνων, ενώ ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος για την τελετή έναρξης και λήξης, στην οποία θα συμμετάσχουν 6.000 εθελοντές. Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση, η τελετή έναρξης θα είναι μια γιορτή για την κουλτούρα του Αζερμπαϊτζάν και θα αναδείξει το ρόλο της διοργανώτριας πόλης στη σύγχρονη Ευρώπη.

baku2

Αξίζει να σημειωθεί, πως από τις 15 εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες, μόλις οι πέντε προϋπήρχαν, οι πέντε είναι προσωρινές και οι πέντε καινούριες.

Ελληνικό χρώμα και στο βόλεϊ!

Ψηλά την ελληνική σημαία στο μακρινό Μπακού κρατά εδώ και καιρό ως επικεφαλής Volleyball Competition Manager, ο “δικός μας” Νίκος Σοφιανός. Από εκεί και πέρα στο… αγωνιστικό κομμάτι και με την Εθνική Ελλάδας να συμμετέχει στο World League, το ελληνικό… βολεϊκό ενδιαφέρον πέφτει στο μπιτς βόλεϊ με το δίδυμο Καραγκούνη-Μεθενίτη στις γυναίκες και Κοτσιαλιάνο-Ζουπάνι στους άνδρες να είναι έτοιμο για ότι καλύτερο σε αυτή την πρώτη τους συμμετοχή στη διοργάνωση.

baku1

Το promo video για το βόλεϊ:

Το πρόγραμμα του μπιτς βόλεϊ:

Τρίτη 16 Ιουνίου

08:00 Μπιτς βόλεϊ: Προκριματικός γύρος γυναικών -Πένυ Καραγκούνη, Πηγιάννα Μεθενίτη.

Τετάρτη 17 Ιουνίου

08:00 Μπιτς βόλεϊ: Προκριματικός γύρος ανδρών -Νίκος Ζουπάνι, Γιώργος Κοτσιλιάνος.

15:00 Μπιτς βόλεϊ: Προκριματικός γύρος γυναικών -Πένυ Καραγκούνη, Πηγιάννα Μεθενίτη.

Πέμπτη 18 Ιουνίου

08:00 Μπιτς βόλεϊ: Προκριματικός γύρος ανδρών -Νίκος Ζουπάνι, Γιώργος Κοτσιλιάνος.

Δείτε ΕΔΩ το φυλλάδιο της διοργάνωσης αναφορικά με τον πολιτισμό, τα αξιόλογα σημεία της πόλης κ.α